Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul Tuzla'da kimyasal sızıntı alarmı!

        İtfaiye ekipleri sızıntıyı önlemek için önlemek için saat 10.30 sıralarında çalışmalara başlattı. İtfaiye ekipleri yaklaşık 5 saat süren çalışmanın sonucunda kimyasal madde sızıntısını durdurdu.

        Çalışmalar sırasında dozerle sızıntının olduğu alana kum taşındığı görüldü.İtfaiye ekipleri sızıntının sonlandırılmasının ardından nitrik asidin (kezzap) yayıldığı alandan tahliye çalışmalarına başladı.Çalışmalar sırasında hazır halde ambulans bekletildiği görülürken, olayı takip eden basın mensupları da gaz maskesi kullan taktı.

        İTFAİYE EKİPLERİ KİMYASALA KARŞI ÖZEL KIYAFET GİYDİ

        Bazı itfaiye görevlileri çalışmalar sırasında kimyasal madde kaynaklı zararlara karşı imal edilen yeşil renkli özel kıyafet giydi. Çalışmalar yoğunlukla en kritik bölümü delinen bir tankın bulunduğu bölümde sürdürüldü. Çalışmalar sırasında çevrede de çok sıkı güvenlik tedbirleri alındı. Çevre işyerlerinde çalışanlar, işçiler dahil olmak üzere herkes bölgeden uzaklaştırıldı. Polis ekipleri devriye gezerek ve sesli uyarılar yaparak, olayın yaşandığı yere1 kilometreden fazla yaklaşılmasına izin vermedi.Çalışmalar sırasında bazı itfaiye görevlilerinin ayran içtiği görüldü.

        VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI

        İstanbul Valiliği, Tuzla'da bir fabrikada meydana gelen kimyasal sızıntısı ile ilgili açıklama yaptı. Kimyasalın hızla tahliye edildiği vurgulanan açıklamada, "Tahliye edilen maddenin kimyasal özelliği nedeniyle tahriş edici, gözlere ve solunum yollarına zarar verici özelliği bulunmakta olduğundan bina ve çevresi tedbiren boşaltılmıştır." denildi.

        İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklama şöyle;

        "05 Ağustos 2015 Çarşamba günü Tuzla Deri Organize Sanayi Sitesi içerisinde faaliyet gösteren bir firmaya ait bina dahilinde bulunan tankın delinmesi sonucunda açığa çıkan nitrik asit süratli ve emniyetli bir şekilde tahliye edilmektedir. Tahliye edilen maddenin kimyasal özelliği nedeniyle tahriş edici, gözlere ve solunum yollarına zarar verici özelliği bulunmakta olduğundan bina ve çevresi tedbiren boşaltılmıştır. Söz konusu maddenin tahliyesi neticesinde bina ve çevresinde tekrar gerekli kontroller yapılacak ve alınan tedbirler kaldırılacaktır. Yaşanan olayda herhangi bir yaralanma yaşanmamıştır."

        BAKAN IŞIK'TAN AÇIKLAMA

        Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Tuzla'da bir fabrikada meydana gelen kimyasal sızıntı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

        Işık, bölgede gereken önlemlerin alındığını vurguladı.

        Paniğe neden olan sızıntı ile ilgili soruları Oyuncak Sektörü Çalıştayı'nda cevaplayan Işık, "Olayı öğrendik. Orada nitrik asit tankı yapılmış. Daha testi yapılmadan içine nitrik asidi koymuşlar. Asit sızmış. Tabii güvenlik için etki alanındaki fabrikalar boşaltıldı. İtfaiye gereken müdahaleleri yapıyor biz de durumu takip ediyoruz." dedi.

        "Sızan gaz zararlı mı?" sorusuna ise Fikri Işık, "Sızan nitrik asit. Asidin çevre zararı oluşturmaması için itfaiye gereken tedbirleri alıyor. Sızıntının insan sağlığına zararı olmasın diye de fabrikalar boşaltıldı. İnşaallah, problem olmadan kaza atlatılmış olur." karşılığını verdi.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ