Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Polemik "Asacaksanız da beni asacaksınız"

        Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Milli Savunma Bakanlığı ve Savunma Müsteşarlığının bütçeleri kabul edilirken, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı. Brüksel’de yaptığı konuşmayla gündeme gelen mübadeleyle ilgili sözlerine açıklık getiren Bakan Gönül, bir devlet kurulurken iki hususun önemli olduğunu, bunlardan birinin ‘milletin teşekkülü ve ihyası’ diğerinin de ‘ekonominin ihyası’ olduğunu söyledi. Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği savunma bakanları toplantısında, Atatürk’ün bu manada ne kadar dirayetle hareket ettiğini anlatmak üzere İzmir Kongresini, kapitülasyonların kaldırılmasında ekonomide yaşananları anlattığını ifade eden Gönül, “Osmanlı bir imparatorluktu veya cihan devletiydi, milletler sistemi değişik ıslahatlar yapılmasına rağmen toparlanamadı. Neden? Çünkü Fransız ihtilalinin getirdiği milliyetçilik hareketleri vardı. Atatürk'ün yaptığı Cumhuriyeti kurmak ve bunun yanında 'nation bulding' olarak gerekli tedbirleri almaktı. 'Mübadelede bunlardan biridir' diye söyledik. Şimdi mübadele, belki bugünün çok gerisinde kalmış ama yapılan ve şükranla bahsedilen iyilikler söylenirken, 'Şu mahsurlu tarafları da oldu' demek bana düşmez. Ama bilinmesi gereken, bu ülkede biz kimseyi zorla dışarı göndermedik. Nasıl oldu? Daha Cumhuriyet kurulmadan, 30-31 Ocak 1923'de Yunanlılarla mübadele anlaşması yapıldı. Bu, Cemiyeti Akvam'ın nezareti altında yürütüldü. 4 Yunanlı, 4 Türk, 3 de Cemiyeti Akvam temsilcisi vardı. Tahminlere göre, '1,5 milyon biz gönderdik. 500 bin de biz aldık.' Elbette üzüntüler oldu, başka şeyler oldu ama bir vakayı tespitten ibarettir bu. Yoksa kimsenin zorla bir yere götürüleceği yoktur. Nitekim yanlış aktarılınca, oradaki arkadaşlar anlayamadı bunu, belki de başka kasıtları vardı.''diye konuştu.

        -“SÖZLERİMDE KİMSENİN DAHLİ YOK ASACAKSANIZ DA BENİ ASACAKSINIZ”-

        Sözlerinin tarihteki bir olayın anlatılmasından ibaret olduğunu bugünle ilgisi olmadığını daha önce yaptığı açıklamalarda dile getirdiğini ifade eden Gönül, azınlıkların bugün Türkiye’nin zenginliği olduğunu söyledi. Yaptığı açıklamaların yanlış aktarıldığını ifade eden Gönül, 'Mağdurlar için üzüntüden başka diyeceğimiz bir şey yoktur. Konu, bugünün konusu değildir. Konu, 10 Ocak'ta Atatürk'ün bir milleti meydana getirirken, öngörülerinin bir şükran duygusu olarak ifadesinden ibarettir. Brüksel'de yaptığım konuşmamda bakanlığımızın hiçbir katkısı yoktur, tamamen benim tarafımdan yapılmıştır. Hükümetimizin hiçbir görüşü yoktur. Yani asacaksanız da beni asacaksınız. Ne yapacaksanız da bana yapacaksınız. Yoksa kimsenin bir dahli yoktur.''diye konuştu.

        -“MÜSLÜMAN CUMHURBAŞKANI SÖZÜ BANA AİT DEĞİL”-

        Bakan Gönül, CHP Muğla Milletvekili Gürol Ergin’in “Bir dindar cumhurbaşkanı seçiliyor. Ondan önceki cumhurbaşkanları dindar değil miydi?’ şeklindeki eleştirilerine de yanıt verdi. “Dindar Cumhurbaşkanı” sözünün kendisine ait olmadığını ifade eden Gönül, “Sadece bakanların olduğu bir yerde yapılan konuşmalar çarpıtılarak dışarıya sızdırılıyor. Arkadaşlarımız bana iltifat ettiler. Herhalde iltifatı uygun görmeyen birisinin beni yıpratmak için söylediği bir söz olsa gerek. Kamuda 48 yıllık hizmetim var ve hep vitrinde çalıştım. Tavrım da tarzım da belli” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ