Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Davutoğlu: HDP ile koalisyonu şu aşamada makul görmüyoruz

        VOLKAN YANARDAĞ-GAZETE HABERTÜRK

        Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın gelecek hafta, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na hükümeti kurma görevini vermesi bekleniyor. Bu arada seçim sonuçlarını değerlendirmek amacıyla parti teşkilatları üzerinde yapılan çalışma, AK Parti’nin koalisyonda izleyeceği yol haritasını belirledi. İl teşkilatlarına “Neden oy kaybına uğradık?” sorusunu yönelten AK Parti, aynı zamanda “Hangi parti ile koalisyon yaparsak doğru olur?” diye sorarak, eğilimleri de ölçmeye çalıştı.

        SEÇENEK 2’YE DÜŞTÜ

        Yapılan eğilim yoklamasında AK Parti teşkilatlarının yüzde 70’e yakın bir kısmı MHP tercihini ortaya koyarken, çoğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan ve yaklaşık yüzde 30’a denk gelen bir bölümü de CHP tercihinde bulundu. AK Parti teşkilatları içerisinde “HDP ile koalisyon yapalım” diyen çıkmayınca, parti de koalisyon için seçenekleri 3’ten 2’ye düşürdü.

        HDP’NİN TULUM OYLARI

        AK Parti’nin, HDP ile koalisyon ihtimalini en düşük yüzdeye çekmesinde en önemli nedenlerden biri de 7 Haziran seçimlerinde Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde ortaya çıkan tablo oldu. Birçok köy ve mezrada tüm oyları istisnasız HDP’nin alması, sandıktan diğer partilere oy çıkmamasının yanı sıra geçersiz oy bile olmaması, baskı, şantaj, tehdit ile oyların HDP’ye yönlendirildiği tezinin ispatı olarak değerlendirildi. AK Parti teşkilatının HDP’ye olan mesafeli tavrına, Doğu ve Güneydoğu’daki sandık analizleri de eklenince, Başbakan Davutoğlu da HDP ile koalisyona kapıları büyük ölçüde kapattı. Davutoğlu, birkaç gündür yaptığı konuşmalarda da bunun sinyalini verdi.

        ‘ATMOSFER OLUŞUYOR’

        CHP ve MHP’nin yanı sıra HDP’yi de ziyaret edeceğini belirten Davutoğlu, bir TV’de yaptığı açıklamada, “Ama görünen o ki ya MHP ya CHP yönünde bir tercih, daha doğrusu bir atmosfer oluşuyor. Bunun hakkını vermeye çalışacağız. 3 tarafla da görüşeceğiz ama 2 tarafla muhtemelen koalisyon müzakereleri önyargısız bir şekilde başlayacak” dedi.

        ‘TEMAYÜL DE ÖNEMLİ’

        Başbakan Davutoğlu, HDP’den de görüş alacağını vurgulayarak, “Oturulur, konuşulur. Onların ne diyeceğine bakarız, yeni siyasi tabloda onlara söyleyeceklerimiz vardır. Onların söyleyeceği anlamlı bir şey varsa alır, onu değerlendiririz. Ama nihai aşamada tabanımızın ve teşkilatlarımızın temayülü de bizim için önemlidir. HDP ile koalisyonu şu aşamada makul görmüyoruz. Onlar da tavırlarını o kadar net, katı şekilde koydular ki bir koalisyon tablosu içinde olacaklarını sanmıyorum” diye konuştu.

        ‘BAHÇELİ’NİN HDP TUTUMU’

        Turlara başlamadan önce muhalefet liderlerinin yaptığı açıklamalarla koalisyon ihtimallerini azalttığını kaydeden Davutoğlu, “Bahçeli’nin HDP’ye dönük açık tutumu, matematiksel olarak üçlü bir koalisyonun ya da ikili bir koalisyonu destekleyen üçüncü bir tarafa dayalı hükümet yapısını mümkün kılmadı. Şu anda ortada matematiksel olarak olabilecek ya AK Parti- CHP koalisyonu vardır ya AK Parti-MHP koalisyonu. Diğer alternatifleri, sağ olsunlar yaptıkları açıklamalarla birer birer tükettiler. Bizim görüşmemize gerek kalmaksızın tükettiler” değerlendirmesini yaptı.

        'İSTANBUL BÜYÜK OLMAK DURUMUNDA'

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya’daki temaslarının ardından İstanbul’a geçerek Topkapı Sarayı’nda düzenlenen “Şehir-İnsan Projesi”nin tanıtımına katıldı. Davutoğlu, tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, “İstanbul dünyanın en büyük havalimanına sahip olmak durumunda çünkü tarihin aktığı merkezlerden biri. İstanbul büyük bir ticaret ve finans merkezi olmak durumunda çünkü hep öyleydi. Osmanlı zamanında da öyleydi, Roma zamanında da öyleydi. Bütün yollar İstanbul’a çıkar, bütün yollar İstanbul’dan giderdi” diye konuştu. İstanbul’un korunması gerektiğine işaret eden Davutoğlu, “Hem mekân hem tarih hem de insan unsuru bir yerde ahenk içinde buluştuğu zaman şehirler doğuyor, şehirler yükseliyor. Mekân ile o mekânın üzerindeki mimari çatışmaya, kavga etmeye başladığı zaman, yani yedi tepenin üzerindeki güzel mimariye şirk koşacak şekilde bir dikey mimariyi Tarihi Yarımada’ya yaklaştırdığınız zaman, kim hangi gerekçeyle yaparsa yapsın, kabul edilemez” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ