Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika HDP'ye seçimde çevreyi kirletme cezası

        7 Haziran milletvekilliği genel seçimleri öncesinde siyasi partilerin yürüttüğü propaganda çalışmaları kapsamında Gazipaşa İlçesi'nde HDP'nin aydınlatma direklerine yapıştırılan parti afişleri nedeniyle Gazipaşa Belediyesi'nce ceza kesildi.

        Uğur Mumcu Caddesi üzerinde bulunan 22 aydınlatma direğine, üzerinde 'Biz'ler Meclise' ve parti logosuyla 'HDP' yazılı küçük afişlerin izinsiz yapıştırıldığı gerekçesiyle, belediye encümeni tarafından 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 32'nci maddesine istinaden işlem yapıldı.

        Encümen kararında her direk için 208 TL'den 4 bin 576 TL ve 20 TL de temizleme ücreti olmak üzere toplam 4 bin 596 TL ceza kesildi. Cezanın bildirildiği HDP Antalya İl Başkanlığı ise cezanın iptali için Antalya Sulh Ceza Mahkemesi'ne başvurdu.

        Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı Avukat Münip Ermiş, bu kararla Ak Partili belediyenin kendini seçim kurulu ilan ettiğini belirtti. Ermiş, bu kararın altına imza atan Ak Partili encümen üyelerinin hem suç işlediğini, hem de ilçe seçim kuruluna ait bir yetkiyi gasp ettiğini söyledi.

        298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri hakkındaki kanunun 60 ve 61'inci maddesinin serbest propaganda döneminde tüm yetkiyi ilçe seçim kuruluna verdiğini belirten Münip Ermiş, "61'nci madde yasaya aykırı olan afişin ancak ilçe seçim kurulu kararı ile kaldırılacağını düzenlemektedir. Aynı şekilde 236 sayılı Yüksek Seçim Kurulu kararı ile de 10 Mart 2015 ile 6 Haziran 2015 tarihleri arası serbest propaganda dönemi olarak ilan edilmiş ve aynı kararda siyasi partilerin bu dönemde propaganda amaçlı afiş yapıştırabilecekleri açıkça belirtilmiştir.

        Bu nedenle AKP'li belediyenin hem 298 sayılı yasadan, hem de 236 sayılı YSK kararından haberi olmadığı anlaşılmaktadır. AKP'li belediye, pervasızca 'hakime ait yetkiyi kullanmadım, yasadan haberim yok' diyemez" dedi.

        Kararın diğer trajikomik tarafının elektrik direğine yapıştırılan küçük pullar için doğrudan parti tüzel kişiliği adına para cezası kesilmesi olduğunu aktaran Ermiş, izinsiz afiş yapıştıran kimse tespit edilebiliyorsa ceza makbuzunun onun adına düzenlenmesi gerektiğini kaydetti.

        Her pul için ayrı ayrı ceza uygulanmasının da doğru olmadığını belirten Ermiş, "Oysa eylem tektir. Bu akıl dışı ceza, AKP'li belediyelerin Türkiye'deki diğer siyasal partilere milyonlarca lira ceza verebilecekleri anlamına gelir. HDP'ye duyduğu siyasal husumetin AKP'li belediyenin gözünü döndürdüğü anlaşılmaktadır" dedi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ