Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa LGBTİ Onur Yürüyüşü Taksim'de yoğun güvenlik önlemi

        HABERTÜRK HABER MERKEZİ / Erdem ŞAHİN

        Tüm dünyada düzenlenen Gay Pride (Onur Yürüyüşü) renkli görüntülere sahne olurken, yürüyüşün İstanbul'daki adresi Taksim'de polis müdahalesi yaşandı.

        LGBTİ Onur Haftası kapsamında İstiklal Caddesi'nde bu yıl 13'ncüsü düzenlenmek istenilen 'Onur Yürüşü'ne polis izin vermedi. Saat 17.00'de İstiklal Caddesi'ndeki Fransız Konsolosluğu önünden başlaması planlanan yürüyüş öncesi çok sayıda çevik kuvvet polisi ve TOMA, Taksim Meydanı'nda konuşlandırıldı. Sivil polisler de Gezi Parkı çevresinde güvenlik önlemi aldı.

        Saat 16.30 sıralarında konsolosluk yakınında toplanan ve ellerinde 'Ayıp ne ayol', 'Yaşasın eşcinsel', 'Genel ahlaksızlık' yazılı dövizler taşıyan ve renkli kostümler giyip, maskeler takan yaklaşık 700 kişilik gruba polis, boyalı mermi atarak müdahale etti. Ardından tazyikli su sıktı. Kabalık, ara sokaklara dağılarak kaçmaya çalıştı. Bazıları ise işyerlerine sığındı, TOMA'nın önünde duran bir gösterici de polis ekipleri tarafından gözaltına alındı.

        Ara sokaklarda süren kovalamaca sonunda çok sayıda LGBTİ üyesi gözaltına alındı.

        LADY GAGA'DAN İSTANBUL'DAKİ MÜDAHALELERE TEPKİ

        Dünyaca ünlü şarkıcı Lady Gaga, İstanbul'daki LGBTİ Onur Yürüyüşü'ne polisin müdahale etmesine twitter'dan sert tepki gösterdi. Biber gazlı, plastik mermili müdahale için 'insanlık dışı' ifadesini kullanan çılgın popçu, İstanbul Valisi Vasip Şahin'e de seslendi: İnsanları şiddetle ayrıştırmak yerine insanların Ramazanı ve Onur Yürüyüşü'nü barış içinde kutlayabileceğinin örneğini ver.

        CHP'Lİ VEKİL TOMANIN ÜZERİNE ÇIKTI

        HDP Milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Beyza Üstün ve Sezai Temelli ile CHP'li Mahmut Tanal, polis barikatı önünde zincir oluşturarak, müdahaleye engel olmaya çalıştı. CHP Milletvekili Mahmut Tanal, müdahaleye hazırlanan TOMA'nın üzerine çıktı.

        İKİ GRUP ARASINDA GERGİNLİK

        Galatasaray Meydanı'nda Doğu Türkistan ve Suriye'de Türkmenlere yapılan zulmü protesto etmek için toplanan bir grupla LGBTİ'li bir grup arasında gerginlik çıktı. Araya giren polis, iki grup arasında adeta etten duvar ördü.

        Galatasaray Meydanı'nda toplanan Turan Ocakları üyeleri, Doğu Türkistan ve Suriye'de Türkmenlere yapılan zulmü protesto etti. Polis gruba karşı yoğun güvenlik önlemi aldı. Bu sırada iddialara göre 23. LGBTİ Onur Haftası'nda, İstiklal Caddesi'nde düzenlenecek yürüyüşe katılacak olan LGBTİ'liler, grup üyelerine laf atınca kargaşa çıktı. Grup üyeleri LGBTİ'lileri bir süre kovaladı. Çevrede yoğun güvenlik önlemi alan polis, iki grup arasındaki gerginliği yatıştırmaya çalıştı. Polis, Turan Ocakları üyesi grupla LGBTİ'li grup arasında adete etten duvar ördü.

        Turan Ocakları üyesi grup ise gerginliğin ardından açıklama yaparak sessizce dağıldı. (İHA)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ