Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 4.5 milyonluk risk kapıda!

        BÜLENT AYDEMİR-GAZETE HABERTÜRK

        Suriyeli sığınmacılar AFAD’ın hazırladığı risk haritasında yer aldı. 1.8 milyonu Türkiye’de olmak üzere 4-4.5 milyon Suriyelinin göç hareketi Türkiye açısından risk sayılıyor. Sığınmacılar, biyometrik taramayla Türkiye’de anbean takip ediliyor. Acil durumlar için kamplarda boş kontenjan tutuluyor.

        Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Dr. Fuat Oktay, Kamu Diplomasisi Koordinatörü Cemalettin Haşimi ile gazetecilere Türkiye için artık tehdit boyutuna varan Suriyeli sığınmacılar ve Türkiye Acil Müdahale Eylem Planı (TAM) konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

        İşte detaylar:

        TEHLİKE HARİTASI: Kocaeli, Bolu, Kahramanmaraş, Yalova pilot iller. İl il tehlike haritaları bastırılıp risk analizleri yapılacak, matematiksel verilerle simülasyonlar hazırlanacak. Tehlikeler öncelik sırasına konup eldeki kaynaklar buna göre aktarılacak. İkincil afetlerle mücadele çalışmalarında; Hatay, İskenderun, Kahramanmaraş pilot iller. Uygulama tüm ülkeye yayılacak.

        İSTANBUL: İstanbul için özel çalışma yapıldı ve büyük ölçüde tamamlandı. Olası afete müdahale edilirken, 80 ilden gelecek destek ve tahliyelerin nereye ulaşacağı planlanıyor. 10-15 yıl sonrasının projeksiyonu yapılıyor.

        ZİHNİYET DÖNÜŞÜMÜ: Afet öncesi, afet anı ve sonrası neler yapılacağı, hangi eczanede ne kadar ilaç stoku bulunduğu belirlendi. Proje, BM’nin ‘en iyi kamu hizmeti ödülü’nü aldı. Oktay, “Türkiye henüz yaşanabilir çevre, güvenilir şehirler oluşturma noktasında değil. Bu zihniyet dönüşümü 10 yılı bulabilir ancak ölümüne üzerine gidiyoruz” dedi.

        SIĞINMACILAR: Sığınmacıların yol açtığı siyasal, sosyal sorunlar, güvenlik, çatışma riskleri ve bunların çözümü AFAD’ın risk analizleri arasında yer alıyor. Bu kadar göçmeni alıp yönetecek dünyada başka hiçbir ülke bulunmadığı belirtiliyor. ACİL DURUM: Kamplarda 278 bin 200 sığınmacı var; kapasite 325 bin. Acil durum için kontenjan açık tutuluyor. 1.8 milyon kişi şehirlerde bulunuyor; asıl yükü şehirler çekiyor.

        KADIN İSTİSMARI: Suriyeli ikinci, üçüncü eş, ilk dönemde yoğundu ancak İçişleri Bakanlığı ile birlikte verilen mücadele sonucu ciddi mesafe alındı. Kamplarda ve kamp dışında valilikler ve emniyetle çalışma yürütüldü. Sınır illerinde şikâyetler azaldı.

        BİYOMETRİK TARAMA: Biyometrik tarama ile sığınmacıların kim ve nerede oldukları biliniyor. Başka yerde kayıt yaptırma olanağı yok. Ulaşılması gereken 400 bin çocuk var. Kamplarda 80 bin, kamp dışında 130 bin Suriyeli öğrenci var. Bu çocuklara ulaşılması amaçlanıyor. UNICEF, AB, BM ile çocuklar için görüşmeler yapılıyor. Araçların da biyometrik fotoğrafı var. Her isteyenin istediği şehre gitmesi hizmet teşvikiyle engelleniyor.

        SURİYELİNİN SUÇ ORANI ORTALAMANIN ALTINDA

        YENİ SIĞINMACI: Sınır hattında demografik yapının değiştirilmeye çalışıldığına dair ciddi bilgiler var. İçeridekiler dahil, 4-4.5 milyon insan hareketi ihtimali risk sayılıyor. IŞİD ve PYD’nin, Esad rejimi muhaliflerini zayıflatması ciddi bir sorun. ABD’nin bir haftadır yaptığı bombardımanın Türkiye’yi politikaları açısından rahatlattığı belirtildi.

        SUÇ ORANI: 2011’den bu yana Suriyelilerin karıştığı suç oranı 10 binde 33. Türkiye ortalamasının çok altında. AFAD hazır olmasına rağmen her geleni kamplara almayı doğru bulmuyor. “Tüm Türkiye kamp alanına dönüşür” endişesi hâkim.

        FABRİKATÖR-PİYANİST: Sığınmacıların arasında çok nitelikli olanlar da var. Halep’teki fabrikasını Şanlıurfa’ya getiren göçmen, piyanist, tercüman, kitapçı dükkânı açan, üniversitede ders veren, kampta doktorluk yapanlar söz konusu.

        SINIR HATTINDA ÖNLEM

        Suriye sınırı 24 saat İHA’lar ve keşif uçaklarıyla denetleniyor. Suriye hududuna yönelik ek güvenlik önlemleri kapsamında 363 km hendek, 90 km tel engeli, 68 km toprak set ve 7 km beton duvar inşa edildi. Suriye hudut hattında 270 km uzunluğunda bölge aydınlatıldı ve 1210 km devriye yolu yenilendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ