Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Göcek koylarının kiralanması Meclis'e taşındı

        Milletvekili Nurettin Demir, 6360 Sayılı Büyükşehir Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte ormanlık alanlarda oluşabilecek karmaşanın önlenmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından, Orman Kanunu'nun uygulama yönetmeliğinin değiştirildiğini söyledi. Yönetmeliğin, 18 Nisan 2014 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan Demir, "Yasa gereği kiralama ve tesislerle ilgili işlemler, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın uygun görüşüyle Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne verildi. Ancak Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü, Dalaman İlçesi, Kapıkırgın Mahallesi, Akbük, Göbün, Küçük Salsala ile Taşyaka mevkilerindeki ormanlık alanlarda yapılacak tesisler için 29 yıl kiralama işlemi için 1 yıl sonra ihaleye çıktı" dedi.

        Kiralama yetkisinin, kanun gereği Muğla Büyükşehir Belediyesi'nde olması gerektiğini savunan Milletvekili Demir, "Göcek-Dalaman koylarını kiralama yetkisi, Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü tarafından gasp edildi. Bunun üzerine Muğla Büyükşehir Belediyesi, Orman Kanunu'na dayanarak Muğla Nöbetçi İdare Mahkemesi'nde yürütmeyi durdurma istemiyle dava açtı. Kiralama yetkisinin kendisinde olduğunu belirten Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin yürütmeyi durdurma istemi, mahkeme tarafından, idarenin hangi gerekçeyle hukuka açıkça aykırı davrandığının ve idari işlemin uygulanması halinde doğacak telafisi güç ve imkansız zararların neler olacağını belirtilmediği gerekçesiyle reddedildi.

        Bunun üzerine 26 Mart 2015 tarihinde açıklama yapan Orman Genel Müdürlüğü, Muğla ilinin büyükşehir olması, İl Özel İdaresi'nin kapanması ve tüzel kişiliğinin bitmesi nedeniyle tesislerin, özel idare tarafından Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'ne 2014 Mayıs ayında devredildiğini açıkladı" diye konuştu.

        CHP Milletvekili Demir, Bakan Eroğlu'nun cevaplaması talebiyle şu soruları yöneltti:

        "30 Mart 2014 tarihi itibariyle tüzel kişiliği son bulan İl Özel İdaresi tarafından, 2014 Mayıs ayında devir işlemlerinin yapılması hukuken mümkün müdür? Eğer mümkün değilse bu konuda herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır? Orman Kanunu Uygulama Yönetmeliği gereğince Göcek-Dalaman koylarının kiralama yetkisi Muğla Büyükşehir Belediyesi'ndeyken kiralama işleminin Dalaman Orman İşletmesi Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmesi, hukuka aykırı bir işlem değil midir? Bu konuda herhangi bir yasal işlem başlatılacak mıdır?"

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ