Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Yeni İhya Der Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran'a silahlı saldırı

        Yeni İhya Der Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Saldırının ardından olaylar çıktı. İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "3 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi yaralandı" denildi. Bakanlık, Aytaç Baran'ın silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından şüpheli 3 kişinin tabancayla yakalandığını duyurdu. Diyarbakır Valiliği'nden daha sonra gelen açıklamada hayatını kaybedelerin sayısının 4'e yükseldiği bildirildi. Açıklamada "Daha önce yakalanan 3 kişi de dahil olmak üzere, toplam 6 kişi gözaltına alındı" denildi. Gece saatlerinde Valilik 8 kişinin daha gözaltına alındığını duyurdu. Gözaltı sayısı 17'ye yükseldi. Patlamayla ilgili gözaltında bulunan 1 şüpheli tutuklandı.

        Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz yaptığı yazılı açıklamada, 5 Haziran'da İstasyon Meydanı'nda HDP'nin miting yaptığı sırada 2 ayrı patlamaya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında O.G'nin gözaltına alındığını hatırlattı.

        Şüphelinin İl Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından adliyeye çıkarıldığını belirten Solmaz, nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen O.G'nin "kasten öldürmek" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan tutuklandığını kaydetti.

        HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter'dan"Sokakta karşı karşıya getirme senaryolarına karşı herkes bilinçle hareket etmeli ve sokaktan çekilmelidir." mesajını paylaştı.

        İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

        İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Diyarbakır'da bugün saat 14.20 sıralarında Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran'ın uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiği anımsatılarak, saldırı sonrası da Yeni İhya Der taraftarları ile karşıt grup arasında çıkan çatışmada 2 vatandaşın daha hayatını kaybettiği, 1 vatandaşın da yaralandığı kaydedildi.

        Vatandaşları bu tür provokasyonlarla karşı karşıya getirmeye çalışan benzer eylemlere karşı güvenlik güçlerinin teyakkuza geçirildiği, olay yerinde de gerekli tedbirlerin alındığı ifade edilen açıklamada, şunlara yer verildi:

        "Olayın faillerinin yakalanmasına yönelik çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir. Olayda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, başta aileleri olmak üzere yakınlarına sabır ve başsağlığı, yaralı vatandaşımıza da acil şifalar dileriz."

        DİYARBAKIR VALİSİ'NDEN SAĞDUYU ÇAĞRISI

        Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, "Halkımızı sağduyulu ve provokasyonlara karşı daha dikkatli olmaya davet ediyoruz. Herkesin sağduyu içerisinde hareket etmesini bekliyoruz" dedi.Aksoy, yaptığı açıklamada olaylara ilişkin sosyal medyada gerçek olmayan haberlerin yer aldığını belirterek, bu bilgilere itibar edilmemesini istedi.

        Sosyal medyada bazı çevrelerce yapılan haberlerin tahrik amacıyla taşıdığını kaydeden Aksoy, "Bu haberler, ya taraftarları tahrik etmek ya taraftarları bir araya toplamak adına yayınlanıyor. Bunlara itibar edilmemesi gerekiyor. Herhangi bir olay olduğu konusunda bilgisi olan kişiler, '155 Polis İmdat'ı arayarak anında ihbar etmelerini bekliyoruz" diye konuştu.

        Aksoy, güvenlik birimlerinin şehrin çeşitli noktalarında konuşlanmış durumda olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

        "Halkın huzur ve güvenliği için güvenlik birimlerimiz, yoğun bir şekilde çalışmalarına devam ediyor. Güvenlik birimlerimiz, gelişen olaylara karşı duyarlı bir şekilde çalışıyor. Halkımızı sağduyulu ve provokasyonlara karşı daha dikkatli olmaya davet ediyoruz. Herkesin sağduyu içerisinde hareket etmesini bekliyoruz. Halkın sağduyusuyla birlikte bugünleri de aşacağız."

        "6 KİŞİ YAKALANDI"

        İçişleri Bakanlığı, Yeni İhya Der Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran'ın silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin ardından başlatılan çalışmalar sonucu silahlı saldırı ile ilgili olduğu değerlendirilen 6 kişinin bir tabanca ile yakalandığını bildirdi.

        İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Diyarbakır'da saat 14.20 sıralarında meydana gelen ve toplam 3 vatandaşın hayatını kaybettiği olayla ilgili güvenlik güçlerince sürdürülen çalışmalarda, silahlı saldırı ile ilgili olduğu değerlendirilen 6 kişinin 1 adet tabanca ile yakalandığı kaydedildi.

        Açıklamada, olayın aydınlatılmasına ilişkin çalışmaların büyük bir dikkat ve titizlikle sürdürüldüğü bildirildi.

        Diyarbakır Valiliğinden yapılan açıklamada ise güvenlik güçlerince silahlı saldırı olayları ile ilgili yapılan çalışmalarda 6 kişinin gözaltına alındığı belirtilerek, şunlara yer verildi:

        "Şu ana kadar daha önce yakalanan 3 kişi de dahil olmak üzere toplam 6 kişi gözaltına alınmış olup, bu kişilerin beraberinde 4 kaleşnikof tüfek, 1 uzi marka otomatik silah, 4 av tüfeği, 1 pompalı tüfek, 1 glock marka tabanca, çok sayıda fişek, 5 sopa ve 1 dürbün ele geçirilmiştir."

        SALDIRI SONRASI GERGİNLİK

        Diyarbakır'da Yeni İhya Der Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran'ın silahlı saldırıya uğradığı yerde yaşanan arbedede 1 kişi öldü, ikisi gazeteci, biri polis 3 yaralı var.

        Şehitlik Semti'nde Yeni İhya Der Başkanı ve Hüda Par üyesi Baran'ın silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdiği bölgede iki grup arasında gerginlik yaşandı.

        Diyarbakır Valiliği'nden olaylarla ilgili açıklama geldi. Valilik'ten yapılan açıklamada; "Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran'ın öldüğü saldırı sonrası çıkan olaylarda 1 kişi daha yaşamını yitirdi" dendi. Ölü sayısı ikiye yükseldi.

        KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

        Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, saldırının ardından yaşanan olaylarda bir kişinin daha hayatını kaybettiğini belirterek, "Olayda 2 kişi öldü, bir kişi ağır yaralandı" dedi. Valilik bünyesinde Kriz Masası oluşturulduğunu kaydeden Vali Aksoy, olası olaylara karşı jandarma ekiplerinin kentin hassas bölgelerinde önlem aldığını vurguladı.

        Saldırının ardından çıkan olaylarda ölen kişinin B.Ö (24) olduğu öğrenildi. Aytaç Baran ve B.Ö'ün (24) otopsi işlemlerine Selahattin Eyyübi ve Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesinde başlandığı bildirildi.

        Bu arada Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili soruşturma başlattı. Bir Cumhuriyet Başsavcıvekili ve bir savcı, olay yerinde inceleme yaptı.

        POLİS EKİPLERİ MÜDAHALE ETTİ

        Olay yerine gelen polis ekipleri, gerginliğe müdahale etti. Çıkan olaylarda ilk belirlemelere göre atılan taşlardan ikisi gazeteci, biri polis 3 kişi yaralandı.Yaralılar çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.Olayda yaralanan polisin yere yığılması ve arkadaşlarının müdahalesi kameralara yansıdı.Bölgede gerginlik sürüyor.

        HDP'DEN AÇIKLAMA

        HDP'den olayla ilgili yapılan açıklamada; "YENİ İHYA-DER Başkanı Aytaç Baran'ın Diyarbakır’da bir silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyduk.Saldırıyı açıkça kınıyor, lanetliyoruz. Katledilen Aytaç Baran'a Allah'tan rahmet, YENİ İHYA-DER camiasına ve ailesine başsağlığı diliyoruz.Aytaç Baran'a saldırının sorumluları bulunmalıdır. Yurttaşlarımızı karşı karşıya getirmeye çalışan hiç bir anlayışa prim verilmemelidir" dendi.

        "SALDIRIYI LANETLİYORUZ"

        HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Diyarbakır'da Yeni İhya Der Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran'nın silahlı saldırı sonucu öldürülmesiyle ilgili "Saldırıyı açıkça kınadığımızı, lanetlediğimizi belirtiyoruz. Saldırıda katledilen Aytaç Baran'a Allah'tan rahmet, Yeni İhya Der camiasına ve ailesine başsağlığı diliyoruz" ifadelerini kullandı.

        HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ, Diyarbakır'da Yeni İhya Der Başkanı ve Hüda Par üyesi Aytaç Baran'nın silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesine ilişkin başsağlığı mesajı yayınladı.

        Yeni İhya Der Başkanı Aytaç Baran'ın Diyarbakır'da bir silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyulduğu ifade edilen mesajda, şunlar kaydedildi:

        "Saldırıyı açıkça kınadığımızı, lanetlediğimizi belirtiyoruz. Saldırıda katledilen Aytaç Baran'a Allah'tan rahmet, Yeni İhya Der camiasına ve ailesine başsağlığı diliyoruz.

        Saldırının sorumlularının hiç bir tereddüde yer bırakmayacak şekilde ortaya çıkartılmasını bekliyoruz. Halkımızı karşı karşıya getirmeye çalışan hiç bir anlayışa pirim verilmemesini diliyoruz."

        DEMİRTAŞ'TAN AÇIKLAMA

        HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından Diyarbakır'da yaşananlara ilişkin şunları yazdı:

        Diyarbakır'da kirli bir tezgah sahneleniyor. İç çatışmayı tetiklemek istiyorlar. Bütün Partiler sabırla ve ortak akılla hareket etmelidir. Siyasi sorumluluk sahibi olanlar diyalogla bu tür tezgâhları boşa çıkarabilecek olgunlukta davranmalıdırlar. Sokakta karşı karşıya getirme senaryolarına karşı herkes bilinçle hareket etmeli ve sokaktan çekilmelidir. Sahte hesaplar üzerinden sosyal medyayı tahrik için kullananlara riayet edilmemelidir. İntikam ve kin kusan hiç kimse iyi niyetli olamaz.

        HÜDA-PAR'DAN AÇIKLAMA

        Hür Dava Partisi (Hüda-Par) Genel Başkanı Hüseyin Yılmaz, Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran ve 3 kişinin öldüğü saldırılara ilişkin sağduyu çağrısında bulundu. Yılmaz, twitter hesabında şu açıklamayı yaptı: "Bizlere yapılan yüzlerce saldırının ve faili belli cinayetlerin failleri yakalansaydı, bu suikast olmazdı. Görmezden gelenler de ortaktır. Arkadaşlarımız sabırlı olsun. Öfkelerine yenilmesin. Ortamı karıştırmak isteyenlere fırsat verilmesin. Kaos planını boşa çıkarın, sükunet."

        HÜDA-PAR İKİNCİ BİR AÇIKLAMA YAPTI

        Hür Dava Partisi (Hüda-Par) Diyarbakır İl Başkanlığı, parti yetkililerinin yaptığı açıklamalar dışında sosyal medyada yer alan açıklamalara itibar edilmemesi konusunda uyarıda bulundu.Hüda-Par Diyarbakır İl Başkanlığı'nın sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yayımladığı mesajda konuya ilişkin yapılan "Parti yetkililerimiz dışında sosyal medyada yapılan açıklamalara itibar etmeyiniz" açıklaması yer aldı. Hüda-Par Genel Başkanı Mehmet Hüseyin Yılmaz ise Twitter'dan parti il başkanlığının yaptığı uyarıyı doğrulayarak sosyal medyadaki bilgi kirliliğine dikkat çekti. Yılmaz, ayrıca yalnızca parti yetkililerinin yaptığı açıklamalara itibar edilmesi gerekliliğini yineledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ