Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu,Dengir Mir Mehmet Fırat'ı kabul etti

        AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, HDP'nin TBMM başkanı adayı HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ı kabul etti. Görüşme sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Fırat "MHP'yi anlamak mümkün değil, herhalde çok zorlarına gidiyor 80 milletvekilleriyle, kendileri kadar milletvekili alınmasını hazmedemiyorlar ama bu süreç uzundur. Hazmedecekleri kanısındayım" dedi.

        Başbakan Davutoğlu ile görüşmesinin ardından CHP lideri Kılıçdaroğlu'nu ziyaret eden Fırat gazetecilerin "Seçilirseniz İstiklal Marşı'nı okuyacak mısınız?" sorusuna "Ben İstiklal Marşı'nın bütün kıtalarını bilmiyorum. 12 Eylül zindanlarından geçmiş olanlar tüm kıtaları ezberlemek zorundaydı yoksa sopa ile öğreniyorlardı. İstiklal Marşı ve bayrakla ilgili herhangi bir sorunuz yok. İçerik olarak karşı çıktığımız noktalar olabilir" dedi.

        Fırat, görüşme sonrası yaptığı açıklamada şunları söyledi:

        Adalet ve Kalkınma Partisi'ni ziyaret ettik. Faydalı bir görüşme olduğu kanısındayım. Özellikle TBMM'nin yani yasama Meclis'inin bundan sonraki dönemde itibarının yükseltilmesi ve TBMM'nin bir yasa fabrikası halinde çalışmaması konusunda gerekli olan özellikle yasama yürütme arasındaki ilişkinin karşılıklı saygıya dayanan ve bir koordinasyon içerisinde verilmesi gerektiği konusunda fikirlerimi söyledim ve desteklerini istedim.Tabi kendilerinin de yani Adalet ve Kalkınma Partisi'nin de Meclis Başkan adayları bulunmaktadır. Üçüncü turda ümit ediyorum ki Meclis Başkanı'nı seçmiş olur. Ama olmadığı takdirde zaten dördüncü tur mutlak suretle netice alınacaktır.

        "MHP'Yİ ANLAMAK MÜMKÜN DEĞİL"

        Bir kere bu MHP'yi anlamak mümkün değil, herhalde çok zorlarına gidiyor 80 milletvekilleriyle, kendileri kadar milletvekili alınmasını hazmedemiyorlar ama bu süreç uzundur. Hazmedecekleri kanısındayım. Şunu bilsinler ki HDP'ye oy verip yüzde 13 ile Meclis'e gönderen halkın oyu, MHP'ye oy veren vatandaşın oyuyla eşittir. Bunun değerini takdirde ne Bahçeli'nin ne MHP'nin haddinedir. Bir kere bu siyasi nezakete aykırı olduğu gibi siyaseten kurallarına da aykırıdır. Herhalde barış sürecinden dolayı rahatsızlar. Normal psikolojik değerlere sahip bir insanın, barıştan yana olmayışında üşünebilmek benim için çok zor. Çünkü kan kavga dövüş insanların ölmesini bir insanın arzu etmesini ben düşünmüyorum.

        İHSANOĞLU HDP'YE GELMİYOR, İDRİS BEY DE TWEETLER ATTI

        Şimdi ben Ekmeleddin Bey'in bu düşüncede olduğu kanısında değilim. Bu siyaset maalesef insanları arzu etmedikleri davranışların içerisine sürüklüyor. Ekmeleddin Bey benim bildiğim kadarıyla kibar siyasetin kurallarını iyi değerlendiren insan. Ama ne yaparsınız ki partisinin herhalde böyle bir kararı var. Ama ben inanıyorum ki üzgündür kendisi.

        CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

        Dengir Mir Mehmet Fırat, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Genel Merkezi'nde görüştü.

        Fırat, görüşme sonrasında gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu:

        Fırat: "Meclis Başkanlığı seçimi nedeniyle partimin beni aday göstermiş olması dolayısı ile önce Adalet ve Kalkınma Partisi'nde Sayın Genel Başkan ve heyeti ile görüşmemiz oldu. CHP ile de biraz önce oldukça verimli bir görüşmemiz oldu. Meclis'in gerçek anlamda bir parlamento gibi çalışmasını sağlayıp, vekillerin olması gereken itibarının sağlanması tedbirlerinin yanında, anayasal siyasi partiler gibi önemli konuların bir an önce değiştirilebilmesinin gerektiği konusunda aynı görüşte olduğumuzu tespit etmiş olduk. Özellikle darbe yasaları ile ilgili değişikliklere öncelik verilmeli. Tabii ki CHP'nin de bir adayı var. Deneyimli isim Sayın Baykal. Bütün adayların tamamı hakikaten Meclis'i yönetmeye muktedir olan arkadaşlar. Ama arzu edilirdi ki dört siyasi partinin mutabakatıyla bir başkan seçilebilsin. Arzu edilen budur. 7 Haziran seçimlerinde milletimizin verdiği mesajın tam anlaşılmadığı kanısındayım.CHP yetkililerine bizi kabullerinden dolayı teşekkür ediyoruz.

        İSTİKLAL MARŞI

        Fırat gazetecilerin, seçilirseniz İstiklal Marşı'nı okuyacak mısınız sorusuna ise; "Ben İstiklal Marşı'nın bütün kıtalarını bilmiyorum. 12 Eylül zindanlarından geçmiş olanlar tüm kıtaları ezberlemek zorundaydı yoksa sopa ile öğreniyorlardı. İstiklal Marşı'nı sopa ile öğretmenin çok faydalı olmadığını da görmüş olduk. İstiklal Marşı ve bayrakla ilgili herhangi bir sorunuz yok. İçerik olarak karşı çıktığımız noktalar olabilir. Diğer siyasi partilerin de İstiklal Marşı'nın içeriği ile ilgili söylemleri olmuştur. Herkes müziğe de aşina değil. Mühim olan ona karşı saygı duymaktır. Zorla okutursanız zindanları hatırlatmış olursunuz.

        SURİYE'YE MÜDAHALE

        Şuanki hükümet geçici bir hükümet, Türkiye'yi savaşa sokma riskini alacak bir hükümet yok şu an.Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesi ile ilgili sebeplerin geçerli olduğu kanısında değilim. Bunun sorumluluğunu sırtlanacak bir siyasi de düşünmek istemiyorum. Türk siyasileri aklı selim ile bu konuyu idame ediyor.Rusya, İsrail ve İran'ın tutumlarının da çok iyi değerlendirilmesi gerektiği kanısındayım. Yeni bir hükümet kurulup Meclis'te konuşulmadan karar verilmesinin doğru olduğu kanısında değilim.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ