Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Engelsiz hayat için suç duyurusu

        Serdar KULAKSIZ

        ENGELSIZ Hayat Dayanışma Derneği üyeleri, 5378 sayılı Engelliler Kanunu’nun çıkmasının üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen gerekli düzenlemeleri yapmayan Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüp, Fatih, Kağıthane, Sarıyer, Şişli Belediye Başkanlığı hakkında “görevlerini ihmal ettikleri” ve “ayrımcılık” yaptıkları gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

        ‘EVLERİNDEN ÇIKAMIYORLAR’

        Nüfusun yüzde 12.29’unun çeşitli sınıflarda engelli olduğu ifade edilen suç duyurusu dilekçesinde, “Engelli vatandaşlar kanunların uygulanamaması nedeniyle evinden çıkamamaktadır. Belediye başkanları erişilebilirlik konusunda gerekli adımları atmayarak görevlerini ihmal etmektedirler. Engellilerin eğitim, iş hayatına katılma, sosyal hayata katılmalarına engel olarak ayrımcılık yapmaktadırlar” denildi. 1 Temmuz 2005 tarihli 5378 sayılı Engelliler Kanunu’nun erişilebilirlik için TSE standartlarını uygulama zorunluluğu getirdiği ifade edilen suç duyurusunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına düzenlemelerin yapılabilmesi için 7 yıl süre verildiği hatırlatıldı.

        3 YIL UZATILDI

        Milletvekillerinin verdiği önerge ile 7 Temmuz 2012’de 7 yıllık sürenin dolmasına birkaç gün kala gerekli tedbirlerin alınabilmesi gerekçesiyle sürenin 3 yıl daha uzatıldığı şikâyet dilekçesinde belirtildi. Uzatma süresinin 7 Haziran 2015 itibarıyla (dün) dolduğu belirtilen dilekçede, “Ancak uzatmaya gerekçe tedbirler alınmamıştır. Geçen 10 yıla rağmen maalesef hâlâ değişen bir şey yoktur” denildi.

        ‘YANLIŞ-GÖSTERMELİK DÜZENLEMELER YAPILDI’

        Suç duyurusunda, kamu binaları ve belediyelerin eskileri düzeltmedikleri gibi 2005’ten bu yana yaptıkları yaya yolları ve binaların da engellerle dolu olduğu öne sürüldü. Yapılan az sayıda düzenlemenin de yanlış ya da göstermelik yapıldığı ileri sürülen suç duyurusunda, “Halkın parası boşa harcanmaktadır. Bu yaklaşım engellileri ve bakım yapan kişileri eve hapsetmektedir. Geçen 10 yılda çok konuşuldu, projelendirildi ancak istisnalar dışında gerekenler yapılmamıştır” denildi.

        ‘KANUNLAR UYGULANSIN’

        Resmi rakamlara göre Türkiye nüfusunun yüzde 12.29’unun çeşitli sınıflarda engelli olduğu belirtilen suç duyurusunda, “Engelli vatandaşlar kanunların uygulanamaması nedeniyle evinden çıkamamaktadır. Eğitim hakkını, çalışma hakkını, sosyal hayata katılım hakkını kullanamamaktadır. Belediye başkanları erişilebilirlik konusunda gerekli adımları atmayarak görevlerini ihmal etmektedirler” denildi. Hayatın bir arada yaşayınca güzel olduğunu söyleyen Dernek Başkanı Adem Kuyumcu, “Mimarlar doğru çizer, mühendisler doğru uygular, belediyeler de doğru denetlerse engeller ortadan kalkacaktır. Engelliler evde hapsolmadan, başkasının yardımına muhtaç olmadan bağımsız halde hayata katılmak istiyorlar” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ