Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Reza Zarrab, Kanlıca’dan sonra Kandilli’ye başladı

        HT GAZETE

        İşadamı Reza Zarrab’a ait İstanbul Kandilli sırtlarında bulunan tarihi köşk, bir süre önce branda ile kapatıldı ve inşaata başlandı. ‘korunması gereken kültür varlığı’ olarak tescil edilen yapılar arasında bulunan köşkün sadece ön cephe duvarı bırakılarak binanın tamamı yıkıldı. 1986 yılında Kültür ve Tabiat Varlıkları İstanbul Bölge Kurulu tarafından 2. derece tarihi yapı olarak tescil edilen binanın arka tarafında ise yeni bir yapı yükselmiş durumda. Ek bina görünümünde olan yapının, köşke çok yakın olarak inşa edildiği dikkat çekti. Yapının, içeride atış poligonu yapmak amacıyla 5 metre kadar yükseltildiği öne sürüldü.

        MİMARLAR ODASI: YASADIŞI

        Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, tarihi köşkün yıkılma sürecinin hukuksuz olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Projede restorasyon yapılması öngörülmüş olmasına rağmen, bina yıkılmış. Sadece bir cephesi muhafaza edilmiş. Bina yasadışı şekilde yıkılıp ortadan kaldırılmış. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre açıkça suç işlenmiştir” dedi. Muhçu, “Arsa sahipleri, yapımcı firma, yıkım süreci ile ilgili herhangi bir işlem yapmayan İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü suç işlemiştir. Denetim görevi yapan Boğaziçi İmar Müdürlüğü de suç işlemiştir” diye konuştu.

        ‘İSKELE KURMAK İÇİN BILE İZİN ALINMALI’

        Habertürk’ün ulaştığı mimarlar, bu tip yapılarla ilgili genel prosedürleri şöyle anlattı: “Bu tarz tarihi yapılar, birinci ve ikinci sınıf olmak üzere ikiye ayrılır. Birinci sınıftaki tarihi yapıların ne içine ne de dışına herhangi bir inşaat faaliyeti yapabilirsiniz. İkinci sınıftaki yapıların sadece içinde tadilat, çalışma yapılabilir. Binaya iskele kurmak için bile Boğaziçi İmar Müdürlüğü’nden izin almak gerekiyor. Bunu yapanlar da 5 yıla kadar hapisle yargılanır.”

        ‘RESTORASYON RUHSATI BULUNUYOR’

        Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri, köşkün ‘koruma kurulundan onaylı restorasyon ruhsatı’ olduğunu bildirdi. Köşkle ilgili değişiklik yapmak için Üsküdar bölgesinden sorumlu olan İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ise “Köşke ilişkin işlem dosyasında 1991 yılı sonrasında herhangi bir müellif değişikliği ya da kira sözleşmesi bilgisine rastlanmamıştır” açıklamasını yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ