Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Gazete Habertürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, 2015 genel seçim sonuçlarını yorumladı: Ak Parti de CHP de önemli kayba uğradı

        Nihal Bengisu Karaca, 2015 genel seçim sonuçlarına ilişkin şunları söyledi:

        Sonuçlar şu anlama geliyor, iktidar partisi umduğunu, beklediğini bulamadı. Anket sonuçlarına bakılırsa çok şaşırtıcı değil. Gariptir iktidar partisi oy kayberken, normalde ana muhalefet partisinin daha fazla oy kazanması gerekirken CHP de oylarını artırmış değil. Yükselmesi gerekirken yükselmiş değil.

        Tümüyle taktik değiştirdi, direkt ekonomik vaatler üzerinden bir seçim kampanyası yürüttü. Ama partisinden HDP'ye oy kaçışlarını durdurmak için kılını kıpırdatmadı. Çok açık bir biçimde CHP'den HDP'ye kaymalar oldu. CHP hiçbir biçimde kendisinden gidebilecek oylar öngörülür olmasına rağmen Selahattin Demirtaş'ı HDP'yi hiç karşısına almadı. Ekonomik vaatler konusunda da altı boş kaldı. Cem Uzan vari göründü. Çok fazla popilist olduğu düşünüldü. Hem AK Parti'nin hem CHP'nin sonuç itibariyle bu seçimde önemli bir kayba uğradığını görüyoruz. HDP barajı geçti. AK Parti'nin söylemlerini "HDP Kürtlerin çok küçük bir kısmını temsil ediyor" diyenlerin tekrar düşünmesi gerekiyor. Kürtlerin neredeyse yüzde 70'i HDP'ye verdi, barajı geçirttiler.

        Katılım oranı çok yüksek deniyor ama bu genel seçimlerde 4. partinin denkleme girmesi söz konusuydu. Bu genel seçimler boyunca 4. partinin yüzde 10'u ne kadar aşacağını konuşmaya başlamıştı. Bu durum yüzde 85-90 oranında seçmen katılım oranı gerektiriyordu.

        Son ana kadar konuşulan kararsız AK Parti seçmeni olgusu bence bu seçime damgasını vurdu. Tabandaki enerjisizliğin, heyecansızlığın nedenleri diye bir yazı yazmıştım. En başta gelen iki neden aslında çok üst üste seçim olması, çok yorgunluk olması diye düşünüyorum. Bu yorgunluk uluslararası açıdan da bir kuşatılmışlık hissi, sürekli olarak sandığa çağrılan seçmenin bir heyecan kaybını yaşamasını da gerektirir.

        Zirvede çatışma görüntüsü çok erken bir zaman diliminde doğdu. Yüzde 52 oranıyla insanlar Erdoğan'ı cumhurbaşkanı olarak seçtiler. Tartışma havası AK Parti tabanında farklı soru işaretleri uyandırdı. O bağlılığı, AK Parti'nin bütünlüğüne yüklenen kardeşlik bağlarıyla birbirine bağlı olan kurmaylar şeklindeki algısına gölge düşürmüş olabilir. Başka nedenler de var tabi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ