Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İzmir'de viyadük inşaatında iskele çöktü

        İzmir- Çanakkale Otoyolu Koyundere mevkiinde yapımı devam eden viyadük inşaatında beton dökülmesi sırasında çelik konstrüksiyon iskelenin yıkılması sonucu hayatını kaybeden son işçinin cesedi de enkaz altından çıkarıldı. Kazayla ilgili 2 görevli gözaltına alındı.

        KİMLİKLERİ BELLİ OLDU

        İzmir-Çanakkale otoyolunun Koyundere bölgesinde yapımı süren viyadük inşaatında beton dökümü sırasında iskelenin ve kalıbın çökmesi sonuca demir ve betonların altında kalan 4 işçinin beton pompacısı 43 yaşındaki İbrahim Yurt, 40 yaşındaki Mehmet Reşit Işık, 42 yaşındaki Hakan Bilmez ve 22 yaşındaki Sefer Aslan olduğu belirlendi.

        Olay yerine başka şantiyelerden gelen işçiler ise müteahhit firmaya tepki göstererek, iskelenin çelik aksamındaki cıvatalarının eksik olduğunu, bu yüzden beton dökülürken ağırlığı taşıyamadığını ileri sürdü. Bu işçilerle, şantiye görevlileri arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Araya giren polis tartışmayı yatıştırdı.

        Viyadük ayaklarında yaşanan kaza yerine gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İşyeri Güvenliği ekipleri ve Emniyet'in olay yeri incleme ekipleri inceleme ve ölçümler yaptı.

        Çevre sakinleri ise enkaz altındaki işçileri arama kurtarma faaliyetlerini izlemek için olay yerine akın etti. Polis sık sık, viyadüklerin altının güvenli olmadığı uyarısı yaptı.

        2 GÖREVLİ GÖZALTINA ALINDI

        İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir çevre yolunun Menemen kesimindeki köprü iskelesinin çökmesi sonucu meydana gelen kazayla ilgili 2 görevlinin gözaltına alındığını bildirdi.

        Toprak, yaşanan kazayla ilgili gece yarısı olay yerine gelerek, incelemelerde bulundu ve bilgi aldı. İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Toprak, bugün öğle saatlerinde meydana gelen kazada 4 işçinin yaşamanı yitirdiğini ifade ederek, başsağlığı dileğinde bulundu.

        Vali Toprak, Menemen Koyundere'den başlayıp Emiralem'e kadar uzanacak 6 kilometrelik otoban inşası kapsamında, viyadüklerin ayakları ve üst betonlarının dökülmesi çalışması yapıldığını belirterek, bugüne kadar 8 viyadüğün sorunsuz şekilde yapılmasına karşın 9. viyadüğün inşasında istenmeyen bir kaza yaşandığını söyledi.

        Olay anında 6 işçinin bulunduğunu, bunlardan ikisinin hareketlenmeyi fark ederek kaçmayı başardıklarını ancak diğer dördünün yaklaşık 150 tonluk demirli harç ve iskele enkazı altında kalarak yaşamlarını yitirdiğini kaydeden Toprak, "Gerek Cumhuriyet Savcılığımız gerekse iş güvenliği, emniyeti uzmanlarımız soruşturma ve inceleme noktasında çalışmalarını yapıyorlar. Olayla ilgili olarak ilk planda iki görevli gözaltına alındı. Savcılıkça soruşturma yürütülüyor. Umuyoruz ki, bundan sonra böyle hadiseler olmasın" diye konuştu.

        "İKİ KEZ KONTROL EDİLMELİ"

        Toprak, böylesi kazaların yaşanmaması için iş güvenliği tedbirlerine çok dikkat edilmesi, tüm tedbirler alındıktan sonra dahi bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi:

        "İş güvenliğini ikiye ayırmak gerekiyor. Çalışılan yerlerde bir taraftan iş yeri açısından alınması gereken tedbirler var bir taraftan da işçinin, tüm tedbirler alınmakla birlikte havanın sıcaklığı, işin şartları nedeniyle gözardı ettiği, uymadığı kurallar olabiliyor. Tabi burada bizim herhangi bir şey söylememiz mümkün değil. Üzüntü verici bir olay ve bu olayın sekizinde bir şey yok, dokuzuncusunda böyle bir istenmeyen olay oldu. Bunun da hangi eksiklikten kaynaklandığı, soruşturma noktasında ortaya çıkar."

        SORUŞTURMA AÇILDI

        CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, İzmir çevre yolunun Menemen kesimindeki köprü iskelesinin çökmesi sonucu 4 işçinin enkaz altında kalmasıyla ilgili soruşturma açıldığını bildirdi.

        Balbay, olay yerinde inceleme yaptıktan ve yetkililerden bilgi aldıktan sonra gazetecilere açıklamasında, şantiyede 90 işçinin çalıştığını, çöken iskelenin olduğu yerde ise 20 işçinin görevli olduğunu belirtti.

        Dokuz işçinin dökümden sorumlu bulunduğunu, 5 işçinin öğle yemeğine gittiğini ifade eden Balbay, "5 işçi yemeğe gittikleri için kazadan kurtulmuş durumda. Bu çöken iskelede 150 tonluk bir yük var. 4 işçimizin üzerine 150 tonluk bir yük çökmüş" dedi.

        Aynı iskelede art arda 7 dökümün yapıldığını, metal yorgunluğunun olduğunu savunan Balbay, bu kazanın son olması temennisinde bulundu.

        Peşin hükümle hemen birilerinin suçlanmaması gerektiğini vurgulayan Balbay, "Sonuç olarak iskele merkezli bir kaza söz konusu. Sorumluların araştırılması lazım. Ölen kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. İş güvenliğiyle ilgili yasaların hakkaniyetle uygulanması artık elzem. Olayla ilgili soruşturmanın takipçisi olacağım, bırakmayacağım. Can bu kadar ucuz olmamalı" diye konuştu.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ