Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika TBMM Başkanlığı ve koalisyon Habertürk TV'de tartışıldı

        AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Çelik, HDP'nin TBMM Başkan adayı Dengir Mir Mehmet Fırat, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve MHP eski milletvekili Mehmet Şandır Habertürk TV'de Ankara Temsilcisi Veyis Ateş'e konuştu.

        HÜSEYİN ÇELİK: AK PARTİ-CHP KOALİSYONU DAHA UZUN ÖMÜRLÜ OLACAKTIR

        Hüseyin Çelik'in açıklamalarından satır başları:

        Seçim sonuçlarıyla ilgili çok yönlü bir araştırma yapıyoruz. Kurumların hayatlarında da inişler ve çıkışlar vardır. AK Parti'de yaşanan tartışmaları vatandaş doğru bulmadı. Doğu ve Güneydoğu'da oylar baskıyla verilmiştir.

        NASIL BİR KOALİSYON?

        CHP ile de MHP ile de koalisyona sıcak bakan kesimler var. Koalisyonda görüşmeler yapılır. O görüşmeler esnasında kiminle daha rahat çalışabilecekseniz onunla giderseniz. DYP-Anavatan partisi tabanları ortak olan iki siyasi partiydi fakat koalisyonları 3 ay sürmüştür. SHP-DYP 91-95 arasında bazı tökezlemelerle beraber yine yürümüştür.

        AK Parti-CHP koalisyonu daha uzun ömürlü olacağını düşünüyorum. Ama parti içinde farklı düşünceye sahip olan arkadaşlar var. Netice itibariyle sayın Başbakanımız Cumhurbaşkanı tarafından kendisine hükümet kurma görevi verildiğinde turlara başlayacak. Bütün siyasi partilerin kapısını çalacak.

        3 DÖNEM KURALI

        AK Parti'de 3 dönem kuralı konduğu günde benimsemedim ve karşı çıktım. Bu yanlıştır dedim. Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ile görüştük. Biraz ben koordine ettim. Şartım şuydu, 3 dönem kalksa bile ben aday olmayayım dedim. Şu ilkeyi ortaya koymaya çalıştım. Bu benim bireysel meselem değil, ilke meselesidir. Partinin kurumsal hafızası yok ediliyor, tecrübe birimi yok ediliyor, 3 dönemlik arkadaşlar adeta partinin taşıyıcı kolonları hükmündeydi. Bana kalırsa bu 9 puanlık düşüşte bu da bir faktörlerden birisidir. O günde karşıydım, bugün de karşıyım.

        3 dönemliklerden birisiyim benim birinci tercihim erken seçim değil. Daha seçim dün oldu. Bir memlekette sabah akşam seçim olmaz. 2009'dan beri neredeyse her yıl seçim yapılıyor. Münkün olacağı şekilde bütün şartları da zorlayarak ama ilkeler üzerine kurulmuş, memlekete hizmet etmek üzere kurulmuş olan bir koalisyon kurulsun. Bir yıl gider üç yıl gider. Bir yerde bir şey düğümlendiği zaman o düğümü vatandaş sandıkta çözer.

        Abdullah Gül siyasete döner mi?

        Ahmet Sever gördüklerini yazmıştır, o da onun hakkıdır. Gül partiye ilişkin bir şey söylerse biz onu önemseriz. Gül, Erdoğan'dan sonra AK Parti'nin ikinci adamıdır. AK Parti'nin daveti olursa Gül "Ben yokum" demez. Gül'ün fetih törenlerine katılmaması bir anlama gelmez.

        Cumhurbaşkanlığı bir fani için gelebileceği en üst mertebedir. Gül'ü eleştirirken terbiye sınırlarını zorlayanlar var. Gül gibi zarif bir insana saygısızlık yapma hakkımız yoktur.

        DENGİR MİT MEHMET FIRAT: KOALİSYON GÖRÜŞMELERİNİN YANSIMALARI OLABİLİR

        Dengir Mir Mehmet Fırat'ın açıklamalarından satır başları:

        Adaylar mensup oldukları siyasi partilerin desteği konuşulacak. Koalisyon görüşmelerin yansımaları olabilir.Kırmızı çizgiler siyasette hızla mora sonra da beyaza dönüşür.

        Meclis Başkanı adayı olarak AK Parti'yi ziyaret edecek mi?

        Prensip kararımız var. AK Parti'nin de bir adayı var. Eğer bizden bir randevu talebinde bulunursa biz de randevu talep ederiz. CHP bizden randevu istedi ve görüşme gerçekleşti. Bunun üzerine bizim grup da randevu istedi.

        Özgürlükçü kimliğimle tanınırım, her partiden oy alabilirim. Partilerin hangi adayı destekleyeceğini seçmen takip edecektir.

        AK Parti'yi tek genel başkanlı bir parti olarak düşünmek yanlış. AK Parti'yi Cumhurbaşkanı'ndan ayırmak mümkün görünmüyor. Erdoğan AK Parti'yi ayağa kaldırmak isteyecektir. Erken seçim olasılıktır, Cumhurbaşkanı'nın kafasında bu var.

        NASIL BİR KOALİSYON?

        Biz koalisyon dışında olmadık, buna karşı çıkan MHP oldu. Bizim barış süreci dediğimiz şey, MHP'ye göre yıkım süreci. "Biz barış istemiyoruz savaş olsun" denebilmesini aklım almıyor. Ben bu ülkenin barış ve kardeşlik içinde olmasını isterim. Kutuplaşmanın giderilmesini istiyoruz.

        MEHMET ŞANDIR: ADAYIMIZ 3. TURA KALIRSA...

        Mehmet Şandır'ın açıklamalarından satır başları:

        MHP'nin sözleri hep birinci eldendir, Genel Başkan'ın sözleridir. Önce makul olanları denemek gerekiyor. Bahçeli, koalisyon kurulmasını kolaylaştıran bir tavır koydu. Koalisyonda dayatma değil uzlaşma olur. Eğer farklılıkları soruna dönüştürüp ona çözüm ararsanız olmaz.

        MHP ile HDP'nin birliğinden bu millete bir hayır yok.

        Milletimiz bize hangi görevi veriyorsa yerine getirmeye hazırız. Erken seçim talep ve tavsiye etmiyoruz ama ona da hazırız.Ne gizli hesapların, ne gizli heveslerin içinde oluruz.

        MECLİS'TE BAŞKANLIK YARIŞI

        İhsanoğlu yetişmiş bir vatan evladıdır. Adayımız 3. tura kalamazsa partimiz duruma göre bir tavır koyar.

        Meclis Başkanlığı'nın muhalefette kalması daha doğru olur.

        Sınırda neler oluyor?

        Oradaki insanlar kıyameti yaşıyorlar.

        ÖZGÜR ÖZEL: BAYKAL'IN ADAYLIĞI ÜZERİNDE TAM BİR MUTABAKAT VAR

        Özgür Özel'in açıklamalarından satır başları:

        CHP'nin kendi iç dinamiklerinde sıkıntı yok.

        YÜZDE 60'LIK BLOK TARTIŞMASI

        CHP yüzüne kapanan kapılara rağmen sakinliğini koruyor. Herkes akıl verme peşinde. Bu formül ihtimal dahilinde, esas olan koalisyon ilkeleridir. Kılıçdaroğlu mutfaktaki yangını söndürmek için koltuğu önermiştir. Yüzde 60'lık blok, AK Parti'ye oy vermiş olanların bile isteği. Seçmen bu süreçte alınan tavırların hesabını soracaktır.

        CHP sorumluluk anlayışıyla kendisine gelen yaklaşımları dinler. Bahçeli'nin kapısını tekrar çalabiliriz.

        CHP'nin kendi içindeki demokrasiyi ülkeye taşıma derdi var. Baykal'ın adaylığı üzerinde tam bir mutabakat var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ