Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Manisa'daki 15 ölümlü kazada ölenlerin çocukları şokta

        Ahmet ÜNSAL/MANİSA

        Manisa'nın Gölmarmara ilçesinde asma yaprağı toplamaya giderken kasasında bulundukları kamyonetle TIR'ın çarpışması sonucu ölen 13'ü kadın 15 kişinin geride bıraktığı yetim ve öksüz çocuklara Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından psiko-sosyal destek veriliyor. Soma faciası sonrasında maden şehitlerinin eş ve çocuklarına yapılan psikolojik desteğin benzeri kaza kurbanlarının yakınlarına yapılıyor. 18 yaş altındaki 14 çocukta ciddi travma bulguları tespit edildi.

        Manisa Aile ve Politikalar İl Müdürü-Sosyal Hizmet Uzmanı Murat Konan başkanlığında oluşan 5 kişilik ekip olayın meydana gelmesi ile birlikte Çökelek köyüne karargah kurdu. Biri sosyal hizmet uzmanı, 3'ü psikologdan oluşan ekip, 48 saat boyunca Çökelek köyünde ölenlerden Ümmühan Uysal'ın çocukları Ela ve Ertan Uysal; Zeynep Uysal'ın çocukları İrem, Ertuğrul, Ecem ve Mustafa Uysal; Yıldız Öztürk'ün çocukları Hasan ve Cafer Öztürk; Ayşe Yaşar'ın çocukları Mevlüt ve Bilgin Yaşar; Zeynep Zengin'in çocukları Yiğit Ali ve Yunus Emre Zengin; Ümmü Demirkol'un çocukları Fadime ve Şevval Demirkol'un evlerinde zaman geçirdi. Çocukların kaza sonrası ruh hallerini ve içlerinde bulundukları travmayı gerekçeleri ile ortaya çıkartarak psikolojik destek verdiler. Ekibin incelemelerinde çocuklarda şok hali, kabullenmeme, geri dönüş beklentileri, bastırılmış inkar duyguları, ret etme bulguları saptandı.

        ANNELERİNİ BEKLİYORLAR

        Manisa Aile ve Politikalar İl Müdürü Murat Konan, kaza sonrası en büyük travmayı çocukların yaşadığına işaret ederek, "Bu olayın daha ağır benzerini 13 Mayıs 2014'te Soma maden faciası sonrası çocuklar ve geride kalan eşleri üzerinde gördük. Çökelek'teki durum da farklı değil. Ekibimizin ilk hassasiyeti tabi ki çocuklar oldu. Onlarla tek tek konuşarak üzerlerinde taşıdıkları şoku atlatmalarını sağlıyoruz. Elde ettiğimiz veriler doğrultusunda Ruh Sağlığı Hastalıkları Hastanesi'nde üst düzeyde destek alacağız. Travmayı atlatamayan çocuklarımızı gerekirse hastane ortamına alarak sağlık biçimde hayata uyumlarını sağlayacağız. Temasa geçtiğimiz bazı çocuklar 'Annemiz geri gelecek. Siz bizler üzülmeyelim diye böyle davranıyorsunuz. Ortada kaza falan olmadı tüm bunları uyduruyorsunuz' derken, bazı çocuklar da 'Annem geri dönecek o ölmedi, siz bize neden böyle söylüyorsunuz?' diyerek meydana gelen olayı şiddetle reddediyorlar" dedi. Konan, ölenlerin eşlerine yönelik de psikolojik destek vereceklerini belirtirken, sosyal-ekonomik yapılarını dikkate alarak ailelere ekonomik destek için de rapor hazırlayacaklarını söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ