Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş’tan koalisyon açıklamaları

        Bülent AYDEMİR / HT GAZETE

        Medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görevlendirmesiyle başlayacak koalisyon görüşmelerine ilişkin önemli mesajlar verdi.

        7 Haziran’da milletin AK Parti’yi “şöyle bir kolundan tutup” “Abdestinizi tazeleyin” dediğini ancak reformlara devam etmesini istediğini vurgulayan Kurtulmuş, hükümet kurulması için gayret edeceklerini ancak olmazsa bunun dünyanın sonu olmadığını söyledi. Kurtulmuş, “Koalisyon görüşmeleri at pazarlığı şeklinde, ‘Şu bakanlık sana’, ‘Bu bakanlık bana’ şeklinde olmayacaktır” dedi. “İlk turda sonuç alınamazsa kenara çekilip sütlü kahve de içebilirsiniz” ifadesini kullanan Kurtulmuş, bu yaklaşıma karşı, Türkiye’nin hükümetsiz bırakılmaması gerektiğini, bunun öncelikle AK Parti’nin sorumluluğunda olduğunu kaydetti.

        Bakan Kurtulmuş, kendilerine göre sandıktan çıkan 4 mesajı şöyle özetledi: “Tek başına iktidar çıkmadığına göre; uzlaşı sağlayın, uzlaşı içinde ülkeyi hükümetsiz bırakmayın. Siyasette bir dil restorasyonuna gidin. Yeni Türkiye dediğimiz şeyin eksik kalan hususların tamamlanması konusunda siyasi ve hukuki reformlara devam edin. Çözüm sürecini devam ettirip bir an önce tamamlayın.”

        SURİYE’DEKİ DURUM

        ABD Büyükelçisi John Bass’ın “Beklentilerimizi PYD’ye iletmekte çok netiz. Suriye sınırını kim kontrol ediyorsa IŞ İD’le mücadele etmeli” sözlerinin dikkate değer olduğunu söyleyen Kurtulmuş, Türkiye’nin Suriye’de yaşananlara seyirci kalamayacağını, demografik değişim ve harita değişikliğine göz yumulamayacağını belirtti. Kurtulmuş, askeri seçeneğin son tercih olarak masada durduğunu ifade etti. Suriye’deki durumun taşınamaz noktaya geldiğini dile getiren Kurtulmuş, “Suriye terör örgütlerinin konfederasyonu haline dönüşmüş bir ülkedir” diye konuştu. Kurtulmuş, bir soru üzerine, IŞ İD’in Türkiye’ye eylem yapma riskinin bulunduğunu söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ