Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Okullar tatil. Hava sıcak ve çocuklar tatilde. Artık oyuna daha çok vakit ayırabiliyorlar

        Derya ÖZTÜRK - Ceylan SEVER / GAZETE HABERTÜRK

        Her gün Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen çocuk ölümü haberlerine şahit oluyoruz. Kimi boğularak, kimi balkondan düşerek, kimi de yaralanma sonucu hayatını kaybediyor. Okulların tatil olması, havaların ısınmasıyla birlikte oyun oynamaya daha fazla vakit ayıran çocukların yaşadığı kazalar yaz aylarında daha da artıyor. Uzmanlara göre çocuklar yaz aylarında tehlikelere daha açık. Yazın gelmesiyle aileler, çocukları için koydukları bütün kurallar ortadan kalkmış gibi davranıyor. Yaz aylarında çocuklar boğulma sonucu ölüyor. Trafik kazaları ile balkon ve pencereden düşme çocuk ölümlerinde ilk sırada yer alıyor. Ölüm nedenleri arasında evde yaşanan kazalar da bulunuyor. TÜİK verilerine göre 2013’te dışsal yaralanma ve zehirlenmeler sonucu 22 bin 464 çocuk hayatını kaybetti. Bu rakam, çocuk ölümlerinin yüzde 34.7’sini oluşturuyor.

        ’TEHLİKEYE AÇIKLAR’

        Çocuk ölümlerini düşürmek için ailelerin yapması gerekenlere ilişkin görüşlerini sorduğumuz uzmanlardan Psikolog Alanur Özalp, “Aileler yazın gelmesiyle birlikte çocukları için koydukları bütün kurallar ortadan kalkmış gibi davranıyorlar” diyor. Özalp, çocukların kuralların kalkmasıyla daha hareketli olduklarını, dikkat sorunu yaşadıklarını, aceleci ve meraklı olduklarını belirterek, bunların da onları kazalara ve tehlikelere açık hale getirdiğini söylüyor. Özalp, “Çocuklar evde; çamaşır suyu içme, boncuk yutma, yüksekten düşme gibi kazalar yaşayabiliyor. Dışarıda ise trafik kazası, boğulma gerçekleşebiliyor. Aileler çocuklarının başına hiçbir şey gelmemiş olsa bile ne durumda ne yapması gerektiği konusunda çok geç olmadan onları bilgilendirmeli” önerisinde bulunuyor.

        ‘FAZLA UZAKLAŞMA’ DEMEK YETMİYOR

        Çocuk Psikoloğu Başak Ünver de ailelerin güvenli yerlerde oynamaları konusunda çocukları bilinçlendirmesi gerektiği görüşünde. Ebeveynlerin hem süre olarak hem de çocuğun nerelerde oynayacağı konusunda belli bir sınır koymasının önemine işaret eden Ünver, “Küçük çocuk sürekli arayış içerisindedir, meraklıdır. Bu nedenle küçük çocukların yanında kesinlikle boğulmalarına sebep olacak küçük parçaların, kesici delici aletlerin veya ip-poşet gibi eşyaların bulundurulmaması gerekiyor. Daha büyük çocuklar için de dışarıya çıktıkları zaman çok net ifadelerle kurallar konulması gerekir. ‘Fazla uzaklaşma’ belirsiz bir cümle. Yetişkinlerin, küçük çocukların çevresinde olup bizzat onları korumaları lazım. Balkonlarda tırmanabilecekleri, yükseğe çıkacakları yerlere dikkat etmeleri gerekir” diyor.

        BOĞULAN DA VAR BALKONDAN DÜŞEN DE

        GÜLİSTAN YURDAKUL (10):

        Bursa’da 3. kattaki evlerinin balkonundan oyun oynarken düştü, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. (1.7.2015)

        ZEKİ ERKAN (5): Kayseri’de evlerinin önündeki su birikintisine düşerek hayatını kaybetti. (25.06.2015)

        MUSTAFA CAN ATILGAN (9): Antalya’da bisikletiyle gezerken bir kamyonun altında can verdi. (18.06.2015)

        EMİN ALİ YARGI VE ALİCAN KARABULUT: Iğdır’da sulama kanalına giren 6 yaşlarındaki kuzenler boğularak öldü. (14.06.2015) n MUAMMER DERİN (4): Bursa’da düşürdüğü dondurma parasını almak isterken otomobilin atında kalarak can verdi. (14.06.2015)

        OĞULCAN ALINCA (7): İzmir’de tırmandığı ağaçtaki çamaşır ipi boynuna dolanınca hayatını kaybetti. (12.06.2015)

        BİLAL DURAN (3): Tekirdağ’da 3. kattaki balkonda bulunan sandalyeden aşağıya düşerek yaşamını yitirdi. (10.06.2015)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ