Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Anayasa Anayasa Mahkemesi'nden "ifade özgürlüğü" kararı

        Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Bafra T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda hükümlü bulunan Bejdar Ro Amed, yazdığı "Demokratik siyaset ve özgür toplum" isimli 163 sayfalık taslağı, basılması için cezaevinin Eğitim Kurulu Başkanlığına verdi.

        İnceleme yapan kurul, "PKK ve KCK terör örgütü" propagandası yapıldığı gerekçesiyle, taslağın dışarı çıkarılmasına ve basılmasına izin vermedi.

        Hükümlünün bu karara ilişkin, önce Bafra İnfaz Hakimliğine, ardından da Bafra Ağır Ceza Mahkemesine yaptığı itirazlar reddedildi.

        Hükümlü bunun üzerine, Anayasa'nın 25'inci maddesinde güvence altına alınan "düşünce ve kanaat özgürlüğü" ile 26'ncı maddesindeki "düşünceyi açıklama ve yayma özgürlüğü"nün ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptı.

        Yüksek Mahkeme oy birliğiyle başvurucunun, "ifade özgürlüğü" hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

        Kararda kitap taslağında, Abdullah Öcalan'ın son yıllarda savunduğu "demokratik özerklik" açıklamasının örneklendirilmesinin yapıldığı, çelişkilerin giderilmeye çalışıldığı, terör örgütü üyelerinin övüldüğü kaydedildi.

        Anayasa Mahkemesi'nin kararında ifade özgürlüğüyle ilgili konularda, "kullanılan ifadelerin şiddeti övdüğüne, kişileri, terör yöntemlerini benimsemeye, şiddet kullanmaya, nefrete, intikam almaya veya silahlı direnişe tahrik ve teşvik edip etmediğine" bakılması gerektiği ifade edildi.

        "BAŞVURUCUYA BİN LİRA TAZMİNAT"

        Kitap taslağını, cezaevinin dışına çıkarılmasının engellenmesine dayanak yapılan bölümlerde, "PKK ve KCK'dan" bahsedilmediği, "sol bir jargonla, ütopik bir toplum tasarımının anlatıldığı" belirtilen kararda, şunlar kaydedildi:

        "Başvurucunun yayımlamak istediği kitap gibi, düşünce açıklamalarının sınırlanmasında, kamusal yetki kullanan makamların çok dar bir takdir aralığı olduğuna işaret etmek gerekir. Kamu otoriteleri veya toplumun bir kesimi için hoş olmayan düşüncelere, şiddeti teşvik etmediği, terör eylemlerini haklı göstermediği ve nefret duygusunun oluşmasını desteklemediği sürece sınırlama getirilemez. Kitapları yayımlamak amacıyla cezaevi dışına göndermek isteyen başvurucunun, talebinin reddedilmesinin gerekçelerinin arzulanan amaçlara uygun bulunmadığı ve dolayısıyla da 'demokratik bir toplumda gerekli olmadığı' kanaatine varılmıştır."

        "İfade özgürlüğü hakkı" ihlal edilen başvurucuya, bin lira tazminat ödenmesine hükmeden Yüksek Mahkeme, yargılama giderlerinin de karşılanmasını kararlaştırdı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ