Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakan Davutoğlu'ndan koalisyon açıklaması: Biz MHP'ye ve CHP'ye dün hangi uzaklıktaysak bugün de aynı uzaklıktayız

        AK Parti Meclis Grubunca İsmet Yılmaz'ın TBMM Başkanlığına seçilmesi dolayısıyla AK Parti Genel Merkezi terasında resepsiyon düzenlendi.

        Kutlama resepsiyonuna İsmet Yılmaz'ın tarafsızlığına gölge düşürmemek için katılmadığını kaydeden BaşbakanDavutoğlu, "Hiçbir fire vermeden 258'i yakalayan grubumuzu tebrik ediyorum. Bir takım hesapları yapanlar şimdi herhalde 3 değil, 5 değil 40 kez daha düşünerek hesaplarını ona göre yapsınlar. Ak Parti hiçbir zaman kendi iç ihtilafları içinde krize giren bir parti olamayacak. İlk sınavdan büyük bir başarı ile çıktık. Grubumuz ile iftar ediyoruz" dedi.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        KOALİSYON İÇİN YAŞ KARARI BEKLENECEK Mİ?

        YAŞ koalisyon takvimini etkilemez.

        İSMET YILMAZ'IN YERİNE KİM GELECEK?

        Bir görevlendirme yapacağım. Yani Türkiye'nin şu şartları vekaleten götürmeyi bence çok doğru görmüyorum. Kısa süreli boşluk olmamak için önümüzdeki sürecin uzayabileceğini de göz önünde bulundurarak, muhtemelen asaleten bir görevlendirme yaparım

        KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ

        Yöntem şeffaf olacak, gizli pazarlık olmayacak.

        Biz MHP'ye ve CHP'ye dün hangi uzaklıktaysak bugün de aynı uzaklıktayız.

        OLASI AK PARTİ-MHP KOALİSYONU

        Savaş gibi ifadeyi TBMM çatısı altında kullanmak sorumsuzluktur.

        SINIRDAKİ GELİŞMELER

        Kim Türkiye'nin güvenliğine yönelik saldırıda bulunursa karşılığını bulur.

        DAVUTOĞLU MUHALEFETE SESLENDİ: ÇAĞRIMIZ AÇIKTIR...

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, büyükelçilerle bir araya geldiği iftar programında konuştu. Davutoğlu, önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ıngörevlendirmesiyle koalisyon müzakerelerine başlayağını söyledi.

        Muhalefet partilerine çağrı yapan Davutoğlu "Bu çerçevede anamuhalefet partisine çağrımız açıktır. Birlikte her türlü konuyu konuşmaya hazırız. MHP'ye aynı şekilde bu görüşmelerde her türlü ihtimale açık olma çağrısında bulunuyoruz. Yükselen bir tansiyon siyasi gerilim içinde değil, ülkenin geleceğiyle ilgili sakin bir çözüm için düşünme vaktinin geldiğini söylüyoruz. HDP'ye ise çağrımız daha net. Özgürlükler konusunda tutumları açık olmalı. Terör faatliyetlerine karşı da net bir tavır sergileyebilmeli" dedi.

        Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:,

        Türkiye dünyada en fazla mülteci barındıran ülke. Biz son 5 yıl içinde kapımızı hiç kimseye kapatmadık. Bize gelen hiçbir mülteciye kapımızı kapatmayacağız. Türkiye bir Avrupa ve Asya ülkesi olduğu kadar bir Afrika ülkesidir. İnsanlık adına ayağa kalkmak Ramazan'ın bize verdiği bilinçtir.

        BM Güvenlik Konseyi dahil bütün uluslararası kuruluşları harekete geçirmenin zamanıdır. Sınırlarımızda ne Esad rejiminin zulmünü, ne de terörist örgütlerin baskısını görmek istemiyoruz.Sınır boylarımızda güvenliğimizi tehdit eden bir gelişme olursa her türlü tedbiri alırız.

        Hepimiz barış içinde bir dünya inşaa edelim. Zorluklarımızı paylaşmaya hazır olmalıyız, empati yapmalıyız. Bütün komşularımızın ekonomik olarak güçlü siyasi açıdan istikrarlı olmasını istiyoruz.

        Avrupa kıtasında ya birlikte çok kültürlü bir hayatı başaracağız, ya da kaygı duymamız gereken şartlar oluşacak.

        Çok kültürlü ve özgürlükçü bir Avrupa'yı birlikte inşa edelim.

        Türkiye son derece kritik bir coğrafyada Türkiye her zamankinden daha fazla özgüven sahip.

        7 Haziran seçimleri Türkiye'nin zaafını değil gücünü gösterdi, demokrasinin ne kadar sağlam temellere oturduğunu gösterdi.AK Parti Türkiye'nin en büyük partisi olarak tescil edildi. Kuşatıcı koalisyonun oluşması için elimizden geleni yapacağız, Türk demokrasisi daha da güçlenmiştir. TBMM Başkanlık seçimlerinde ilkeli bir tutum sergiledik. Bu tutumumuzu sürdüreceğiz.

        Türkiye'nin güçlü olması Balkanlarda, Ortadoğu'da Kafkaslar'da istikrar demektir. Ülkemizi hükümetsiz bırakmamak için gayretimizi sürdüreceğiz.Kimse Türkiye'de krize ve kaosa yatırım yapmasın.

        "KILIÇDAROĞLU HERKESE BAŞBAKANLIK DAĞITMAYA..."

        Önümüzdeki günlerde sayın Cumhurbaşkanımızın görevlendirmesiyle koalisyon müzakerelerine başlayacağız. TBMM Başkanlık seçimleri şunları gösterdi... Muhalefet partileri 7 Haziran'dan sonra böyle bir yola girdiler. Sanki seçimleri onlar kazanmış gibi. Sanki yüzde 41 oy alan biz değilmişiz de anamuhalefet partisiymiş gibi. Anamuhalefet partisi lideri sayın Kılıçdaroğlu herkese başbakanlık dağıtmaya, bir kısmını kendisi alıp bir kısmını şu kadar yıl başkası yapsın diyerek teklifler içinde başbakanlığı kendisi takdir etmeye yöneldi. Bunlar doğru tavırlar değil.

        Yüzde 60’lık bloktan bahsedildi, bugünkü tablo blok siyasetinin bittiğini göstermiştir. Artık ilke siyaseti vardır.

        Biz kendilerine gittiğimiz de zihnimiz, yüreğimiz açık olacak. Dilimiz uzlaşmacı bir dil olacak. Hep beraber bir yeni hükümet oluşumu için gayret sarfedeceğiz. Ümit ederim bir daha kimse bu ülkede bloktan bahsetmez. Ümit ederim yine bir daha kimse kapıları kapatıp daha seçimin ilk gecesinden "biz bu oyunda yokuz" demez. "Biz bu oyunda yokuz" diyen kim olursa olsun kendisini siyaset alanının dışarısında iter. Türkiye'de de kaos hesabı yapanların ekmeğine yağ sürülmüş olur.

        HDP'YE ÇAĞRI

        Yine ümit ederim ki bir parti yüzde 13'ü yakaladığı için dünyada neredeyse büyük bir zafer kazanmış iddiasındaki HDP ve temsilcileri gelirler silahla demokrasi arasında net bir tercih yaparlar. Artık silahları toprağa değil, mağmaya gömelim demeliler.Ya terör, ya demokrasi; ya silah ya barış; herkes tercihini ortaya koymalı.

        Bu çerçevede anamuhalefet partisine çağrımız açıktır. Birlikte her türlü konuyu konuşmaya hazırız. MHP'ye aynı şekilde bu görüşmelerde her türlü ihtimale açık olma çağrısında bulunuyoruz. Yükselen bir tansiyon siyasi gerilim içinde değil, ülkenin geleceğiyle ilgili sakin bir çözüm için düşünme vaktinin geldiğini söylüyoruz. HDP'ye ise çağrımız daha net. Özgürlükler konusunda tutumları açık olmalı. Terör faatliyetlerine karşı da net bir tavır sergileyebilmeli.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ