Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Süleymaniye'nin yerli insanları semtlerinde fakir Suriyelinin olmadığını söylüyorlar

        Serhan Sevin/HABERTURK.COM

        ssevin@haberturk.com

        İstanbul Süleymaniye Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı semtlerden sadece bir tanesi. Bir camii haberi için gittiğim Süleymaniye’de yerli halktan duyduklarım beni oldukça şaşırttı. Özellikle Vefa civarında yaşayanlar Suriyelilere yardım etmeyi neredeyse tamamen bırakmış durumda. ‘Ben burada fakir Suriyeli göremiyorum’ diye söze giren bir Süleymaniyeli ‘Evimin kirasını zar zor öderken 20 bin liralık otomobil alan Suriyeli nasıl yoksul oluyor’ sorusunu yöneltti. Keşke günde bir Suriyeli erkek kadar para kazanabilsek diyen çevre sakinleri ‘Gazlı araba kullanmıyorlar, benzini de Türkiye’den almıyorlar. Suriye’den kaçak olarak getirip onu kullanıyorlar. Jipleri olan, ev alıp buradan giden Suriyeli aileleri biliyorum. Erkekleri gidecekleri yerlere arabaları ile gider akşam saatlerinde dönerler. Akşamları buralarda Suriye plakalı çok fazla araç görebilirsiniz. Hepsinin araçları Suriye plakalı değil. Çok sayıda Türk plakalı araçlara da sahipler’ diyen semt sakinleri lafa şu şekilde devam ettiler.

        SOBADA SAKLADIKLARI PARALAR YANDI

        ‘Bu semtte Suriyeli erkekler sabahtan akşama kadar evlerinde yatar ve çocuk yaparlar. Buradaki ailelerde erkeklerin en az iki ya da üç eşi ve yirmiden fazla çocukları var. Eşlerini ve çocuklarını tüm gün dilenmeye yolluyorlar. Akşamları da kadınlar ve çocuklar poşet poşet bozuk para getirirler ve mahalledeki bakkallarda bütünletirler. Hatta havalar ısınmadan önce bir Suriyeli bu banknotları sobaya saklamış. 15-20 bin lira civarında bir paraymış. Evdeki çocuklardan biri de üşüyünce sobayı yakıyor. Paranın yarısını tamamen kaybetmişler, geri kalan hasarlı paraları da Merkez Bankası’na götürüp kurtarmışlar’.

        BU KIYAFETLERLE DİLENİRLERSE PARA VERMEZLER

        ‘Suriyeliler buralara ilk geldiği zamanlar her türlü yardımı yaptık’ diye araya giren bir diğer mahalle sakini ‘Gerek gıda, gerek kıyafet, gerek eşya olsun elimizden gelen yardımı fazlasıyla yaptığımıza inanıyoruz. Mahalle sakinleri olarak beyaz eşyadan mobilyaya kadar her türlü eşya yardımını yaptık. Suriyelilerin yardımın ertesi günü eşyaları sattıklarını öğrendik. Eşlerimiz Suriyeli kadınlar ve çocuklar için kendi aralarında kullanmadıkları kıyafetleri yıkayıp, ütüleyip, jilet gibi bir şekilde ihtiyaç sahiplerine vermek istedi fakat kadınların eşleri bu kıyafet yardımlarını kabul etmedi. Gerekçeleri ise bu kıyafetlerle dilenirlerse ne kadınların ne de çocukların para kazanamayacağı' oldu.

        İMAM BİLE YARDIMI KESTİ

        ‘Suriyelilerin kaldığı eski harabe evlerde ne elektrik ne de su var. Elektrikleri kaçak olarak kullanıyorlar. Su ihtiyaçlarını ise mahallenin camisindeki şadırvandan karşılıyorlardı. Caminin imamı Suriyelilerin yaptıklarını öğrenince camiden su vermeyi kesti’ diyen mahalle sakini ‘Bu civardaki Suriyeli gerçekleri görenler bir daha asla Suriyelilere yardımda bulunmuyor. Burada yaşayan Suriyelilerin yaptıkları, gerçekten yoksul, ihtiyaç sahibi olan Suriyeli aileleri hem ekmeğinden hem de yardımlardan mahrum bırakıyor’ dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ