Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Bitlis'te 101 kurşunlu pusuya ceza yağdı

        Ahmet YUKUŞ-DİYARBAKIR

        Bitlis Göraymak (Norşin) İlçesi'ne bağlı Çıtak Köyü Kanireş mezrasında, 2 yıl önce Kızıltaş ve Körman aileleri arasında arazi anlaşmazlığı çıktı. Köyde çıkan kavgadan ötürü iddiaya göre ailenin ileri gelenlerinden Zeydin Kızıltaş, ‘Bu köyü basıp Bilge Köyü gibi katliam yapacağız' diyerek Osmaniye iline göç etti. Kızıltaş ailesi, hısımları Körman ailesine ait evleri 3 kez silahla taradı. Yapılan şikayete rağmen failler bulunamadı.

        DUL VE YETİMLER

        Naif Körman, 2013 Ağustos ayında kardeşleri Naif ve Muhsin ile birlikte Göroymak İlçesi'nde sınava giren 13 yaşındaki kızı Zeynep'i köye getirirken pusuya düşürüldü. Uzun namlulu silahlarla seyir halindeki araca 101 kurşun sıkıldı. Saldırıda 3 kardeş hayatını kaybederken araçta bulunan küçük kız yaralandı. Katliamın gerisinde gözü yaşlı 3 dul kadın ve 28 yetim kaldı.

        Olayın ardından Bitlis Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlattı. Saldırıyı gerçekleştiren şüphelilerin Muş ve Malatya'daki MOBESE kameralarına takıldığı belirlendi. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından 9'u tutuklu, biri gıyabi tutuklu 10 sanık hakkında, "Tasarlayarak adam öldürmek" suçundan dava açıldı.

        Güvenlik gerekçesiyle Çankırı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın karar duruşmasına; tutuklu sanıklar Nizamettin Mercan, Ümit Kızıltaş, Nevzat Kızıltaş, Zeydin Kızıltaş, Burhan Kızıltaş, Aydın Tuzğu, Fesih Tuzğu, Hüseyin Tuzğu, ve Şener Yabin hazır bulunurken, hakkında yakalama kararı bulunan Mehmet Kızıltaş duruşmaya katılmadı. Mahkemeye sunduğu esas hakkındaki mütalaasında, Kızıltaş ve Körman aileleri arasında arazi anlaşmazlığı olduğunu belirten savcı, olayın azmettiricisi Zeydin Kızıltaş'ın maktul yakınlarına karşı, ‘Burada köyü basıp Mardin Katliamı yapacağız, sizi öldüreceğiz' şeklindeki sözlerine yer verdi.

        MAHKEME CEZA YAĞDIRDI

        Verilen mütalaanın ardından duruşmaya kısa bir ara verdikten sonra kararını açıklayan mahkeme, tutuklu sanklar; Ümit Kızıltaş, Nevzat Kızıltaş ve Nizamettin Mercan'a 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıl hapis, Şener Yabin'e 3 kez müebbet ve 12.5 yıl hapis cezasına çarptı. Mahkeme, Hüseyin Tuzğu, Fesih Tuzğu ve Aydın Tuzğu'ya ise 44'er yıl cezaya çarptı.

        Zeydin Kızıltaş ve Burhan Kızıltaş'ın ise, üzerlerine atılı suçları işlediklerine ilişkin şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı deliller bulunmadığından ötürü beraatına karar verildi. Dosyada ‘Tasarlayarak öldürme, tasarlayarak öldürmeye teşebbüs' suçlarından hakkında yakalama kararı bulunan Mehmet Kızıltaş firari olduğu için dosyasının ayrılmasına karar verildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ