Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Derya Koçak'ın akıl sağlığına ilişkin rapor mahkemeye ulaştı

        3 hafta Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde gözlem altında tutulan 29 yaşındaki Derya Koçak'a şizofreni teşhisi konuldu.

        "KOÇAK'IN HALEN ŞİZOFRENİ OLDUĞU KANISINA VARILMIŞTIR"

        Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli 5 doktorun imzasının bulunduğu raporda, Derya Kocak'ın ceza sorumluluğunun belirlenmesinin talep edildiği hatılatıldı. Raporda, "4 Mayıs 2015 tarihinde hastaneye yatırılan Koçak'ın psikiyatrik muayeneleri, gözlemi, tedavisi, aile görüşmesi, laboratuar incelemeleri, hastanemizdeki eski tıbbi kayıtlarının ve dava dosyasının incelenmesi sonucunda halen şizofreni olduğu kanısına varılmıştır" denildi.

        "İŞLEDİĞİ ÖNE SÜRÜLEN FİİİLİN HUKUKİ ANLAM VE SONUÇLARINI ALGILAYAMADIĞI..."

        Raporda, "2014 yılında işlendiği iddia edilen "Haksız yere sahipli hayvanı öldürme" ve "tehdit" suçu esnasında şizofreni denilen psikiyatrik hastalığın etkisinde olduğu, işlediği öne sürülen fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamadığı ve bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin önemli derecede azalmış olduğu, dolayısıyla işlediği öne sürülen suça yönelik ceza sorumluluğunun olmadığı, hakkında 5237 sayılı TCK'nın 32/1 maddesinin tatbiki ile TCK'nın 57. maddesi gereğince koruma ve tedavi amaçlı akıl hastalarına özgü güvenlik tedbirlerinin uygulanmasının uygun olduğu tıbbi kanaatini bildirir sağlık kurulu raporu oy birliğiyle verildi."

        3 HAFTA GÖZLEM ALTINDA TUTULMASINA KARAR VERİLMİŞTİ

        Mahkeme bir önceki duruşmada, sanık Derya Koçak'ın işlediği, bıçakla tehdit ve mala zarar verme suçlarının hukuki anlam ve sonuçlarını algılama ve fiile ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin bulunup bulunmadığına ilişkin bir rapor düzenlenmesi için 3 hafta Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde gözlem altında tutulmasına karar vermişti.

        İDDİANAMEDEN

        İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Şenay Baygın tarafından hazırlanan İddianamede, Derya Koçak'ın yavru kedileri öldürdüğünün güvenlik kamerası kayıtlarından anlaşıldığı belirtildi. Koçak'ın daha sonra da kedilerin sahibi Ayşe Kaya'yı elindeki jiletle "Gebertirim seni" diyerek tehdit ettiği kaydedildi. İddianamede, Derya Koçak'ın "Haksız yere sahipli hayvanı öldürmek" suçundan 4 aydan 3 yıla kadar, yavru kedilerin sahibi Ayşe Kaya'yı da "tehdit" suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapsi isteniyor.

        OLAYIN GEÇMİŞİ

        Olay 12 Ağustos 2014 tarihinde Fatih'te meydana geldi. Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde iki yavru kedi tekmelenerek vahşice öldürülmüştü. Polisin yaptığı inceleme sonucunda kedileri öldürdüğü iddia edilen kişinin Derya Koçak olduğu tespit edilmişti.

        Koçak polis tarafından gözaltına alınmış ardından savcının talimatıyla polis merkezinden serbest bırakılmıştı. Poliste verdiği ifadede Derya Koçak olayı hatırlamadığını iddia etmişti. Koçak'ın serbest bırakılması hayvan severlerin tepkisine yol açmıştı.

        TÜRK CEZA KANUNU

        Akıl hastalığı

        MADDE 32. - (1) "Akıl hastalığı nedeniyle, işlediği fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez. Ancak, bu kişiler hakkında güvenlik tedbirine hükmolunur."

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ