Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika İşte seçim meydanlarından akılda kalanlar

        Zafer ÇAKMAK / HT GAZETE

        7 Haziran seçimleri için 1 ayı aşkın süredir meydanlarda olan liderler, konuşmalarıyla bir anda ülke gündemine oturdu. HABERTÜRK, 2015 Genel Seçimi öncesi Türk siyasetinin önde gelen isimlerinin akıllarda kalan ifadelerini mercek altına aldı.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, 25 Nisan’da Erzurum ve Sivas’ta başladığı seçim turunu bugün Konya ile noktalıyor. Davutoğlu, 81 ilde de miting yapan tek lider. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise 65 ili kapsayan miting turuna 26 Nisan’da Edirne’den başladı. Son mitingiyse bugün İstanbul’da. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 6 Mayıs’ta meydanlara çıktı. Çankırı’dan başlayan Bahçeli, önceki gün Adana mitingiyle seçim turunu tamamladı. HDP’de eş genel başkanlar Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ mitingleri paylaştı. 28 ilde Demirtaş, 21 kentte Yüksekdağ halkla buluştu. Demirtaş, dün Diyarbakır mitingiyle noktayı koydu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da 35 ilde toplu açılış törenlerine katılıp halkla buluşma gerçekleştirdi. Erdoğan, bugün Ağrı ve Ardahan’da halka hitap edecek.

        PARTİLERİN SLOGANI NELER OLDU?

        Seçim meydanlarında Davutoğlu ağırlıklı olarak “Onlar konuşur, AK Parti yapar” ve “Yeni Türkiye yolunda ikinci yarı başlıyor”, Kılıçdaroğlu “Yaşanacak bir Türkiye”, Bahçeli “Bizimle yürü Türkiye”, Demirtaş ise “Bizler HDP, bizler Meclis’e” sloganlarını kullandı.

        ASGARİ ÜCRET VAATLERİ

        Muhalefet liderleriyle Başbakan ve Cumhurbaşkanı arasında ilginç polemikler de yaşandı. Emekliler ve asgari ücretle ilgili vaatler gündemden hiç düşmedi. CHP 1500 TL, MHP 1400 TL, HDP 1800 TL asgari ücret vaat etti. Davutoğlu, muhalefetin vaatlerine sessiz kalan iş dünyasına tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise asgari ücretin açık artırmaya çıkarıldığı eleştirisini dile getirdi.

        MAKAM ARACI POLEMİĞİ

        Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in makam aracı da seçim meydanlarında liderlerin sıkça tartıştığı bir konu oldu. Bahçeli, Görmez’i istifaya davet etti. Kamudaki araçların giderleri gündeme gelince Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Bunlar Türkiye’nin bütçesinde çerez parası değil” cümlesi tartışmayı daha da yükseltti. Muhalefet liderleri, ‘çerez parası’nı meydanlarda sık sık eleştiri konusu yaptı.

        ‘POP STAR’ BENZETMESİ

        Demirtaş katıldığı bir programda saz çaldı. Erdoğan, Demirtaş için “Pop star, bar sanatçısı” benzetmesi yaptı. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Türk askerinin Suriye’ye gireceğini iddia etti. Suriye topraklarındaki Süleyman Şah Türbesi’ni ziyaret eden Davutoğlu, “Doğru, girdik ama Başbakan olarak Süleyman Şah’ı ziyarete gittik” dedi. Kılıçdaroğlu, 21 Mayıs’ta Merkez Türkiye projesini açıkladı. Davutoğlu, “15 yıl önce bu tabiri ben Stratejik Derinlik kitabımda kullandım” dedi. Kılıçdaroğlu, kitabı okumadığını söyledi. 30 Mayıs’taki Fetih Şöleni’nde Erdoğan, “Fetih 7 Haziran’dır” dedi. Muhalefet liderleri Fetih Şöleni’nin siyasi şova dönüştürüldüğünü savundu.

        ZOR SORU: BARAJ PROBLEMİ

        HDP’nin yüzde 10 barajını aşıp aşamayacağı, seçim öncesi en çok tartışılan konu oldu. Demirtaş, “Barajları yıkacağız” dedi. Davutoğlu, “Kürtlerin baraj sorunu yok, o sorun HDP’nin” yorumunu yaptı. Demirtaş, Cumhurbaşkanı’nın katıldığı açılışları eleştirirken, “Gazoz kapağı mı, evde yufka mı açacaksanız; çağırın Cumhurbaşkanı’nı, gelsin” dedi. Erdoğan, “Milletim beni evde yufka açmaya da çağırsa giderim” karşılığını verdi.

        ‘KİBAR FEYZO’ ÖRNEĞİ

        MHP Lideri Bahçeli, Davutoğlu’na “Serok Ahmet” diye seslendi. Demirtaş ise “Kibar Feyzo” filmini anımsattı. İngiltere’de seçim sonrası muhalefet liderleri istifa etti. Erdoğan ve Davutoğlu, “7 Haziran’da yenilen istifa etsin” çağrısı yaptı. Bahçeli ve Kılıçdaroğlu, oyları düşmezse istifa etmeyeceklerini söyledi. Demirtaş, “Barajı geçemezsek istifa ederim” ifadesini kullandı. Davutoğlu, AKP-CHP-MHP ve paralel yapının 4 yanlış, AK Parti’nin 1 doğru olduğunu söyleyerek, “1 doğru 4 yanlışı götürür” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ