Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika HDP Milletvekili Adem Özcaner soyadını 'Geveri' olarak değiştirdi

        7 Haziran seçimlerinde HDP'den Van Milletvekili seçilen Adem Özcaner'in 2014 yılında Diyarbakır 4'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'ne soyadı değişikliği talebiyle açtığı dava sonuçlandı. Diyarbakır Nüfus Müdürlüğü'ne karşı 'Ad ve Soyadı düzeltilmesi' istemiyle dava açan Özcaner dilekçesinde, gerçekte soyadının Geveri olduğunu, aile içinde ve çevrede de soyadının bu şekilde bilindiğini belirterek yanlışlığın düzeltilmesini istedi.

        MAHKEMELER ARASINDA UYUŞMAZLIK ÇIKTI

        Özcaner'in başvurusunu alan Diyarbakır 4'üncü Sulh Hukuk Mahkemesi, Sulh Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre ad ve soyadı değiştirilmesinin çekişmesiz yargı işlerinden olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı vererek dosyayı Diyarbakır 1'inci Sulh Hukuk Mahkemesi'ne gönderdi. Diyarbakır 1'inci Sulh Hukuk Mahkemesi'nin karşı görevsizlik kararı vermesi üzerine dosya Yargıtay 17'nci Hukuk Dairesi'ne gönderildi. Dosyayı inceleyen Yargıtay, davanın ilk açıldığı mahkeme olan 4'üncü Sulh Hukuk Mahkemesi'nin yargılamayı yapmakla görevli olduğunu belirtti. Yargıtay kararından sonra yargılamayı başlatan mahkeme önce Nüfus Müdürlüğü'nden görüş aldı. Mahkemede tanık olarak dinlenen Özcaner'in yakınları da davacının soyadının aslında Geveri olduğunu söyledi.

        SOYADI GEVERİ OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ

        Daha sonra kararını açıklayan mahkeme, Adem Özcaner'in Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde Geveri sülalesinden olduğunun bilindiğini belirtti. Davacının kayıtlarda geçen soyadını kullanmak istemediğini ve köklerini temsil eden Geveri'yi kullanmak istediğini belirten mahkeme, davanın kabulüne karar verildiğini kaydetti. Mahkeme Adem Özcaner'in soyadının Geveri olarak düzeltilmesine karar vererek, soyadı değişikliğinin davacının eş ve çocuklarına bildirilmesine ve kararın bir yerel gazetede ilan edilmesine de hükmetti.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ