Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Davutoğlu: PKK ve IŞİD'in terör eylemleri arasında neredeyse paralellik var

        HABERTURK.COM

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, Danıştay'a gelişinde Başkan Zerrin Güngör tarafından kapıda karşılandı. Başbakan Davutoğlu'nun Danıştay Başkanı Güngör'ü ziyareti basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Başbakan Davutoğlu, ziyaretinin ardından basına gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

        Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye sınırında IŞİD noktalarına yönelik düzenlediği hava operasyonuna ilişkin konuşan Davutoğlu, "Türkiye bir terör saldırısı ile karşı karşıya kaldı.Türkiye bir taraftan kendi güvenliğini tahkim etmek zorunda.Silahlı kuvvetlerimiz aldığı talimatla DEAŞ hedeflerini yüzde 100 isabetle ortadan kaldırmıştır.Bunu gururla söylüyorum; sınıra girilmeden, tespit edilen hedefler bütün hedefler vurulmuştur. Suriye sınırına girme ihtiyacı olsa gereken yapılırdı." dedi.

        "Kim sınırımıza herhangi bir tehdit oluşturursa, hangi terör örgütü kim tehdit oluşturursa ikinci bir emre gerek olmasın gerekli tedbir alınacaktır" diyen Başbakan Davutoğlu,13 ilde başlatılan büyük terör operasyonu hakkında da açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, "İstanbul'da kimse maske ile gösteri yapmaya kalkışmasın. Bu tip gösterilere kseinlikle izin vermeyeceğiz. Ağrı, Adıyaman ve Şırnak ile ilgili operasyonlarımız devam edecek. Burdan bu bölgelerdeki vatandaşlarımıza sesleniyorum, kim yapıyorsa bunlara son verecek, kimse devlete paralel örgütlenme gibi durumlara giremez. IŞİD, PKK, DHKP-C'ye yönelik operasyonlar kesintisiz sürecek. Bir bedel ödeten karşılığında 10 mislini görür" dedi.

        İşte Davutoğlu'nun açıklaması:

        Yargı ve Danıştay ile ilgili konuları istişare ettik. Bugün sabah itibariyle başlayan operasyonla ilgili bilgi aktarmak iserim. Çevre ülkelerinin çoğunda kamu düzeni sarsılmış. Son derece kaotik bir dönem yaşanıyor. Türkiye bir taraftan kendi güvenliğini tahkim etmek zorunda. Çevre ülkelerin çoğunda günlük hayatı sürdürmek bile mümkün değil. Ama Türkiye bölgede çok güçlü bir devlet olduğunu ortaya koydu. Türkiye bir terör saldırısı ile karşı karşıya kaldı. Suruç'ta DEAŞ saldırısı ve dün itibariyle sınırımızda DEAŞ tehdidi açıkça ortada. Bölgede PKK'nın Adıyaman'da askerimizi, Ceylanpınar'da, Diyarbakır'da şehit edilmesi ve bunları alçakça üstlenmesi... Ceylanpınar’da iki polisimizi şehit etmesi ve bunu küstahça alçakça üstlenmesi ve arkasından da Diyarbakır’da bir polisimizi şehit etmesi. Burada PKK’nın ve IŞİD’in terör eylemleri arasında neredeyse paralellik var.

        "BU OPERASYONLAR SADECE NOKTASAL DEĞİL, BU BİR SÜREÇTİR"

        İstanbul sokaklarında yüzleri maskeli DHKP-C bağlantılı örgütlerin sahneye çıktığını görüyoruz. Bunların bağlantılı olduğunu düşünüyoruz. Teröre ve şiddete tebessüm edilmesi bir tesadüf değil. Suruş saldırısı ile ilgili bu saldırı sadece o insanlara değil tüm Türkiye'yedir demiştim. Bunların karşısında bizim beklememiz söz konusu olamaz. Bu operasyonlar sadece noktasal değil, bu bir süreçtir. Bugünden itibaren bu şer odaklarına karşı yürüteceğimizi süreç geniş kapsamlıdır, bir günlük değildir.

        "TSK, DAEŞ HEDEFLERİNİ YÜZDE 100 İSABETLE ORTADAN KALDIRMIŞTIR"

        Özel Güvenlik Zirvesin'de de bunun tedbirlerini kararlaştırdık. Alacağımız tedbirler konusunda, dün akşam toplantı bitişine müteakip Sayın Cumhurbaşkanımıza kapsamlı bir bilgi aktardım. Yarın olağan görüşmemizi İstanbul'da kendisi ile gerçekleştireceğiz. Silahlı kuvvetlerimiz aldığı talimatla DEAŞ hedeflerini yüzde 100 isabetle ortadan kaldırmıştır. Cuma namazına müteakip Başbakanlık Kriz Masası'na gelerek detaylı bilgiler alacağım. Kim sınırımıza herhangi bir tehdit oluşturursa, hangi terör örgütü kim tehdit oluşturursa ikinci bir emre gerek olmasın gerekli tedbir alınacaktır.

        "TÜRKİYE SURİYE'DE BİR SAVAŞIN PARÇASI HALİNE GELMEYECEK"

        Askerlerimiz ve polislerimizin katilleri gerekli dersi almıştır. Bizim kimseyle bu anlamda bir savaşa girmek gibi, Suriye 4 yıldır savaşta ve Türkiye bu savaşa girmedi girmeyecek. Türkiye Suriye'de bir savaşın parçası haline gelmeyecek. Türkiye kendi güvenliği ile ilgili kararı Ankara'da alır, kimseyi bilgilendirmez.

        "ŞAM YÖNETİMİNE BİLGİ VERİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

        ABD ve müttefik ülkeleri bilgilendirdik. Şam yönetimine bilgi verilmesi söz konusu değildir. DEAŞ ve bütün terör tehdidini ülkemizden, sınırımızdan çalışmalarımız yoğunlaşmış durumda.

        "TERÖR OPERASYONLARINDA 297 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI"

        Bunun yanı sıra 16 ilimizde DAEŞ, PKK, DHKP-C operasyonu yürütüldü. Şu ana kadar 297 kişi gözaltına alınmıştır. Ceylanpınar'da şehidimizle ilgili 35 kişi, Diyarbakır'da şehidimizle ilgili19 kişi gözaltına alındı. Kimin bu cinayetlerle ilişkisi varsa cezalandırılacaktır. 297 gözaltı içinde 37 yabancı uyruklu vardır.İstanbul'da ciddi bir terör odağı olana gruplara yapılan operasyonda, gözaltına alma durumunda silahla mukabele edilmiş ve 1 kişi ölmüştür.

        "IŞİD, PKK, DHKP-C'YE YÖNELİK OPERASYONLAR KESİNTİSİZ SÜRECEK"

        İstanbul'da kimse maske ile gösteri yapmaya kalkışmasın. Bu tip gösterilere kseinlikle izin vermeyeceğiz. Ağrı, Adıyaman ve Şırnak ile ilgili operasyonlarımız devam edecek. Burdan bu bölgelerdeki vatandaşlarımıza sesleniyorum, kim yapıyorsa bunlara son verecek, kimse devlete paralel örgütlenme gibi durumlara giremez. IŞİD, PKK, DHKP-C'ye yönelik operasyonlar kesintisiz sürecek. Bir bedel ödeten karşılığında 10 mislini görür. Bir taraftanda hükümet kurma çalışmaları sürüyor, ancak biz görev yaptıkça gereken adımları atarız. Bunlar birer huzur operasyonudur.

        "GÜVENLİKLİ BÖLGE 3 YIL ÖNCE KURULSAYDI BU NOKTAYA GELİNMEZDİ"

        Güvenlikli bölge 3 yıl önce kurulsaydı bu noktaya gelinmezdi. Bu operasyonun hedefi Türkiye sınırlarındaki tüm terör yapılanmaları. ABD ile Türkiye'nin kaygılarını gözeten bir mutabakat vardır. Bunu gururla söylüyorum; sınıra girilmeden, tespit edilen hedefler bütün hedefler vurulmuştur. Suriye sınırına girme ihtiyacı olsa gereken yapılırdı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ