Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Havalimanında drone tehlikesi

        Gökhan ARTAN/HABERTÜRK

        İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yakınlarında uçurulan drone adı verilen uzaktan kumandalı hava aracı alarma yol açtı.

        Uçakların iniş yaklaşma hattına yakın uçurulan drone'u gören pilotlar, yetkililere haber verdi. Bunun üzerine polis yetkililerine haber verilerek drone'u uçuran kişi aranmaya başlandı. Bu yıl içinde 6'ıncı kez havalimanı yakınında drone uçurulduğu bildirildi. Daha önce bir fotoğrafçının drone uçurduğu tespit edilmiş, "trafik güvenliğini tehlikeye sokmak" suçundan hakkında 6 yıl hapis istemiyle dava açılmıştı

        Atatürk Havalimanı'na iniş için alçalan bir uçağın pilotu, pazar günü 19.40 sıalarında, 2 bin feet (600 metre) altından geçen ve son yaklaşma hattında uçurulan bir drone gördü. Bunun üzerine pilot durumu Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi'ne rapor etti. Pilot, hava trafik kontrolörüne, "Bir drone geçti, son yaklaşmada davam ediyor. Pist başına 5 millerde" bilgilendirilmesi üzerine görevliler, "Hemen ikaz edelim, bakıp kontrol etsinler" cevabını verdi. Drone gören pilottan sonra yine başka bir uçağa da drone görüp görmediği soruldu. Bu pilotun da raporu üzerine ilgililer durumu polise bildirdi. Polis, insansız hava aracının nereden ve kimler tarafından uçurulduğunu tespit etmek için araştırma başlattı.

        6 YILA KADAR CEZASI VAR

        Atatürk Havalimanı üzerinde uzaktan kumandalı hava aracı (Drone) uçurarak görüntü çektiği gerekçesiyle hakkında "Trafik güvenliğini tehlikeye sokmak" suçundan Aspet Manukyan hakkında ‘trafik güvenliğini tehlikeye sokma' suçundan 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. İnsansız hava araçları (İHA) faaliyetlerinde SHGM'den izin alınması gerektiği belirtilirken izin alınmadan havalimanları çevresinde 15 kilometre yarıçaplı alan içinde İHA'ların uçurulmasına yasak getirilmesi için çalışma başlatılmıştı.

        BU YIL 6'NCI TEHLİKE

        19 Ocak 2015: Atatürk Havalimanı üzerinde uzaktan kumandalı helikopter uçurarak, fotoğraf ve görüntü çeken ardından da bu görüntüleri Youtube'da paylaşan Aspet Manukyan(27) hakkında ‘trafik güvenliğini tehlikeye sokma' suçundan 6 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı. -24 Mart 2015: Atatük Havalimanı'na iniş yapan bir uçağın pilotu, iniş yaklaşma hattında fotoğraf çeken uzaktan kumandalı bir cihaz gördü. Pilot durumu, hemen Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Merkezi'ne bildirdi. Pilot, kuleye "Piste göre bir mil, pist uzantısı tam yaklaşma hattı 250 (75 metre) ile 300 (90 metre) feet arasında bir tane uzaktan kumandalı fotoğraf çeken cihaz var" dedi. -30 Mart 2015 THY uçağının pilotu, Atatürk Havalimanı Kontrol Kulesi ile bağlantı kurarak yanından drone geçtiğini söyledi. Cihazın Atatürk Havalimanının yakınında Ataköy'de bulunan hobi bahçelerinden uçurulduğu tespit edildi. Polis insansız hava aracını uçuran kişi ya da kişileri bulmak için geniş çaplı araştırma başlattı. -11 Nisan 2015 Bir pilotun 330 metrelerde gördüğü kırmızı renkli bir drone'u rapor etmesi üzerine hava trafik kontrolörleri alarma geçti -6 Mayıs 2015: Atatürk Havalimanı'na iniş için alçalan bir uçağın pilotu, iniş yaklaşma hattında uçurulan drone gördü

        ABD'DE BİRÇOK MİLLİ PARK ÜZERİNDE UÇURULMASI YASAK

        İngiliz sivil havacılık otoritesi, 'Dikkatli uçurun, havalimanlarının dibine sokmayın' uyarısında bulunurken, droneların uçuş güvenliğine neden olduğu tehlike, yaygın olarak kullanıldığı ABD'de daha çok yaşanıyor. ABD'de birçok milli park üzerinde drone uçurulması yasak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ