Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem SU ZAMMINA RET

        İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İSKİ Genel Müdürlüğünün suya yüzde 4 zam öngören tarife teklifini uygun görmeyen Tarife Komisyonu raporu ile İSKİ'nin 2009 yılı bütçesini oy birliğiyle kabul etti.

        İSKİ'nin Genel Kurulunu oluşturan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, kurumun 2009 yılı bütçesi ile Plan ve Bütçe ve Tarife komisyonlarının bazı raporlarını görüştü.

        Genel Kurula bütçeye ilişkin sunum yapan İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural, 2008 yılı başından itibaren İstanbul'a Melen ve Yeşilçay sisteminden yaklaşık 205 milyon metre küp su verildiğini belirtti.

        İçme suyu kaynaklarının 25 Eylül 2008 tarihinde yüzde 15.7 oranıyla (135,5 milyon metre küp) minimum seviyeye indiğini, bu tarihe kadar Melen ve Yeşilçay sisteminden alınan su miktarının ise 162.5 milyon metre küp olduğunu anlatan Vural, ''bu sistemler hayata geçirilmemiş olsaydı 15 Ağustos 2008 tarihi itibariyle İstanbul susuz kalmış olacaktı'' bilgisini verdi.

        Vural, İSKİ olarak 197 kuyudan ihtiyaç durumunda yılda 20-25 milyon metre küp su temin ettiklerini, içme suyu kanalları arasında kurdukları bağlantı sayesinde barajlar arasında entegrasyon sağlayarak dengeli su dağıtımına kavuşmuş olduklarını kaydetti.

        İSKİ'nin 2004-2008 arasında öz kaynaklarıyla 5 milyar YTL yatırım yaptığını belirten Vural, önümüzdeki dönem yapacakları yatırımlara ilişkin şu bilgileri verdi:

        ''Melen-Darlık arasına inşa edeceğimiz isale hattıyla Melen sisteminden daha fazla su alacağız. Mutlu Dere'den Pabuçdere Barajı'na kadar inşa edeceğimiz isale hattıyla yıllık 100 milyon metre küplük yeni bir kaynak kazanmış olacağız. Yeşilçay sistemi üzerinde yapılması planlanan İsaköy, Sungurlu, Kabakoz barajlarının proje çalışması devam ediyor. Bu sistemle İstanbul'un su kaynaklarına 306 milyon metre küp ilave su sağlayacağız.''

        Vural, Ataköy, Ambarlı, Paşaköy 2. Kademe ve Tuzla 2. Kademe olmak üzere 4 ileri biyolojik arıtma tesisi inşaatlarının devam ettiğini, bu tesislerin 2009-2010 yıllarında hizmete alınacağını bildirdi.

        İSKİ Genel Müdürü Vural, yaklaşık 5 milyon abonesi olan kurumun 12,5 milyon insan için su ve altyapı hizmeti gerçekleştirdiğini belirterek, ''İSKİ'nin 2008 yılında bütçesi 2 milyar 850 milyon YTL idi. Bunun yaklaşık yüzde 60'ını yatırıma ayırdık'' dedi.

        CHP GRUBU

        Genel Kurul'da CHP Grubu adına söz alan Bahtiyar Kuru, bütçe tasarısının 720 milyon YTL'sinin borç, 2,5 milyar YTL'sinin de tarife ve hizmet geliri olmak üzere 3 milyar 238 milyon 204 bin YTL olarak hesaplandığını söyledi.

        Bu rakamın Büyükşehir Belediyesi'nin konsolide bütçesinin beşte birini oluşturduğunu belirten Kuru, bu bütçe içinde KDV bedelinin yer almadığına işaret etti.

        Rapora göre şebekedeki su kaybının yüzde 22, en düşük tarife üzerinden bunun bedelinin 1 milyon YTL olduğunu dile getiren Kuru, raporda yılda 570 milyon metre küp su tüketildiğini, bunun da kişi başına 130 litre su tüketildiği anlamına geldiğini kaydetti.

        Kuru, 1994'te dört kişilik bir ailenin 10 metre küpe kadar su kullanımında ücret alınmadığını, o dönem yatırımlarını sürdüren İSKİ'nin şimdi borçlanarak ayakta durmaya çalıştığını söyledi.

        CHP'nin yerel yönetimde olduğu dönemde suya yüzde 6 zam yapıldığı için eleştirilerde bulunan dönemin İl Başkanı Başbakan Erdoğan ve yol arkadaşlarının, bugün yüzde 200'e varan zamlarla yoksul halka nasıl cevap vereceklerini anlamakta güçlük çektiğini söyleyen Kuru, 10 metre küpe kadar suyun ücretsiz olması ve su havzalarındaki kaçak binaların kaldırılması gerektiğini ifade etti.

        Gruplar ve kişiler adına yapılan konuşmaların ardından İSKİ'nin 3 milyar 238 milyon 204 bin 132 YTL'lik bütçesi oy birliğiyle kabul edildi.

        Bütçenin yüzde 51.85'i yatırım harcamaları için ayrıldı.

        Ayrıca, İSKİ Genel Müdürlüğü'nün 2009 yılında suya yüzde 4 zam öngören tarife teklifi de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Tarife Komisyonunca uygun görülmedi. Komisyonun raporu İSKİ Genel Kurulunda oy birliğiyle kabul edildi.

        İSKİ Genel Müdürlüğünün dış borçlanma talebini içeren Plan Bütçe Komisyonu Raporu da görüşüldü.

        Buna göre, 2009 yatırım programında yer alan ve 150 milyon YTL bedeli olan Terkos İlave Rezervuar İnşaatı (Hisarbeyli Barajı), 100 milyon YTL tutarındaki Büyükçekmece Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı, 100 milyon YTL tutarındaki Tuzla Atıksu Arıtma Tesisi 3. Kademe İnşaatı, 60 milyon YTL tutarındaki Çanta Atıksu Arıtma Tesisi inşaatı, 60 milyon YTL tutarındaki Kilyos Havzası Atıksu Sistem Projesi olmak üzere toplam 470 milyon YTL (376 milyon dolar) tutarında borçlanması talep edildi.

        Komisyon tarafından uygun görülen talep, İSKİ Genel Kurulunda da oy çokluğuyla kabul edildi.

        İETT BÜTÇESİ

        İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinde bugün İETT bütçe taslağı da görüşüldü.

        İETT'nin içinde 250 milyon 998 bin 337 YTL olarak öngörülen iç-dış borçlanma ile 1 milyar 822 milyon 276 bin YTL'lik 2009 yılı bütçesi de oy birliğiyle kabul edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ