Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa Tecavüz mağduru Aysun, tabancayla intihar etti

        GAZETE HABERTÜRK

        Kütahya'nın Domaniç İlçesi’nde kaldığı evde ölü bulunan ve ilk araştırmalara göre intihar ettiği sanılan Aysun A. (22) için yeni bir iddia ortaya atıldı. Manisa’da ağabeyi tarafından cinsel saldırıya uğradığı iddia edilen Aysun, olaydan sonra iki kez bileklerini keserek intihara teşebüs etti. Bir süre sonra Domaniç’te yaşamaya başlayan Aysun’a, iddiaya göre, son günlerde ailesi tarafından tutuklu olan ağabeyine yönelik şikâyetinden vazgeçmesi yönünde baskı yapılıyordu. Bu baskıların genç kızın daha fazla bunalıma girmesine neden olduğu öne sürüldü. Trafik takip işleri yapan erkek arkadaşı M.Y.’ye ait işyerinde sekreter olarak çalışan Aysun A., birlikte kaldıkları eve gelen M.Y. tarafından yatakta silahla vurulmuş halde bulundu . Alınan bilgiye göre polise ve sağlık ekiplerine M.Y. haber verdi.

        Aysun A.’nın cesedi otopsi için Bursa Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Aysun A.’nın ölümünden önce günlüğüne erkek arkadaşı M.Y.’ye hitaben “Hayattan ve yaşadıklarımdan bıktım. Arkamdan sakın üzülme” yazdığı belirtildi. Olayda kullanılan silahın Aysun A.’nın erkek arkadaşına ait olduğu iddia edilirken, silahın evde ne amaçla bulundurulduğu M.Y.’nin ifadesiyle ortaya çıkacak. Olayla ilgili soruşturma kapsamında genç kızın ailesinin de ifadelerine başvurulacak. Aysun A.’nın ölümü, sosyal medya üzerinde de büyük tepki çekti.

        ÜNLÜLERDEN TWİTTER’DA TEPKİ

        Şebnem Bozoklu: Aysun A. öz abisinin tecavüzüne uğrayıp intihar etti. Sapık zihniyetinize, erkekliğinize lanet olsun. Nazan Öncel: Çok üzgünüm çook. Çok ne kadar az bir laf.

        Atilla Taş: Bir Özgecan’da, bir de Aysun A. olayındaki kadar erkekliğim ve insanlığımdan utandığım an daha olmamıştır.

        ‘Tecavüzün ağır travma olduğu tartışılmalı

        Prof. Dr. Bengi Semerci/Psikiyatr:

        Tecavüz ağır travmadır. Her şey normalmiş gibi giderken haftalar, aylar, yıllar sonra tekrarlayabilir, travmanın etkisi tekrar görülebilir. Ensest olmasının burada iki tane önemi var. Bir; hiç beklemediğiniz, güven duyduğunuz birinden olması. İkincisi; ensest daha tekrarlayabilen bir tecavüz türüdür. Yanında olduğu için tekrarlama riski daha fazladır. Tekrarlanan tecavüz, her zaman daha travmatik bir olaydır. Bu nedenlerle mağdurların uzun süre tedavi edilmeleri, takip edilmeleri ve mutlaka desteklenmeleri gerekir. Onun için “Tecavüz mağdurlarının ruh sağlıkları bozulmuş mudur, bozulmamış mıdır?” diye bir tartışmaya girmek son derece yersizdir. Her tecavüz mağdurunun ruh sağlığı bozuktur. Bunun ihmalle bir ilgisi yok. Tartışılması gereken, tecavüzün ağır bir travma olduğudur.

        ‘6284 sayılı yasa gereği tedbirler alınmıyor

        Av. Aydeniz Tuskan/İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi Yönetim K. Başkanı:

        Aslında 6284 sayılı yasada, tarafların psikolojik durumlarının değerlendirilerek gerektiğinde tedaviye sevk edilmeleri konusu de yer alıyor. Eğer burada bir psikolojik tedavi yapılmadı ya da devam ettirilmediyse bir ihmal olduğunu gösterir. Bizim ülkemizde maalesef psikolojik bozukluk bir hastalık olarak görülmüyor. Mesela bazı bölgelerde çocukların, kadınların hatta şiddet uygulayan erkeklerin belirli bir süre tedavi görmeleri gerekirken bunlar yapılmıyor. Bu ihmalde devletin de mağdur kişinin etrafındakilerin de ihmali söz konusu. Korunma ve tedavi gibi tedbirler yapılsa belki bunlar olmayacak. Yapılmayınca gerek intihar, gerek cinayet olayları yaşanıyor. Yasalar çıkıyor ama uygulamada yaşanan sıkıntılar bu sonuçları doğuruyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ