Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Liderlerden koalisyona sıcak mesajlar

        HT GAZETE

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, Van’da, Tuşba Belediyesi tarafından düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, koalisyon çalışmalarının gelecek hafta başlayacağını ifade etti, TBMM Danışma Kurulu’nun toplandığını, Başkanlık Divanı’nın oluşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görevlendirmesiyle siyasi parti liderleriyle görüşmeye başlayacaklarını bildirdi. Davutoğlu şunları belirtti:

        ‘ERTELEME, GECİKME OLMAYACAK’

        “7 Haziran’dan sonra her zaman vurguladığımız gibi biz Türkiye’nin bir saniye daha hükümetsiz kalmaması, Türkiye’nin her köşesinde istikrarın, barışın, huzurun devamı için her tür görüşmeye açığız. Herkesle gönül açıklığı, zihin açıklığı içerisinde müzakerelere başlayacağız. Hiçbir şekilde gecikme, erteleme söz konusu olmayacak. İnşallah önümüzdeki günlerde bu görüşmeler başladığında eğer muhalefet partileri açık yüreklilikle birlikte bir hükümet kurma çabası içerisine girerlerse ilk fırsatta hükümeti kuracağız. Eğer oyalama taktiklerine yönelik, son günlerde bahsettikleri gibi erken seçimi zorlamaya kalkarlarsa da milletin önüne gitmekte bir an dahi tereddüt etmeyeceğiz. Bir kez daha vurguluyorum ki kamu düzeni, milli birlik ve kardeşlik projemiz, hiçbir taviz vermeden sürdürülecektir. Önümüzdeki dönemde, herhangi bir şekilde kamu düzenini, milletimizin huzurunu, vatanın birlik ve beraberliğini tehdit eden kim olursa olsun bunun karşısında tedbirde hiçbir kusur edilmeyecek, gereken her türlü adım atılacak.

        "DEMOKRASİ BİR UZLAŞMA REJİMİDİR"

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün TBMM’deki CHP Grup Yönetim Salonu’nda taşeron işçileri kabul etti. İşçileri dinleyen Kılıçdaroğlu, “Taşeron işçilerin iş güvencesinin olmaması sosyal devlete yakışmıyor. Şu anda Türkiye’de geçici bir hükümet var. Hangi parti iktidar, hangi parti muhalefet ya da anamuhalefet belli değil. İster iktidarda, ister muhalefette olalım sizin hakkınızı savunacağız. Koalisyon görüşmeleri için bize gelirlerse verdiğimiz sözlerin sonuna kadar arkasında olacağız. Verdiğim sözleri hayata geçiremiyorsam niye iktidar olacağım ki?” dedi. Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, gündemdeki önemli siyasi tartışmalara ilişkin şu mesajları verdi:

        “Şimdi dört siyasi parti liderine düşen, demokrasilerdeki uzlaşma kültürünü hayata geçirmek, koalisyonu kurmak ve gereğini yapmak. Biz koalisyon için 14 maddelik ilkelerimizi hazırladık ve açıkladık. O ilkelerimizin içindeki maddelerden bazıları taşeron işçiliğin kaldırılması, emekliye iki maaş ikramiye verilmesi, asgari ücretin bin 500 TL olması, çiftçiye mazotun 1.5 TL’den verilmesi. ‘Gelin koalisyon kuralım’ diyecek siyasi partilere biz diyeceğiz ki, ‘Biz ilkelerimizi kamuoyuna ilan ettik. Siz de ilkelerinizi açıklayın, oturalım konuşalım’. Demokrasi bir uzlaşma rejimidir. Bir dayatma kültürümüz yok, bunu da doğru bulmayız. Ama kanayan bir yara var ve bu yaranın mutlaka onarılması gerekiyorsa bunun üzerinde de durmamız lazım.”

        "İHTİYAÇ VARSA GÖREVE HAZIRIZ"

        Partisinin milletvekillerine 20’şerli gruplar halinde iftar vermeyi sürdüren Devlet Bahçeli, önceki akşam iftar yemeğinde koalisyon arayışlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

        İftarda Bahçeli’nin “Erken seçim ihtimalinin arttığını, buna karşılık Meclis aritmetiğinden zorluklarına rağmen koalisyon çıkabileceğine” işaret ettiği vurgulandı. Bahçeli’nin bugünkü koalisyon tartışmaları için milletvekillerine, “MHP zor ve zahmetli de olsa ihtiyaç duyulduğunda görev başında olacak. Ancak Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlarına çekilmesi lüks değil mecburiyettir. Çözüm sürecinin durdurulması gerekiyor. Ayrıca gözlerimizin önünde hırsızlığa müsaade edemeyiz. Gelecek olan bunları bilerek gelsin” diyerek kırmızı çizgilerini yinelediği bildirildi.

        "KAN DAVASI OLMAZ"

        Koalisyon görüşmelerinin bir an önce başlaması gerektiğini vurgulayanHDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş,“Demokrasi, adalet, barış; bu üçtemel ilkede koalisyon kurulursa,Türkiye’nin ihtiyacını karşılayabilir inancındayız. Siyasette düşmanlık,kan davası, kin, kişiselleştirme olmaz.” şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ