Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İran nükleer müzakerelerinde gerilim

        Rus devlet ajansı RIA Novosti, 6 Temmuz pazartesi günü gece saatlere kadar süren İran ve 5+1 grubu dışişleri bakanları arasındaki toplantıda tartışma yaşandığını yazdı. Üst düzey yetkililere dayandırılan haberde, Zarif ile Mogherini arasında BM'nin İran'a yönelik silah ambargosunun kaldırılmasına ilişkin tartışma sırasında "gerilim" yaşandığı ileri sürüldü.

        Haberde Mogherini'nin, Zarif'e "Eğer bir anlaşmaya ulaşmak istemiyorsan müzakereleri şimdi sonlandırabiliriz" dediğini, Zarif'in "İranlıları tehdit etmeyi asla denemeyin" diye cevap verdiğini, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da söze girerek, "Ne de Rusları" ifadelerini kullandığı belirtildi.

        Batılı bir diplomat ise "müzakerelerde henüz kapıların çarpılmamasına rağmen içeride çok hararetli tartışmaların yaşandığını" söyledi.

        Taraflar söz konusu iddiaları şimdiye kadar yalanlamazken, Zarif, Mogherini'nin müzakerelerde her zaman pozitif ve yapıcı rol oynadığını ve ilişkilerinin karşılıklı saygı içerisinde yürütüldüğünü açıkladı.

        Öte yandan Zarif ve Mogherini, bugün öğleden sonra kısa bir görüşme gerçekleştirdi. Basının görüntü almasına izin verilen görüşmede, tarafların soğuk tavırları dikkat çekti.

        Bilindiği üzere Çin ve Rusya, ABD ve AB'nin aksine İran'a yönelik silah ambargosunun kaldırılmasını istiyor. ABD ise silah ambargosunun 2 Nisan'daki uzlaşma içerisinde olmadığını ileri sürüyor. Bazı medya kuruluşları, önceki gün İran'ın balistik füze ve konvansiyonel silahların alımı ve satışı üzerinde uygulanan BM yaptırımlarının kaldırılmasını talep ettiğini, bu nedenle müzakerelerin sekteye uğradığını iddia etmişti.

        İran ve 5+1 Grubu dışişleri bakanlarının yarın yeniden bir araya gelmesi bekleniyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ