Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Mersin’deki deprem tsunaminin habercisi mi?

        Berkin DAĞLI / Neşet KARADAĞ / HT GAZETE

        Mersin Körfezi yakınlarında önceki gece 01.00 sıralarında yaşanan 5.2 büyüklüğündeki depremle ilgili görüş bildiren uzmanlar, “Bu deprem, büyük bir depremin ya da tsunaminin habercisi olabilir mi?” tartışması başlattı. Bu arada dün akşam 18.04’te de merkez üssü Akdeniz’in doğu baseni olan 4.4 büyüklüğünde 2. bir deprem daha meydana geldi.

        ‘BÖLGEDE TSUNAMİ TEHLİKESİ VAR’

        İTÜ Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan: Bölgede 3 aktif fay mevcut. Böyle hareketlilikler normal. Önemli olan daha büyük bir deprem meydana geldiğinde oluşacak süpürtü (tsunami) ve bunun Akkuyu Nükleer Santralı’na olacak etkisi. Kıyı şeridi 5.5 ve daha büyük depremler sonrasında tsunamiye açıktır. Tarihte burada gerçekleşen tsunamilerin Ege kıyılarına kadar ilerlediği görülmüştür. Bu sebeple Akkuyu Nükleer Santralı önemli bir risk oluşturmaktadır.

        ‘KUM ZEMİNDEKİ YAPILAR RİSK TAŞIYOR’

        Jeoloji Mühendisi Ali Koçyiğit: Bu deprem herhangi bir tsunami meydana getirecek güçte değil. Fakat 5.5 ve daha büyük depremlerde tsunami riski çok kuvvetlidir. Bu depremin ana şok dalgası geçmiş olsa da artçılar devam edecektir. Kum zeminde yer alan yapıların güçlendirilmesi gerekli.

        ‘VAHİM, UYARICI BİR DEPREM’

        TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Melih Baki: Artçıların olmaması bu depremin çok vahim, uyarıcı bir deprem olarak kabul edilmesini gerektirir. Arkası gelecek mi, gelmeyecek mi? Artçısının gelmemesi bu deprem hareketini önemli bir hale getirdi. Artçı gelseydi rahat edecektik. Artçıların gelmemesi nereyi tetikleyecek onun çalışmasını yapıyoruz.

        ‘AKKUYU NÜKLEER SANTRALI GÜVENLİ’

        ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner: Büyük bir depremin habercisi değil. Çünkü depremin kendisi küçük. Tsunami riski her zaman olsa da Japonya’daki gibi bir tsunami bizim ülkemizde asla olmaz. Çünkü Mersin, Akdeniz’de en az deprem ihtimali olan ve fay hareketliliğinin en az olduğu bölge. Akkuyu Nükleer Santralı de gerekli güvenlik projeleri ile yapılandırılarak tsunami riskine karşı koruma altına alınmıştır.

        ‘TSUNAMİ OLUŞTURMA İHTİMALİ YOKTUR’

        Çankaya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Polat Gülkan: Mersin’de aktif olduğu bilinen bir fay hattı yoktur. Bu sebeple büyük bir deprem olasılığı da bulunmamakta. Ayrıca Akkuyu Nükleer Santralı ile bu depremin uzaktan yakından alakası yoktur. Bu büyüklükteki bir depremin tsunami oluşturma ihtimali kesinlikle yoktur. Tsunaminin oluşması için yerin kırılıp düşey doğrultuda hareket etmesi gereklidir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ