Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Öğretmen sınava rotasyona ve formasyona karşı

        Pervin KAPLAN/GAZETE HABERTÜRK

        Aday, atanamayan ve şu anda görev yapan öğretmenlerin farklı talepleri var. İşte onların istedikleri...

        ATANAMAYAN ÖĞRETMEN FORMASYONA KARŞI: Atanamayan öğretmen sayısı 300 binin üzerinde. Aralarında eğitim fakültesi mezunlarının yanı sıra formasyon alarak öğretmenlik hakkı kazanan fen edebiyat, ilahiyat gibi başka fakültelerin mezunları da var. Atanamayan öğretmenlerden eğitim fakültesi mezunları YÖK’ün her fakülteye “formasyon” vererek öğretmenlik yolunu açmasına karşı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) eğitim fakültesi mezunlarına ilk atamada yüzde 5 kota vermesini ya da birinci öncelikli olarak atamasını istiyor. Bunun için de adaylar imza kampanyası başlattı.

        ÇALIŞAN ÖĞRETMEN ROTASYON İSTEMİYOR: MEB, atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle öğretmenlere rotasyon uygulaması getirdi. Kademeli olarak uygulanacak rotasyon ilk olarak aynı okulda 15 yılını dolduran öğretmenleri kapsadı. 40 tercih yapan öğretmenler 29 Temmuz’da rotasyona göre atanacak. Yaklaşık 13 bin öğretmen yer değiştirecek. 2015-2016 öğretim yılında 14 yıl, 2016-2017 öğretim yılında 13 yıl görev yapan öğretmenler rotasyona girecek.

        ADAY ÖĞRETMEN SINAV İSTEMİYOR: MEB, ilk kez atanan öğretmenlerin “adaylığını” kaldırmak için performans değerlendirmesi ile yazılı ve sözlü sınav getirdi. Bu yıl ilk kez uygulanan değişikliklere göre aday öğretmenler ilk aşamada uygun kılık kıyafet, ahlaki ve manevi değerlere sahip çıkma gibi kriterlerin yer aldığı 50 maddeden oluşan performans kriterlerine göre değerlendirilecek. Bu kriterlerden geçenler yazılı ve sözlü sınava girecek. Kriterlerden geçemeyen bir yıl daha aday öğretmenlik yapacak ve ikinci kez performans değerlendirmesine girecek. Başarılı olamazsa öğretmenlikten atılacak.

        Performanstan başarıyla geçenleri ise yazılı ve sözlü sınav bekliyor. Yazılı sınav ekim ayında yapılacak. Başarılı olan sözlü sınava girecek. Başarılı olamayan öğretmenlikten atılacak. Kısaca, aday öğretmenler hem performans kriterlerine hem de yazılı ve sözlü sınava karşı çıkıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ