Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika İki liderin 6 yıl üzerine gelen ilk görüşmesinde ‘5 dakika’ farkı

        Volkan YANARDAĞ/ANKARA

        1+5’LE DEVAM: Önceki gün yapılan görüşmede, 1+4 olması planlanan heyetteki kişi sayısı, CHP’nin talebi üzerine 1+5’e çıkmıştı. Dünkü AK Parti- MHP görüşmesinde de aynı sayı söz konusuydu. Bahçeli’nin Meclis’teki makamında gerçekleşen görüşmeye Davutoğlu, 5 kurmayıyla gitti. Bahçeli’nin de yanında 5 kurmayı vardı.

        RTÜK OYLAMASI ÖNE ÇEKTİ: Görüşme saati geçen haftadan 14.00 olarak açıklanmıştı. Ancak TBMM Genel Kurulu’nun, RTÜK üyeliği seçimi için 15.00’te toplanacak olması nedeniyle, görüşme 1 saat öne çekildi.

        ESKİ ÜLKÜCÜLER YOKTU: AK Parti, heyetini oluştururken, MHP’yi rahatsız edebilecek isimlere yer vermekten kaçındı. Davutoğlu, MHP Lideri Bahçeli’nin 2010 referandumu öncesinde başdanışmanlığını yapan Vedat Bilgin ile Meclis Başkanvekilliği’ne seçilen ve ülkücü geçmişiyle bilinen Naci Bostancı’ya heyette yer vermedi.

        ‘PARTİ MESELESİ DEĞİL’ MESAJI: Bahçeli, CHP ve HDP’nin aksine Davutoğlu ve ekibine Meclis’te randevu verdi. Bu hamle, Bahçeli’nin “koalisyon görüşmelerinin bir parti faaliyeti olmadığı, 7 Haziran sonrası ortaya çıkan tabloda çözümün yine TBMM’de bulunacağı” mesajı şeklinde yorumlandı.

        5 DAKİKA FARKI: AK Parti-CHP görüşmesinin 1 saat 40 dakika sürmesinin ardından, MHP ile görüşmenin de bu süreye yakın olması konusunda iki partinin önceden mutabakata vardığı öğrenildi. Ancak AK Parti-MHP görüşmesi planlanandan 5 dakika geç bitti ve 1 saat 45 dakika sürdü. Görüşmenin ardından Davutoğlu, kurmaylarıyla değerlendirme yapmak için, genellikle kullandığı Başbakanlık makamına değil AK Parti Grubu’nda bulunan makam odasına geçti.

        BAHÇELİ RANDEVU VERMİYORDU: Davutoğlu ve Bahçeli, 6 yıl aradan sonra ilk kez görüştü. Davutoğlu, 2009’da Dışişleri Bakanı olduktan sonra nezaket ziyareti kapsamında MHP Genel Merkezi’ne gitmişti. O dönem Genel Sekreter Yardımcısı olan Mehmet Taytak tarafından karşılanan Davutoğlu, Bahçeli ile yaklaşık 2 saat süren bir görüşme yapmıştı. Bu görüşmeden sonra Davutoğlu, muhalefeti dış politika konularında bilgilendirmek amacıyla çıktığı turlarda Bahçeli’den randevu alamadı. Davutoğlu, geçen yıl IŞİD’in Musul’u işgali konusunda muhalefeti bilgilendirirken, Bahçeli’nin randevu vermemesi üzerine MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile görüşmüştü.

        AK PARTİ HEYETİ

        FARUK ÇELİK: AK Parti bünyesinde oluşturulan MHP komisyonunda koordinasyon görevini üstlendi. MHP’nin seçim vaatleri, beyannamesi, parti programı ve tüzüğü üzerinde karşılaştırmalı olarak çalışan ekibin başında yer aldı.

        MAHİR ÜNAL: Başbakan Davutoğlu’na yakınlığıyla bilinen Ünal, strateji belirleme konusunda uzmanlığıyla tanınıyor.

        HALUK İPEK: 7 Haziran seçimlerinde üç dönem kuralına takılan vekillerden. Milliyetçi-muhafazakâr kimliğe sahip. Heyette yer almasına karşın parti bünyesinde oluşturulan MHP komisyonuna üye olmayan tek isim.

        LÜTFİ ELVAN: Seçim nedeniyle Ulaştırma Bakanlığı’ndan ayrılmak zorunda kalan Elvan, Davutoğlu’na yakın isimlerden biri. Davutoğlu’nun tüm stratejik hamlelerinde Elvan’ı yanı başında görmek mümkün.

        ERTAN AYDIN: Hem Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hem de Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlıkları döneminde danışmanlığını üstlenmiş bir isim. Seçmen davranışları, kamuoyu araştırmaları üzerinde uzman

        MHP HEYETİ

        SEMİH YALÇIN: MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili. Bahçeli’nin en yakın olduğu isimlerin başında geliyor. 1999- 2001 yılları arasında dönemin koalisyonunun en hareketli bakanlıklarından biri olan Sağlık Bakanlığı’nda Müsteşar Yardımcılığı görevini yürütmüştü.

        İSMET BÜYÜKATAMAN: MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili. Yıllarca ülkü ocaklarında görev yapan ve il başkanlığı yapan Büyükataman da A takımının önemli bir üyesi.

        AHMET KENAN TANRIKULU: Yüksek lisansını ABD’de matematiksel iktisat alanında yaptı. Milli Güvenlik Akademisi’nde kamu diplomasisi eğitimleri de alan Tanrıkulu, 57. hükümette Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yaptı.

        OKTAY VURAL: Diyarbakır doğumlu. Hukukçu ve iktisatçı. 57. hükümette Ulaştırma Bakanlığı yaptı.

        MUSTAFA KALAYCI: A takımının yeni üyesi. 23’üncü dönemde Konya Milletvekili seçilen Kalaycı, kongreden sonra Bahçeli tarafından Genel Başkan Yardımcısı olarak görevlendirildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ