Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İşte Erdoğan-Baykal görüşmesinin perde arkası!

        Düzgün KARADAŞ / HT GAZETE

        Eski CHP Genel Başkanı ve CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Ankara’da dün siyasi kulisleri hareketlendiren sürpriz görüşmesinin ardından CHP Genel Merkezi’ne gitti. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Baykal’ın görüşmesi yaklaşık 1 saat sürdü. Baykal, Cumhurbaşkanı ile görüşmesinin detaylarını Kılıçdaroğlu’na aktardı ve izlenimlerini paylaştı. Baykal daha sonra parti genel merkezinden ayrıldı. Kılıçdaroğlu ise Baykal’la görüşmesinin ardından Köşk’ün sürpriz hamlesi ve bundan sonra atılacak adımlar konusunda kurmaylarıyla durum değerlendirmesi yaptı.

        00.05’TE ARANDI

        Dışişleri Konutu’nda gerçekleşen görüşmeye ilişkin süreç ise Baykal’a Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yakın bir isimden önceki gece saat 00.05’te gelen telefonla başladı. Antalya’daki Baykal’a, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşme isteği iletildi. Sürpriz talep karşısında şaşıran Baykal, “Genel başkanımız ile konuşayım, ondan sonra size döneyim” dedi. Baykal, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nu cep telefonundan aradı iki kez çaldırmasına rağmen açılmayınca, “Rahatsız etmeyeyim” diyerek telefonu kapattı. Baykal, kendisini arayan isme “Sayın genel başkan ile konuşamadım. Sabah beni arayın” dedi. Kılıçdaroğlu ile Özel Kalem Müdürü Tuncay Ceylan üzerinden dün sabah saat 08.00 sularında temas kuran Baykal, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan gelen talebi aktardı. CHP Lideri, görüşmeye gitmesinde yarar olabileceğini belirtti.

        ‘SARAY’DA OLMASIN’

        Bunun üzerine kendisini arayan kişiyle görüşen Baykal, görüşmenin gizli kalmamasını ve Saray yerine Dışişleri Konutu’nda yapılmasını istedi. Her iki talebe Ankara’dan olumlu yanıt gelince Baykal dün sabah Antalya’dan Ankara’ya geldi. Edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı isimler sayarak, onların da önerileriyle daveti yaptığını belirterek, “Deneyimlerinizden faydalanmak istiyorum” dedi. Konutta Türk kahvesi ikramıyla, samimi bir havada gerçekleşen görüşmede seçim sonuçları ve koalisyon seçenekleri masaya yatırıldı.

        "AK PARTİ İLE KOALİSYON ZOR"

        HABERTÜRK’ün edindiği bilgiye göre Baykal, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından ziyaret ettiği Kılıçdaroğlu’na bilgi verdi. Baykal Cumhurbaşkanı’nın olası bir AK Parti-CHP koalisyonu dahil bütün koalisyon seçeneklerine pozitif bir yaklaşım sergilediğini belirtince Kılıçdaroğlu’nun, “AKP ile bir araya gelemeyiz, ülkenin sorunlarını çözemeyiz. Böyle bir koalisyonu tabanımıza da anlatamayız. AK Parti ile koalisyon zor olur. Ancak HDP ve MHP ile koalisyon seçeneklerini sonuna kadar zorlayacağız” görüşünü aktardığı öğrenildi. Görüşme hakkında yakın çevresine konuşan Baykal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümeti kurma çalışmaları konusunda şu adımları atma eğiliminde olduğunu aktardı: “Cumhurbaşkanı, önce AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu’na hükümeti kurma görevi verecek. Eğer Davutoğlu kuramazsa bu kez CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nu hükümeti kurmakla görevlendirecek. Cumhurbaşkanı, hükümetin kurulamaması durumunda erken seçime gidilmesinin daha uygun olacağını düşünüyor. Olası azınlık hükümeti seçeneklerine de kapıyı kapattı. 2 veya 3 partinin bir araya gelerek kuracağı bir koalisyonu şart koştu.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ