Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika "Muhalefetin eline büyük fırsat geçti"

        Arif BALKAN / HT GAZETE

        30 Mart yerel seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından 7 Haziran’da yapılan milletvekilliği seçimini de en yakın tahminle kamuoyuna sunan Andy-Ar’ın Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar, siyasi partilerin çizdiği tablodan bir koalisyonun çıkmasının güç olduğunu söyledi. Acar, “Her 4 parti de koalisyon için belli çizgiler çekiyor. AK Parti, Cumhurbaşkanı’nın Anayasal sınırlara çekilmesi ve yolsuzluk iddialarıyla ilgili katı duruş sergilerken, diğer partiler bu konularla ilgili ısrarcı. Bugünkü tabloda bir koalisyonun kurulması zor görünüyor” diye konuştu.

        ‘SÖYLEMLER BELİRLEYİCİ OLUR’

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vereceği yetkiyle görüşmelerin doğal olarak yapılacağını belirten Acar, “Mesele sadece Cumhurbaşkanı’yla ilgili değil. Muhalefetin eline ilk kez bu yönde bir fırsat geçti. Partiler de bu fırsatı sonuna kadar kullanmak isteyecektir. 17-25 Aralık dosyalarının tekrar açılması, Sayıştay raporları ve bürokrasideki hâkimiyeti kırmak isteyeceklerdir” dedi.

        Hiçbir tarafın uzlaşamadığı bir tabloda erken seçimin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Acar, “Erken seçim sürecinde AK Parti, muhalefeti hedef alarak ‘Kaos istiyorlar, istikrarı bozmak istiyorlar’ temasını kullanabilir. ‘İşte gördünüz bu muhalefet iş yapmak istemiyor’ söylemleri hâkim olabilir. Bu AK Parti için stratejik olarak doğru bir hamle. Toplum bu önermeleri alırsa AK Parti’nin oyu yüzde 45’lere çıkabilir. Ancak bu durumda muhalefet de kendini ifade edecektir. Muhalefet, ‘Bizim kırmızı çizgilerimiz belli. Erdoğan ve Yüce Divan’ı şart koştuk. Kabul etmediler’ derse ve toplum bunu satın alırsa AK Parti’nin oyu bir anda yüzde 35’lere düşebilir. Süreçte ekonomi verileri de önemli rol oynacaktır” diye konuştu.

        ‘SİYASETTE YENİ AKTÖRLER’

        Acar’a göre bundan sonraki süreçte siyasette başka aktörler de görmeye hazırlıklı olmalıyız. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yeniden siyasete girmesi yönünde AK Parti seçmenleri arasında ciddi bir talep olduğunu kaydeden Acar, “Seçim öncesi yaptığımız araştırmalarda ‘Türkiye’nin geleceğinde etkili olabilecek potansiyel bir adayınız var mı?’ sorusuna, yüzde 52.6 gibi bir oranla Abdullah Gül cevabını aldık. Keza aynı araştırmada seçmenlerin yüzde 38.5’i Abdullah Gül’ü Başbakan olarak görmek istediklerini belirttiler. Bu sonuçlar, gelecek dönemde Abdullah Gül isminin yeniden siyaset arenasında görünür olabileceği anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

        SEÇİM BARAJI DÜŞÜRÜLSÜN MÜ?

        Andy-Ar Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar, yüzde 10 seçim barajının seçmen tarafından kabul görmediğini de dile getirdi. Acar, seçmenlerin yarısından fazlasının barajla ilgili olumsuz kanıya sahip olduğunu belirterek “Yaptığımız her saha çalışmasında seçmenlerde barajın düşürülmesi yönünde bir eğilim olduğunu ölçümledik. En son yaptığımız araştırmaya göre seçmenlerin yarısı barajın düşürülmesi gerektiği yönünde fikir belirtti” dedi. Andy-Ar tarafından yapılan araştırmada seçmenlerin yüzde 52.5’i, yüzde 10 olan seçim barajının düşürülmesi gerektiğini söyledi. Araştırmada, seçmenlerin yüzde 30.3’lük kısmıysa barajın kalması gerektiği yönünde fikir belirtti.

        GÜL AKTİF SİYASETE DÖNSÜN MÜ?

        Andy-Ar’ın seçim öncesi yaptığı araştırmalarda seçmenlere sorduğu “Abdullah Gül’ün aktif siyasete dönmesini istiyor musunuz?” sorusuna seçmenlerin yüzde 58.4’ü ‘Evet’ yanıtını verdi. Yüzde 24.2’lik bir oransa Gül’ün siyasete dönmemesi gerektiği yönünde fikir belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ