Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Gürsel Tekin: Erken seçimden tek başına iktidar çıkmaz

        Parti genel merkezinde, yaklaşık 1,5 saat süren toplantıda, dış politikadaki gelişmeler ile koalisyon süreci ve artan terör olaylarının değerlendirildiği belirtildi.

        MYK'da ayrıca, CHP'nin, TBMM'nin olağanüstü toplantıya çağırma talebi de ele alındı. Partinin burada alacağı tavır ve görüşler de masaya yatırıldı.

        Toplantının ardından, "koalisyona" ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtlayan CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Türkiye'nin dış politikasında, eğitim sisteminde ve ekonomisinde çok ciddi sorunların olduğunu savundu.

        Tekin, CHP'nin koalisyon görüşmelerinde tutumunun net olduğunu belirterek, çok kısa bir süre içinde, bir hükümetin kurulup kurulmayacağının belli olacağını söyledi.

        Toplumda da CHP ve AK Parti arasında da bir güven sorununun olduğunu ileri süren Tekin, şunları kaydetti:

        "Bizim CHP'de bir güven sorunumuz yok, homojen bir yapı var. Partinin bütün kurulları Sayın Genel Başkana yetki vermiş, Genel Başkanın hesap vereceği bir başka mekanizma yok. Ama Sayın Davutoğlu konusunda ciddi sıkıntı var. Aynı gün, aynı saatlerde, AKP yetkililerinin, kaygı duyduğumuz meselelerle ilgili farklı görüşleri var. Sayın Davutoğlu, 'mutlaka koalisyon olmalı' diyor, Sayın Arınç, 'Erken seçim ülkeye ihanettir' dedi. Sayın Erdoğan ve gazeteleri 'Mutlaka erken seçim olmalı...' Böylesi bir ortamda nasıl güven duyacaksınız? Bir güven ortamını Sayın Davutoğlu'nun kesinlikle oluşturması lazım."

        "CHP GÜVEN VEREN TEK SİYASİ PARTİ"

        Tekin, "Sayın Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu'nun görüşmesi nasıl olacak?" sorusuna, "Komisyonlar çalışmalarını bitirecek, iki genel başkana teslim edecek. Bu görüşmeler kamuoyuna yansıyacak mı, genel başkanların takdiridir. Nihayetinde, son aşamada her iki genel başkan, baş başa görüşecek" yanıtını verdi.

        Gürsel Tekin, sorunların bilincinde olan ve sorumlu davranın tek siyasi partinin CHP olduğunu savunarak, şöyle devam etti:

        "HDP diyor ki 'CHP ile yapın.' HDP, sen parti değil misin kardeşim? MHP'de 'CHP ile olmalı' diyor. Sen parti değil misin kardeşim? Varlığınızı inkar edebilecek pozisyondasınız. AKP, 'mutlaka CHP olmalı' diyor. Bütün iş dünyası, ulusal ve uluslararası şey de 'mutlaka CHP' dedi. Gerekçesi de CHP, Türkiye'ye de dünyaya da güven veren tek siyasi partidir, dün ne söylemişsek, bugün de aynı şeyi söylüyoruz."

        "Erken seçim kasımda mı olur?" sorusuna Tekin, "Erken seçim kararı parlamentonun iradesinde olsa, erken seçim kararı çıkmaz. Sayın Erdoğan bu iradeyi işletiyor, kasım mı nisan mı, onu bilmek zor" yanıtını verdi.

        "ERKEN SEÇİMDEN TEK BAŞINA İKTİDAR ÇIKMAZ"

        Tekin, "Erken seçime gidilmesi durumunda, sonuç ne olur?" sorusu üzerine, "CHP olarak seçimlerden kaçan siyasi parti değiliz. Bizim birinci önceliğimiz CHP değil, Türkiye'nin geleceğidir. Türkiye'nin geleceğini düşüneceksek, erken seçim Türkiye'nin yararına değildir. Hayır, CHP'nin geleceğini düşünüyorsak, hodri meydan gelsinler erken seçime" dedi.

        Eğer bir erken seçim olursa, oyuna artıracak tek partinin CHP olacağını savunan Tekin, "Tek başına bir iktidar olmaz, erken seçimden sonrası yine koalisyon. CHP'nin eli bugün de güçlü yarın da güçlü olur" diye konuştu.

        CHP Genel Sekreteri Tekin, Türkiye'nin, dış politika ve Suriye ile "Çözüm Süreci"ne odaklandığını belirterek, iki konuda da hükümetin, CHP'nin dediğine geldiğini savundu.

        Türkiye'de her geçen gün bir kişinin ölmesine tahammüllerinin kalmadığını dile getiren Tekin, muhalefette de iktidarda da olsa CHP'nin üstüne düşeni yapacağını ifade etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ