Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hava Durumu Dünya Meteoroloji Örgütü: Türkiye sıcak hava dalgası nedeniyle sıkıntı yaşayacak

        BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan DMÖ Veri Yönetimi Müdürü Omar Baddour, sıcak hava dalgasının Avrupa'nın doğusuna hareket ettiğini belirterek, "Avrupa'nın doğusuna hareket eden sıcak hava dalgası sonrasında Türkiye ve Yunanistan önümüzdeki günlerde sıkıntı yaşayacak" dedi.

        İL İL HAVA DURUMU İÇİN TIKLAYIN

        DMÖ Sözcüsü Claire Nullis ise hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini ve Avrupa'ya sıcak hava dalgasının çok erken gelmesinin alışılmadık olduğunu kaydetti.

        "Önümüzdeki günlerde Avrupa'da hava sıcaklıkları aşırı yükselecek" ifadesini kullanan Nullis, 2013 yılında yaklaşık 70 bin kişinin aşırı sıcak havalar nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından, Avrupa'nın 2015 için hazırlıklı olduğunu belirtti.

        Nullis, İspanya ve Fransa'da hava sıcaklığının 40 derecenin üzerine çıktığı bilgisini paylaştı.

        TÜRKİYE'YE SICAK HAVA UYARISI

        AVRUPA’da etkili olan aşırı sıcak hava, gelecek haftadan itibaren Türkiye’de etkisini hissettirecek. Mevsim normallerinin 5 derece üzerinde seyredecek sıcaklık, bazı bölgelerde 40 dereceyi bulacak. Meteoroloji’ye göre, gelecek hafta sonuna kadar kuzey bölgelerde yağmur geçişleri görülürken, diğer bölgeler az bulutlu geçecek. Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da sıcaklıklar 40 dereceyi bulacak. Karadeniz kıyılarında sıcaklıklar 25-27, diğer bölgelerde 30 derecenin üzerinde olacak. Hava sıcaklıklarının 28 derece dolayında olacağı İstanbul’da sıcaklıklar çarşamba gününden itibaren 30 dereceyi görecek.

        11 TEMMUZ UYARISI

        Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, İstanbul için sıcak uyarısı yaptı. Kadıoğlu, 11 Temmuz’a kadar İstanbul’da hava sıcaklıklarının artarak mevsim normallerinin 5 derece üzerinde seyredeceğini bildirdi. Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen de Avrupa’daki yüksek hava sıcaklıklarına işaret ederek, “Türkiye’de şu ana kadar normal değerlerdeyiz. Önümüzdeki haftadan itibaren Türkiye’ye de bu sıcaklar gelmeye başlayacak” dedi. Şen, “Sıcaklıkların mevsim normallerinin altında ya da üzerinde seyretmesinin iki nedeni var. Birincisi, ‘küresel ısınma’. İkincisiyse Doğu Pasifik’te, ‘El Nino’ olarak bilinen deniz suyunun yüzey sıcaklığının artması. El Nino’nun etkisi görülmeye başlandı. Dünyada mevsimsel bir değişiklik var. Akdeniz Bölgesi, küresel ısınmanın en fazla etkilediği bölgelerden biri” diye konuştu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ