Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Uzmanlar, Şile’de artan boğulmaların rip akıntısından kaynaklandığını söylüyor

        Aslı ÖZTÜRK / GAZETE HABERTÜRK

        Şile’deki plajlar kavurucu sıcakların artmasıyla birlikte her gün dolup taşıyor. Serinlemek isteyenlerin akın ettiği Şile sahillerinden sıklıkla acı haberler alıyoruz. Bayram sonrası dalgalı sularda boğularak hayatını kaybedenlerin sayısı 10’a yaklaştı. Dün öğlen serinlemek için denize giren 6 kişi gözden kayboldu. Boğulanlardan beşinin cesedi denizden çıkartılırken, dalgalı sularda kaybolan 30 yaşındaki Mustafa Fidan’ı arama çalışmaları ise hâlâ sürüyor. Önceki gün Ayazma Plajı’nda görev yapan İBB’ye bağlı cankurtaran ekipleri, denizden çıkmaları konusunda uyardığı vatandaşlardan dayak yedi. Olaya karışan kişilerin ve İBB görevlilerinin karakola ifadeye gitmesini fırsat bilenler, tehlikeli dalgalarda canını hiçe sayarak yüzmeye devam etti.

        KIYIYA PARALEL YÜZÜN

        Peki ama İstanbul’da en çok boğulma vakası yaşanan yerin Şile olmasının sebebi ne? Uzmanlar kıyılarda meydana gelen ve doğal bir olay olarak kabul edilen rip akıntısının Şile kıyılarında sıklıkla görüldüğünü söylüyor. Dünyanın birçok ülkesinde görülen bu akıntının sabit, aniden oluşan ve gizli olmak üzere değişik türleri bulunuyor. Sahile gelen dalga geri dönerken çok hızlı hareket ettiğinden çok iyi yüzme bilen kişi bile bu akıntıya karşı koyamaz. Bu akıntıya kapılan kişilerin kıyıya dik değil, denizde paralel yüzmeleri öneriliyor.

        BOĞULMALAR ISSIZ YERLERDE

        Aynı yerde, bu denli fazla boğulma vakasının yaşanması akıllara güvenlik önlemleriyle ilgili soru işaretlerini getiriyor. Ancak İBB verilerine göre Şile’deki 12 plajda,12 cankurtaran şefi, 2 kaptan, 2 kaptan yardımcısı ve 116 cankurtaran olmak üzere 132 personel görev yapıyor. Ayazma Plajı’nın cankurtaran şefi Ergün Eken ise, “Şile’de boğulma vakaları belediyenin plajlarında değil daha çok 15-20 kilometre uzaklıktaki ıssız yerlerdeki koylarda meydana geliyor” diye konuşuyor.

        BU SEZON 20 KİŞİ BOĞULDU

        İstanbul plajlarında bu yaz toplamda 20 kişi boğularak hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerden 3’ü belediye plajlarında, diğer 17’si ise belediyenin sorumluluk alanları dışarısında yüzerken boğuldu. Geçtiğimiz hafta toplamda 5 kişi hayatnı kaybetti.

        İLK YARDIM NASIL YAPILMALI?

        Suda boğulma tehlikesi geçiren kişi karaya çıkarılıp sırt üstü yatırılmalıdır

        Kişi giyinik ise yakası ve kemeri gevşetilmeli, takma dişi varsa çıkarılmalıdır. Islak giysiler çıkarılıp kişi battaniyeye sarılmalıdır.

        Ağzının içine denizden giren yabancı cisim varsa temizlenmelidir.

        Ağızdan ağza yapay solunum yapılmalıdır, soluk verdiği zaman kişinin başı yana çevrilmelidir ve bu hareket 5-6 kez tekrarlanmalıdır.

        Kişi yutulan suyu çıkartmak için iki eliyle hastanın karnının altından tutarak yukarı kaldırılmasını sağlamalıdır. Bu şekilde hava yolundaki suların boşalmasına yardım edilmiş olur.

        Müdahalenin profesyonel kişilerce devam etmesi için 112 hattı aranarak sağlık ekiplerinin olay yerine gelmesi sağlanmalıdır

        PANİK YAPMAYIN TEHLİKEDEN KAÇIN

        Uz. Dr. Nabi Gökhan Ferahcan, güvenli yüzme hakkında bilgi verdi:

        Su ile vücut arasındaki ısı farkı çoğu zaman fenalaşmaya ve paniğe kapılarak boğulmaya sebep olabileceği için suya hemen girilmemelidir.

        Deniz yatağı ve deniz simidi gibi içi hava doldurulmuş plastik yüzücülere güvenilmemeli, kişi güvenli olmadığı sürece kendisini denizin sularına bırakmamalıdır. Çünkü farkında olmadan rüzgâr ve akıntı plastik yatağı veya botu açığa sürükleyebilir.

        Kişi bilmediği yerlerde denize tek başınıza girmemelidir

        Suda tehlikeli hareketler yapmaktan ve uzaklara açılmaktan kaçınılmalıdır.

        Alkollü olarak ve yemek yedikten hemen sonra havuza ve denize girilmemelidir

        Sulama kanallarında, barajlarda veya göletlerde yüzülmemelidir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ