Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim TEOG'da Tunceli mucizesinin sırrı: Öğretmen açığı yok, veli bilinçli

        Şefik DİNÇ / HT GAZETE

        Son yıllarda Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavında en başarılı illerden biri Tunceli. Bu yıl da TEOG’da Türkiye birincisi olduğu açıklandı. Okuma-yazma ve eğitim oranının yüksek olduğu illerden biri olan Tunceli’de bu yıl 900 öğrenci TEOG sınavına girdi. 4 yıldır üst üste TEOG’da başarı elde eden kentte sınıflar 15-20 kişilik. Tunceli’de öğretmenler kentte uzun süre görev yapıyor. Ailelerin eğitime verdiği önemin de yüksek olduğu Tunceli’nin başarı sırrını İl Milli Eğitim Müdürü Ali Eyyüpkoca ile konuştuk.

        ‘ÖĞRETMEN AÇIĞI YOK’

        Hiçbir branşta öğretmen açığının olmadığı Tunceli’de ücretli öğretmen sayısı da çok az. 4+4+4 sisteminin başlamasından sonra kentte fiziki altyapının yeterli olması nedeniyle ilkokul ve ortaokullar tamamen ayrılmış ve bu nedenle ikili eğitim yapılmıyor. Kentte velilerin eğitime büyük önem verdiğini ve bunun da başarıya katkısı olduğunu belirten Ali Eyyüpkoca, şunları söyledi:

        “Tunceli’nin yerleşme puanı ortalaması 341 oldu. İl birincisi öğrencimiz 496 puan aldı. 250 öğrencimiz de çok iyi okullara yerleşebilecek puanlar aldı. Son 4 yıldır başarı grafiğimiz yükseliyor. Bu başarı üniversite sınavlarına da yansıyor. Ancak TEOG sonuçları bire bir yansımıyor. Bunun nedeni de iyi puan alan öğrencilerimizin başka illerdeki okulları tercih etmesinden kaynaklanıyor.”

        BAŞARIYI GETİREN ETKENLER

        -Okul öncesi eğitimin yüksek olması

        -Sınıf mevcudunun az olması

        -Öğretmen sirkülasyonunun az olması

        -Öğretmen eksiğinin olmaması

        -Fiziki altyapının iyi olması

        -Velilerin eğitime önem vermesi

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ