Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik TSK, PKK ve IŞİD'e yönelik hava ve kara operasyonlarında bu bombaları kullandı
        1

        TSK, sınır ötesine önceki gece düzenlenen hava ve kara operasyonlarında eş zamanlı olarak hem Kuzey Irak'taki PKK hedeflerini hem de Suriye sınırının öte tarafındaki IŞİD hedeflerini vurdu. Akıllı mühimmatlar kullanılarak yapılan operasyonlarda hadeflerin 'santim şaşma olmadan' vurulduğu açıklandı. İşte operasyonda kullanılan bombalar...

        2

        FIRTINA ATIŞ SİSTEMİ

        Fırtına'nın atış kontrol sistemi 15 saniye içerisinde ani ateşleme yapabiliyor. Atışın ardından 30 saniye içerisinde mevzisini terk eden Fırtına, hedeflerini 155 mm obüs mülimmatı ve 12.7 milimetre makineli tüfekle vurabiliyor. Harekât menzili 480 km, 66km/saat hızla yol alabiliyor.

        3

        AGM-65G MAVERICK

        Lantırn sistemli F-16 uçaklardan hareketli ve sabit hedeflere karşı kullanılabiliyor. Kızıl ötesi güdümlü bombalar 250 kg.

        4

        JDAM GBU 38

        Özelliği: GPS/INS güdümlü

        Ağırlığı: 280 kg

        Boyu: 230 cm

        Çapı: 27.3 cm

        1 bombanın fiyatı: 30 bin TL

        5

        JDAM GBU 31

        Özelliği: GPS/INS VE 25 km menzilli

        Ağırlığı: 1000 kg

        6

        GBU 12

        Uçaksavar mevzi, zırhlı araç, köprü ve sığınak imhasında kullanılıyor.

        Özelliği: Lazer güdümlü ve 13 km menzilli

        Ağırlığı: 305 kg

        Boyu: 332 cm

        Çapı: 27.3 cm

        1 bombanın fiyatı: 25 bin TL

        7

        GBU 10

        Özelliği: Lazer güdümlü

        Ağırlığı: 1080 kg

        Boyu: 436 cm

        Çapı: 45.7 cm

        1 bombanın fiyatı: 45 bin TL

        8

        Son teknoloji ürünü akıllı mühimmat kullanılarak gerçekleştirilen operasyonlarda hedeflerin 'santim şaşma olmadan' vurulduğu açıklandı. Operasyonda sivillerin zarar görmediği belirlendi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, harekâtı Başbakanlık Resmi Konutu'nda takip etti. Davutoğlu, harekâ sonrasında Çankaya Köşkü'nde güvenlik zirvesini topladı. Başbakanlık Kordinasyon Merkezi, sabahın erken saatlerinde "Önceden belirlenen hedefler etkili şekilde vuruldu" açıklamasını yaptı.

        9

        HEM KARADAN HEM HAVADAN

        PKK ve IŞİD hedeflerine yönelik operasyonlarda 2 farklı yöntem uygulandı. Kuzey Irak'taki PKK hedefleri hem havadan hem de karada vuruldu. Sınırın Suriye tarafındaki IŞİD hedefleri vurulurken, ilk dalga operasyonda olduğu gibi, ikinci dalga operasyonda da Suriye hava sahası dışına çıkmayan F-16 savaş uçaklaı ve sınır bölgesindeki Kara Kuvvetleri unsurları tarafından vurulmuştu.

        10

        IŞİD'e yönelik ikinci dalga operasyonda ise yalnızca Kara Kuvvetleri unsurları görev aldı. Diyarbakır 8. Jet Ana Üs Komutanlğı'nda görevli 181. Pars ve 182. Atmaca filolarına ilave olarak, Eskişehir'den 111. Panter Filo, Merzifon'dan 151. Tunç Filo ve 152. Akıncı Filo ile Bandırma'dan 161. Yarasa Filo da halen Diyarbakır üssünde bulunuyor ve operasyonlara aktif olarak katılıyor.

        11

        Harekâtta Pars Filo SNIPER podu donanımlı uçaklarıyla etkin vuruş gücü sağlarken, LANTIRN podu taşıyan Panter Filo da hedef işaretleme görevleri üstlendi.

        12

        SON TEKNOLOJİ KULLANILDI

        Operasyona, Diyarbakır 8. Ana Jet Üs Komutanğı'ndan peş peşe havalanan F-16 savaş uçakları katıldı. Diyarbakır'da saat 22.30'da başlayan hareketlilik 01.30'a kadar devam etti. PKK hedeflerini Kuzey Irak üzerinde uçarak vuran F-16'lar bir gün önce Suriye'deki hedefleri Türk hava sahanını dışına çımadan vurmuştu.

        13

        Her iki operasyonda da son teknoloji ürünü güdümlü akıllı bombalar ile F-16'lara entegre edilen LANTIRN ve SNIPER podları kullanılarak hedeflerin 12'den vurulması ve sivillerin zarar görmemesi sağlandı. LANTIRN podu taşıyan uçaklar ise 25 bin fit irtifadan, SNIPER podu taşıyan uçaklar ise 80 bin fit irtifadan hedef işaretlemesi yaptı.

        14

        Avcı filolar işaretlenen hedefleri tam isabetle vurdu. Askeri yetkililer, Başbakan Davutoğlu'na yaptıkları sunumlarda, hedeflere bitişik sivil yerleşimlerin zarar görmediğini özellikle vurguladı.

        15

        Yakınında sivil yerleşim bulunan hedeflere daha hafif, sivil yerleşimden uzak hedeflere ise daha güçlü bombaların atıldığı belirtildi. Hava kuvvetleri hedeflere havadan bomba yağdırırken, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı sınır bölgesindeki unsurlar da özellikle IŞİD hedeflerini Fırtına obüsleriyle ateş altına alındı.