Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem HSYK'dan yeni kararname: 2 bin 664 hakim ve savcının görev yeri değiştirildi

        FEVZİ ÇAKIR/ANKARA

        Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi'nin 2015 Ana Kararnamesi çalışmalarını tamamladı.

        Kararname ile 2 bin 401'i adli, 263 idari toplam 2 bin 664 hakim ve savcının görev yeri değiştirildi. Kararname ile "kumpas" iddialarıyla gündeme gelen, çok sayıda soruşturma ve davayı yürüten ve "paralel yapı" ile ilişkili olduğu ileri sürülen 300 civarında hakim ve savcının görev yeri değiştirildi.

        ADLİ KARARNAME İÇİN BU LİNKE TIKLAYINIZ İDARİ KARARNAME İÇİN BU LİNKE TIKLAYIN

        10 YIL SONRA İLK KEZ...

        Kararname ile 20 civarında ağır ceza mahkemesi başkanın yanı sıra 4 ilin başsavcısı da değiştirildi. Kararname ile Tunceli'ye kadın başsavcı atandı. Türkiye'de 10 yıl sonra ilk kez bir kadın başsavcı atanmış oldu. Tunceli'nin yeni başsavcısı Remziye Başak Şaktanlı atandı. Kararname HSYK'nın sitesinden yayımlandı.

        İLK KADIN BAŞSAVCI ÖZBAY'DI

        Türkye Cumhuriyeti’nin ilk kadın il başsavcısı 2002 yılında Nevşehir’e atanan Işık Keskin Özbay olmuştu. Özbay, Danıştay’a açtığı davada tüm illerde başsavcıların protokoldeki yerlerin valilerden sonra gelmesini sağlamıştı.

        Kararnameye göre, Ergenekon savcısı Fikret Seçen Çorum'a atandı. Ergenekon savcısı M. Ali Pekgüzel Mersin'e atandı.Şike Davası ile Cübbeli Ahmet Hoca Davası'na bakan dönemin İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Başkanı olan Mehmet Ekinci Bursa'ya atandı. Ekinci daha önce İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığından alınarak, Bakırköy 15. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi olarak atanmıştı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ