Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Türk jetlerinden Kuzey Irak'ta PKK'ya bombardıman!

        HABERTÜRK Haber Merkezi'nin edindiği bilgilere göre Diyarbakır'daki hava üssünden kalkan F-16'lar, Irak'taki Dohuk'un doğusundaki PKK'nın üslendiği Zap bölgesiyle yine ZAP'ın doğusundaki Avaşin, Metina, Basyan, Kandil, Amediye'nin çevresi ve Hınerek bölgesine bomba yağdırdı.

        Türk jetlerinin Kuzey Irak'taki kampları Meclis'ten daha önce geçen tezkereye dayanarak bombaladığı belirtildi.

        Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre Türk jetleri 01.15'te Kandil ve Şemdinli'nin karşısında bulunan Hakuk'u bombaladı.

        ÜÇ KOL HALİNDE 9 TANE F-16 UÇAĞI ÇUKURCA'DAN SINIRI GEÇTİ

        DHA'nın haberine göre Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan 3 kol halinde kalkan 9 F-16 savaş uçağı saat 22.55 sıralarında Çukurca'dan sınırı geçerek Irak hava sahasına girdi. Türk savaş uçakları saat 22.55'ten itibaren Kuzey Irak'ta bulunan PKK'ya ait hedefleri bombaladı.

        HEDEFLER ARASINDA PKK'YA AİT EĞİTİM TESİSLERİ, SIĞINAKLAR VE UÇAKSAVAR BATARYALARI VAR

        5 bölgede bombalanan hedefler arasında örgüte ait eğitim tesisleri, sığınaklar ve uçaksavar bataryalarının olduğu öğrenildi.Öte yandan Diyarbakır'daki üsse geri dönen savaş uçakları ikinci kez havalandı.

        PARS FİLOSU VURUYOR!

        Operasyonu, gece harekatları için özel donanıma sahip LANTIRN filosu gerçekleştiriyor. Türk Hava Kuvvetleri'nin Diyarbakır'daki üste bulundurduğu bu uçaklar gece operasyonları için özel donanım ve eğitime sahip.

        LANTRIN- (Low attitude navigation and targeting infrared for night), Gece İçin Alçak İrtifa Seyrüsefer ve Hedefleme Kızılötesi Işını olarak adlandırılan sisteme sahip uçaklar, gece koşullarında radarlara yakalanmayacak kadar alçak irtifada operasyon yapabiliyor.

        Uçaklara takılan özel bir podla çalışan sistemde en önemli unsur pilotun bu sistem için eğitim alması. Sistem cevreye yaydığı kızılötesi ışınların yansımalarını toplayarak çevrenin resmini tekrar çizerek ve görüntü haline çevirerek pilota görsel veri sağlıyor.

        Gerek alçak irtifa uçusunun yarattığı risk gerekse de gece uçuşu nedeniyle, pilotun uçağı idare ederken bu görsel verileri değerlendirerek hedefi vurması önemli yetenek gerektiriyor. Türk pilotları bu konuda dünyadaki en deneyimli pilotlar arasında sayılıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ