Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 28 Şubat davasının 77. duruşması başladı

        Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, bazı sanıklar ile müştekiler ve tarafların avukatları katılıyor.

        Duruşmada, tanık olarak ifadesinin alınmasına karar verilen dönemin Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller'in 5 günlük rapor ibraz ettiği belirtildi. Bu sebeple Çiller'in ifadesi alınamayacak.

        TUTANAKLAR OKUNDU

        28 Şubat dönemine ilişkin, "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan 103 sanığın yargılandığı davada, 54. Hükümet'in 13 Mart 1997'de gerçekleştirdiği Bakanlar Kurulunun "çok gizli" toplantı tutanağı üzerinde, mahkemenin görevlendirdiği hakimlerce hazırlanan "inceleme tutanağı" okundu.

        Tutanakta, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan, gündemin birinci maddesinin MGK kararları olduğunu açıkladıktan sonra, Devlet Bakanı Lütfi Esengün'ün MGK'nın basın açıklamasını ve "Rejim Aleyhtarı İrticai Faaliyetlere Karşı Alınması Gereken Tedbirler"e ilişkin kararlarını okuduğu bildirildi.

        ÇİLLER'İN SÖZLERİ

        Tutanağa göre, toplantıda 28 Şubat 1997 tarihli MGK'nın basın açıklaması ve "Rejim Aleyhtarı İrticai Faaliyetlere Karşı Alınması Gereken Tedbirler" okunduktan sonra konuşan Başbakan Yardımcısı Çiller, "Türkiye'nin çok ciddi bir dönemden geçtiğini, MGK'nın Anayasa'da yeri olan bir kurul olduğunu ve bu kararlarla ortaya çıkan hususların gereğinin yapılacağını" söyledi.

        Çiller, MGK kararlarının gereğinin iyi bir dayanışma içinde yapıldığının topluma iletilerek, konunun üstesinden gelineceğine olan inancını belirtti. Bunun için Milli Savunma, Adalet, İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile ilgili diğer bakanların gereğini yapmaları ve buna ilişkin mesajları kamuoyuna vermesi gerektiğini anlatan Çiller, ancak bu şekilde ortamın aşılabileceğini belirtti. Çiller, koalisyonu oluşturan iki partinin de elinden geldiğince toplumsal uzlaşma ortamı yaratacağına inancını dile getirdi.

        İcraatlar konusunda Bakanlar Kurulunda karar verilmeden konuşulmamasını isteyen Çiller, icraatlar için yasa gerekiyorsa, bakanların bunu kurula getirmeleri gerektiğini aktardı.

        İstikrarı bir an evvel sağlayarak, hükümet icraatına devam etmesinin esas olduğunu vurgulayan Çiller, "bu konuşmada verdiği mesajın satırlarını ve satır aralarını bütün üyelerin iyi anladığına inandığını, birlik ve beraberliğe gölge düşürecek durumlar yaratılmamasının önemli olduğu"nu belirtti.

        ERBAKAN'IN SÖZLERİ

        Erbakan ise Çiller'in konuyu fevkalade güzel ortaya koyduğunu, konuşmalarına aynen katıldığını, tek kelime dahi ilave etmeye veya çıkarmaya lüzum görmediğini, sadece teyiden bazı hususları ifade edeceğini belirtti.

        Ayrıca, Çiller'in temel tespitine katıldığını, irtica konusunun bu hükümetle ilgili olmadığını, icraatın ortada olduğunu ve her şeyin Anayasa'ya uygun yapıldığını kaydeden Erbakan, "irticanın ve kaba softalığın bir nevi hastalık olduğunu ancak bunun Türkiye'ye has bir konu ve bugünün meselesi olmadığını ifade etti.

        Erbakan, 27 Aralık 1987 tarihli bir belgeye atfen, Kenan Evren'in Cumhurbaşkanı, Turgut Özal'ın Başbakanlığı döneminde toplanan MGK'da, "İrtica faaliyetlerinde alınması uygun tedbirler hakkında bilgi alınmış ve ek listede belirtilen tedbirlerin uygulanmasının hükümete bildirilmesine karar verilmiştir" denildiğine işaret etti. Buna yönelik ek liste hazırlandığına ve bugün için alınması gereken tedbirlerin hepsinin bu listede görüldüğüne dikkati çeken Erbakan, daha sonra listedeki bazı maddeleri okudu.

        İrtica konusunun toplumsal bir gelişme olduğunu bildiren Erbakan, bunu hükümete izafe etmeye kalkışmanın medyanın oyunu olduğunu belirtti.

        Erbakan, "10 sene evvel, MGK'nın 22 maddelik listesini kimsenin bugün olduğu gibi 20 canlı yayınla takip etmediğini, bugünkü durumda esas maksadın irtica ile mücadele olmayıp, medyanın asıl maksadının, hükümeti yıkmak olduğu"nu ifade etti.

        Yapılan tavsiyelerin isabetli hususlar olduğunu belirten Erbakan, "ülkeyi huzursuzluğa götürecek, tahrik edecek davranışların asla faydalı olmayacağını, Bakanlar Kurulunun ve bütün üyelerinin irtica ve gericilikle mücadelede kesinlikle kararlı olduğunu" vurguladı.

        Erbakan, "bu hususta gösterilen tekliflerin ciddi şekilde ele alınıp, gerekenlerin yapılacağı" talimatı verdi.

        DAVANIN 77. DURUŞMASI SONA ERDİ

        Duruşmada tanık olarak dinlenen eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, "Ben, bir baskı, darbe, vesaire, rüzgarını bile görmedim" dedi.

        Özden, Genelkurmay Başkanlığındaki brifinglerle ilgili olarak da "Çocuk değiliz ki bir dayatma olsun. Sadece filmler gösterildi. Onu izlemekte beis görmedik. Bilgi edinmekte bir sakınca olmadığı için gittik. Davet eden Genelkurmay Başkanlığı, karakol komutanlığı değil" ifadelerini kullandı.

        Duruşmaya yarın devam edilecek.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ