Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Mesut Yılmaz'dan Süleyman Demirel açıklaması: Çok üzgünüm,büyük devlet adamıydı

        Gökhan ARTAN/HABERTÜRK

        İstanbul'dan Viyana'ya tedavi gören eşinin yanına giderken Atatürk Havalimanı'nda, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatına ilişkin gazetecilerin sorularını cevaplandıran Eski Başbakan Mesut Yılmaz, Demirel'in vefatıyla ilgili çok üzgün olduğunu söyledi.

        Yılmaz, "Hem milletimize, hem yakınlarına başsağlığı diliyorum. Biz sayın Demirel'le hem siyasi mücadele yaptık, hem de beraber çalıştık. Bugün ölümünden sonra söyleyebileceğim en önemli şey; rahmetli Demirel iktidara siyasi güce ulaşmak için bütün gücüyle mücadele eden ama o güce ulaştıktan sonra o gücün kendisini zehirlemesine izin vermeyen hukuktan ve demokrasiden hiçbir zaman sapmamış olan bir siyasetçiydi. Aynı zamanda büyük bir devlet adamıydı. Onu tanımaktan onunla beraber çalışmış olmaktan mutluyum zannediyorum ki milletimiz de onu hiç unutmayacak." dedi.

        "CUMHURBAŞKANI BU İŞİN TARAFI DEĞİLDİR"

        Bir gazetecinin, "Kendisiyle dönem dönem koalisyonlar kurdunuz. Bugün de Türkiye koalisyon arayışında bununla ilgili neler söyleyeceksiniz? Neler yapılmalı? Siyasilere tavsiyeleriniz nedir?" sorusuna Mesut Yılmaz, bugün yaşadığımız güncel gelişmeler ışığında Demirel'in vefatından hemen sonra aklına Demirel'den dinlediği bir anekdot geldiğini söyledi. Yılmaz Demirel'in kendisine sözlerini şöyle anlattı: "1963 yılında rahmetli İnönü hükümete başkanlık ederken, Demirel'de adalet partisi genel başkanıydı. O tarihte mecliste hükümeti düşürmek için gerekli çoğunluğu sağlamışlar ve muhalefet partileri olarak o zamanki Cumhurbaşkanı rahmetli Cevdet Sunay'dan randevu almışlar. Cevdet Sunay'da bütün parti liderlerini davet etmiş. Rahmetli İnönü dahil bütün parti liderleri Çankaya köşkünde toplanmışlar. Sunay, önce sözü Demirel'e vermiş. Demirel, ‘bu hükümetten memnun olmadıklarını, bu hükümeti değiştirmek istediklerini onun için de çoğunluğu sağladıklarını' dile getirmiş. Daha sonra rahmetli İnönü'ye söz vermiş Sunay. Rahmetli İnönü çok kısa bir ifadede bulunmuş. ‘Bu toplantının yeri burası değildir, meclisin kurulduğu yerde, meclisin düşürüleceği yerde meclistir. Cumhurbaşkanı bu işe taraf değildir.' Sonra Demirel bana dedi ki ‘haklıydı İnönü. Hiçbir şey söyleyemedik. Toplantıda orada bitti' dedi."

        Cenazeye katılıp katılmayacağıyla ilgili soru üzerine Yılmaz, eşinin tedavi gördüğünü onun için yurtdışına gittiğini, uçak bulabilirse mutlaka geleceğini ifade etti. Uçak bulamaz ise kabrini ziyaret edeceğini sözlerine ekledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ