Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim ÖSYM yerleştirmeleri açıkladı: 38 bin 789 kontenjan boş

        Pervin KAPLAN/GAZETEHABERTÜRK

        Adaylar hangi yükseköğretim programlarına yerleştiklerini ÖSYM’nin https://sonuc. osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle öğrenebilecek.

        Üniversitelere kayıtlar, 3-7 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Devlet üniversitelerinde isteyen öğrenciler için elektronik kayıtlar 28 Temmuz- 5 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.

        E-kayıt isteğe bağlı, zorunlu değil. Elektronik kaydı tercih etmeyenler yerleştiği yükseköğretim kurumuna başvurabilecek. Yerleşen adaylar e-devlet şifreleri ile https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bölümünden kayıt işlemleri yapabilecek.

        Askerlik durumu adayın kayıt olmasına engel olmayacak. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’ndan lise mezuniyet bilgisi alınamayan öğrenciler elektronik kayıt yapamayacak. Herhangi bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı öğrenciler de e-kayıt yaptıramayacak, yerleştiği yükseköğretim kurumuna gidecek.

        SIRADA EK YERLEŞTİRME VAR

        Bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adaylar için üniversiteli olma şansı henüz bitmedi. Bu adaylar üniversite kayıtlarının ardından boş kontenjanlar için ek yerleştirmeye katılacak. Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından devlet, vakıf, KKTC ve yurtdışı olmak üzere 38 bin 789 kontenjan boş kaldı. Bunun 18 bin 770’i lisans, 20 bin 19’u ise önlisans programlarında.

        Tercih yapma hakkına sahip aday sayısı 2 milyon 10 bin 790 iken 1 milyon 239 bin 800’ü tercih yaptı. Adayların 770 bin 990’ı tercih yapmadı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ