Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Uzun paragraf sorulmadı, sınav kolay geçti

        Pervin Kaplan-GAZETE HABERTÜRK

        Üniversiteye girişte ikinci basamak olan 5 oturumlu Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) son oturumu Edebiyat-Coğrafya Sınavı (LYS-3) ile son buldu.

        81 ilde ve Lefkoşa’da toplam 2 bin 532 binada 772 bin 735 adayın katıldığı LYS- 3’te adaylara Türk Dili ve Edebiyatı Testi’nde 56, Coğrafya-1 Testi’nde 24 soru yöneltildi. Öğrencilere göre sınav kolaydı, paragraflar çok uzun değildi, ama coğrafyada zorlayıcı sorular da yer aldı.

        Fen Bilimleri Dershanesi, FEM Yayınları, Uğur Okulları uzmanları LYS-3 sorularını değerlendirdi:

        TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI: Birkaç bilginin birleştirilmesini gerektiren soru tipleri olmasına rağmen, konu ayırmadan düzenli çalışan bir öğrencinin yanıtlamakta zorlanmayacağı sorulardan oluşuyordu. Kolay bir sınavdı. Her konudan soru vardı. Cumhuriyet dönemi edebiyatı soruları vardı. Paragraf soruları, YGS tarzındaki paragraf sorularından daha kolaydı, uzun değildi. Soruların dili akademik olmaktan çıkmıştı, anlaşılırdı. Zaman sorunu yaşanmadı.

        COĞRAFYA-1: Beklenenden daha kolaydı. Gündemi takip eden ve genel kültürü orta düzeyde olan bir öğrencinin rahatlıkla yanıtlayacağı sorulardan oluşuyordu. Soruların yüzeysel olması nükleer enerji gibi güncel konulardan soru çıkmaması eleştirilecek bir yan. Oldukça kolay bir sınavdı. Ama KPSS’de görülen TÜİK ihracat verilerine dayalı zor sayılabilecek bir soru da vardı.

        ‘AŞK-I MEMNU ŞIKKINI ARADIK’

        Gençler sosyal medya paylaşımlarında sınavı çok kolay bulduklarını söyleyerek, şunları paylaştı: “Adnan ve Bihter vardı. Aşk - ı Memnu da yok mu ya”, “Gözlerimiz Adnan ile Bihter’i görünce şıklarda Aşk-ı Memnu’yu da aradı”, “Neydi o grafik soruları”, “İlk kez normal uzunlukta sorular”, “Sayısalcı olarak çok kolay buldum.”

        YİNE BELGESİNİ UNUTANLAR OLDU

        Her sınavda karşılaşılan görüntüler dün yine yaşandı. Geç kalanlar koşarak salonlarınagirerken, sınav belgesini evde unuttukları için panik yaşayan öğrenciler de oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ