Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Cerattepe için 20 saattir TBMM nöbetinde!

        Türkiye Barolar Birliği, TMMOB, TEMA Vakfı ve STK’lar ile değişik illerden çok sayıda vatandaşın da arasında bulunduğu 760’ı aşkın davacıyı temsil eden 61 avukat adına, ‘ÇED Olumlu’ raporunun iptali ve madencilik faaliyetlerinin durdurulması talebiyle hazırlanan 105 sayfalık dosya, bu sabah Artvin Adliyesi’ne teslim edildi.

        Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve dernek avukatlarından Bedrettin Kalın, 2013 yılında Rize İdare Mahkemesi’nin ‘ÇED olumlu’ kararını iptal ettiğini hatırlattı ve şunları söyledi:“Danıştay’da yargılama süreci devam ederken maden şirketi yasaya, adalete ve vicdana aykırı bir genelgeye dayanarak tekrar bir ÇED raporu oluşturdu. Bu raporda, iptal edilen ÇED raporundaki eksikleri tamamlandığı iddia ediliyordu. Bu hukuken mümkün değildi. Çünkü Rize İdari Mahkemesi' ni kararında bir eksiklikten söz edilmiyordu. Karar, maden işletilmesi halinde Artvin şehir merkezinin yasal alan olmaktan çıkacağına ilişkindi. Mahkeme, maden işletmeciliği açısında belirlenmiş olan alanın uygun bir alan olmadığına karar vermişti.

        CERATTEPE TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ÇEVRE DAVASI OLDU

        Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde çıkartılması planlanan madencilik faaliyetlerine karşı çevrecilerin nöbet tutma eylemleri aralıksız sürüyor.

        Daha sonra çıkarılan, ‘ÇED olumu’ kararının iptali için bu sabah adliyeye başvuru yaptıklarını belirten Avukat Kalın, “Dava özellikle katılım açısında önem kazandı. Türkiye Barolar Birliği ile TMMOB’in büyük katkısı oldu. Ülkemizde çevre davalarının en büyüğü Bergama davasıdır. Bergama davası 1993 yılında 652 kişiyle açılmıştı. Bugüne kadarki en kalabalık çevre davasıydı. Bugün 760 kişiyle dava açtık. Şu anda Türkiye’nin en büyük çevre davası oldu. Artvin halkı böyle büyük bir davaya imza attı. Artvin’in yanı sıra İzmir, Ankara, İstanbul, Adana, Bursa, Muğla, Edirne, Antalya, Zonguldak, Balıkesir, Tunceli ve Yalova barolarından 61 avukat arkadaşımız bu davada görev almış oldu. 'ÇED Olumlu' raporunun iptali ve madencilik faaliyetinin durdurulması için hazırlanan 105 sayfalık dava dilekçemizi sunduk. Bugüne kadar açtığımız bütün davalarda yürütmeyi durdurma kararı aldık. Bu davamızda da yürütmeyi durdurma kararı almayı umut ediyoruzö dedi.

        CERATTEPE KORUSU

        Gün boyunca Cerattepe'de nöbet tutan Artvinliler, bu sırada da zaman geçirmek için ilginç yöntemlere baş vuruyor.

        Kitap okuyan, tavla ve iskambil oynayan çevrecilerin oluşturdukları koro da büyük ilgi çekti. Ormanlık alanda ağaçların altında toplanan çevreciler, bir arkadaşları cümbüş çalarken, müzik öğretmeni bir arkadaşlarının hazırladığı şarkıları seslendirerek de maden şirketine göndermede bulundu.

        Çektikleri videoları paylaşan çevreciler büyük ilgi topladı.

        CHP'Lİ VEKİL 20 SAATTİR TBMM NÖBETİNDE

        CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan,Cerattepe'de planlanan madencilik faaliyetini protesto etmek amacıyla TBMM Genel Kurulu'nda dün başlattığı eylemini bugün de sürdürüyor.

        Bayraktutan, ArtvinCerattepe'de madencilik faaliyetine karşı Genel Kurul salonundan 24 saat ayrılmama eylemini saat 16.00'ya kadar sürdüreceğini anımsattı.

        Bayraktutan, eylemine destek vermek amacıyla dün gece biri HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu olmak üzere yaklaşık 25 CHP'li milletvekilinin gruplar halinde ziyaret ederek, dayanışma duygularını ifade ettiklerini söyledi.

        CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ile sabaha kadar uyumadıklarını belirten Bayraktutan, "Sadece kısa bir süre kestirdik. Mahmut Tanal'ın olduğu yerde uyku olmaz. Sürekli telefonla konuşuyor, sosyal medyayla ilgileniyor. Müthiş performansı var" dedi.

        Bayraktutan, Tanal'ın sabah saatlerinde sağlık kontrolü nedeniyle gittiğini belirterek, "Ancak kontrolden sonra tekrar gelerek çok iyi olduğunu söyledi. Yarım saat önce de seçim bölgesi İstanbul'a gitmek üzere ayrıldı" diye konuştu.

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da,Cerattepe'de ağaç kesimine dur demek için nöbet tutanlara Twitter adresinden destek vermişti. CHP Lideri Kılıçdaroğlu Twıtter adresinden yaptığı açıklamada, 'Dünyanın 100 doğal ormanı arasında sayılanCerattepe'yi, yapılması planlanan kıyıma karşı savunmak, geleceğini düşünen herkesin görevidir. Rant uğruna yeşilin güzelliğini görmezden gelenlere,Cerattepe'de doğaya kast edenlere karşı direnen tüm vatandaşlarımın yanındayım' ifadelerini kullandı.

        CERATTEPE'DE MADEN GERGİNLİĞİ

        Öte yandan HABERTÜRK Gazetesi Haber Merkezi'nden Mustafa Bayrak'ın haberine göre Artvin'in Kafkasör YaylasıCerattepebölgesinde 38 hektar alandaki "Bakır ve Açık Ocak Altın İşletme Projesi"ne karşı yöre sakinlerinin mücadelesi aralıksız sürüyor. Dün sabah saatlerinde, madencilik faaliyetini yürütecek Cengiz Holding'in maden sahasında yer teslimi yapacağını ve iş makinelerini bölgeye göndereceğini duyan Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde bir grup,Cerattepebölgesine giden yolu kapattı.

        GEÇİŞE İZİN VERİLMEDİ

        Aralarında CHP İl Başkanı Ali Yücel Kurt, MHP İl Başkanı Serdar Kılınç, Artvin Barosu Başkanı Ali Uğur Çağal, Yeşin Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan'ın da bulunduğu grup, güvenlik güçleri eşliğinde bölgeye gelen Orman Bölge Müdürlüğü ve maden şirketi yetkililerinin geçişine engel oldu.

        "DAVA AÇACAĞIZ"

        Olayın duyulmasının ardından bölgeye gitmek isteyen bazı vatandaşları, jandarma ekipleri Kafkasör Yaylası girişinde engelledi. Vatandaşlar ile görevliler arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, 21 Haziran'dan itibarenCerattepe'de nöbet tuttukların belirterek, "Orman Bölge Müdürlüğü ve madencilerin bölgeye çıkarak yer teslimi yapmak istediklerini öğrendik. Sabahtan beri herkes işini gücünü bıraktı, bölgeye çıktı. Artvin halkı, savunma ve korunma hakkını kullanıyor. Bu hukuksal bir haktır. Yasal sürecimiz sona ermemişti. İkinci ÇED raporuna karşı dava açacağız. Türkiye'deki en yüksek katılımlı dava olacak. İşini gücünü bırakıp buraya gelen herkese, siyasi parti temsilcilerine, belediye çalışanlarına, sivil toplum örgütlerine teşekkür ederiz" dedi.

        CERATTEPE'DE İFTAR

        Gün boyuncaCerattepe'de kalan grup, havanın soğuması nedeniyle ateş yaktı. Nöbet tutan ve kitap okuyarak, tavla ve iskambil oynayarak zaman geçiren grup, tulum eşliğinde horon teperek iftar saatini bekledi, ardından da Artvinli iş adamlarının gönderdiği yemeklerle iftar açtı. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan'ın jandarma ekipleri ile Orman Bölge Müdürlüğü ve maden şirketi çalışanlarını bölgeyi terk ettiğini duyurması, çevrecileri mutlu etti. Bölgede 24 saat nöbetedevam edeceğini ifade eden Karahan, her an direnişe hazır olarak bekleyeceklerini dile getirdi.

        DEKAP'TAN DESTEK

        Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Yürütme Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Artvin halkını bilmeyenler ayak oyunlarıyla baskılarla Artvin halkını çökertebileceklerini zannediyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar başarılı olamayacaklar. Saldırı sadece Artvin'de değil. Diğer yandan Yeşil Yol adıyla saldırıyorlar. Mademki her yerden tüm yaşam alanlarımıza saldırıyorlar. Derelerin Kardeşliği Platformu olarak bizler de yaşamın her alanında, her noktasında onlara karşı koyacağız. Dün olduğu gibi bugün de Artvin'deyiz, yarın da Artvin'de olacağız" denildi.

        AA/DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ