Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Meclis Başkanı, AK Parti’nin firesiz oylarıyla seçildi

        GAZETE HABERTÜRK-ANKARA

        Ankara’da 2 gün süren ve 4 tur oylama yapılan Meclis Başkanlığı seçimi fırtınası, dün AK Parti adayı İsmet Yılmaz’ın seçilmesiyle sona erdi.

        Dünkü 3. tur oylamaya 548 milletvekili katıldı. En yaşlı üye sıfatıyla Geçici Meclis Başkanı olarak oturumu yöneten CHP Milletvekili Deniz Baykal, oylamalar öncesi yaptığı açıklama kapsamında oy kullanmadı. HDP’den Figen Yüksekdağ’ın da yurtdışında bulunduğu için katılamadığı oylamada Baykal’a 129, İhsanoğlu’na 80, Fırat’a 78, Yılmaz’a 259 oy çıktı. Kupalardan 2 de boş oy çıktı. Bu tabloda CHP’den oylamaya katlan 2 kişinin Baykal’a oy vermediği görüldü. Yılmaz’a partisinin dışından 1 oy gelirken, HDP cephesinden Fırat’a 1 oy gitmedi.

        ‘GEÇERSİZ OY’ DESTEĞİ

        Böylece 4. tura Yılmaz ile birlikte Baykal kaldı. 4. turda 547 oy kullanıldı. Baykal’a 182 oy çıktı. Yılmaz ise partisinin 258 oyu ile başkan seçildi. Bu turda MHP, Bahçeli’nin dediği gibi “geçersiz” oy attı, 78 geçersiz oy çıktı. Oylamaya Baykal dışında 2 vekil gelmedi. Bu tabloya göre Baykal’a partisinin sandalye sayısının üzerinde 51 oy gitti. HDP’liler Baykal’a 50 oy verdiklerini bildirdi. Böylece MHP’den Baykal’a 1 oy gittiği ortaya çıktı. Oylamada HDP, Baykal’a 50 oy vererek, Baykal’ın seçilmesi için MHP’nin blok desteğinin gerekli olduğunu ortaya koydu. MHP’den Baykal’a oy gitmediği için başkan seçilemedi. Böylece HDP, MHP’den seçilebilecek oyun gelip gelmediğini ortaya çıkarmak istedi.

        KOALİSYON KÖPRÜSÜ

        MHP Genel Başkanı Bahçeli, Meclis Başkanlığı seçimini doğrudan etkileyen kritik tavırlarını, 3. tur başlamadan 3 saat önce grup toplantısı çıkışında, “80 tane geçersiz oyumuz olacaktır” sözleriyle açıkladı. Oylama öncesinde de grup konuşmasında, “Meclis Başkanlığı seçiminin koalisyon için işaret olacağını” söyleyen Bahçeli’nin bu sözleri ve ardından gelen “sessiz destek” AK Parti ile MHP arasında olası bir koalisyon için kurulan “köprü” olarak yorumlandı. Oylamaya seçilmeden önce Bahçeli işi şansa bırakmamak için tüm grubu yarım saat önceden genel kurul salonuna aldırdı.

        Oturum başladıktan sonra Kılıçdaroğlu, yan sırasına geçmesine rağmen Bahçeli ile selamlaşmadı. Oy kullanma sırasında İhsanoğlu ve Yılmaz arasında kısa bir sohbet oldu. Davutoğlu’nun da katıldığı sohbetin ardından İhsanoğlu, Yılmaz’ın sırtını sıvazladı. Sahneyi Baykal dik bakışlarla izledi. Başkanlık seçimi sonucu açıklanmadan Kılıçdaroğlu, Baykal’ın elini sıkıp salondan ayrıldı. Bahçeli ise sonuç açıklanıncaya kadar salonda oturdu. Yılmaz’ın seçildiğini Baykal ilan etti ve “Kendisini tebrik eder, başarılar dilerim” dedi.

        TARAFSIZLIK SÖZÜ VERDİ

        Yılmaz ise yaptığı teşekkür konuşmasında Anayasa, içtüzük ve yasalar çerçevesinde tam bir tarafsızlık içinde yüce Meclis’e hizmet etmeye çalışacağı yolunda söz verdi, Meclis’in önünde yapacak çok iş olduğunu belirterek, “Kum saati işlemeye başladı” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ