Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 7 Haziran'da yapılan seçimlerin kesin sonuçları haftaya açıklanacak

        Saliha ÇOLAK/ANKARA

        7 Haziran seçimleriyle oluşan 25. dönem Meclis, toplanmak için Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kesin sonuçları açıklamasını bekliyor. YSK, daha önceki yıllarda olduğu gibi sonuçları 11. günde açıklarsa, takvimler 18 Haziran’ı gösterecek.

        Sonraki 5. gün, Meclis kendiliğinden toplanacak. Bu durumda 25. dönem Meclis, ilk toplantısını 23 Haziran’da yapmış olacak. Yemin törenine en yaşlı üye sıfatıyla CHP Milletvekili Deniz Baykal başkanlık edecek. Yemin töreniyle birlikte hem hükümet kurma çalışmaları hem de 25. dönem Meclis’in başkanını belirlemek üzere çalışmalar başlayacak.

        İLK TEMASLAR

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemin töreninin ardından “milletvekili” sıfatını taşıyan herhangi bir isme hükümeti kurma görevini verebilecek. Meclis aynı gün çalışmalarına 5 gün ara vererek, Meclis Başkanı adaylığı başvuru süresini başlatacak. Bu süreçte partiler arasında Meclis Başkanı adayları üzerinde uzlaşma temasları yapılması bekleniyor.

        Meclis, 28 Haziran’da ilk tur başkanlık seçimi için toplanacak. Herhangi bir adayın başkan seçilmesi için ilk 2 turda 367 oy gerekiyor. 3. turda 276 oyu alan Meclis Başkanı seçilecek. Meclis’teki sandalye sayıları dikkate alındığında bu çoğunluğa hiçbir parti tek başına ulaşamayacağından sonucun 4. tura kalması bekleniyor. Meclis Başkanı 4. turda, bir önceki turda en çok oyu alan iki aday arasında yapılacak seçimle belirlenecek. Geçen dönem, TBMM Başkanı seçilmesine rağmen, divan tam oluşmadan hükümetin kurulduğu ve hükümet programının da Meclis’e sunulduğu dikkate alınırsa, hükümeti kurma görevi verilmesi için divanın oluşması beklenmeyecek.

        Anayasa’ya göre hükümetin 45 gün içinde kurulamaması halinde erken seçime gidilecek. Ancak bu süre, Cumhurbaşkanı’nın bir milletvekiline hükümeti kurma görevini vermesiyle değil, TBMM Başkanlık Divanı’nın oluşmasıyla başlayacak. Böylece hükümeti kurma görevini alan milletvekili ya da parti başkanı, divan oluşana kadar, süre için “sayaç” işlemeden görüşmeler yapıp zaman kazanabilecek. Divanın oluşması için yasal süre sınırlaması bulunmadığından 45 günlük sürenin başlangıcı, partilerin TBMM Başkanvekilliği, İdari Amirliği ve Kâtip Üyeliği için adaylarını geç bildirmeleri durumunda da sarkabilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ