Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika 15 günlük geri sayım başlarken Türkiye’nin önündeki 4 senaryo

        Volkan YANARDAĞ / GAZETE HABERTÜRK

        Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan hükümeti kurma görevini almasının ardından, 30 günlük süre geride kaldı. Yasaya göre hükümetin kalan 15 gün içinde kurulması gerekiyor. Koalisyon görüşmelerinin 30 günde tamamlanamaması nedeniyle muhtemel diğer senaryolar da gündeme gelmeye başladı.

        Yeni hükümetin hangi formülle kurulacağı gelecek 2 hafta içinde netleşecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümeti kurma görevini muhalefetten bir başka milletvekiline vermesi ihtimali dışında; Türkiye’nin önünde yeni hükümet için 4 seçenek bulunuyor. Ankara kulislerine göre, mevcut sürece uygun “AK Parti’li” bu senaryolar şöyle:

        KOALİSYON KURULMASI: Başbakan Davutoğlu, hem partide hem de kabinede istişare süreci yürütecek. Partinin yaptırdığı anketlerde vatandaşın nabzı tutulacak. Pazartesi günü CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yapılacak görüşme, koalisyonun seyrini belirleyecek. Daha sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile de görüşecek olan Davutoğlu, koalisyon konusunda herhangi bir muhalefet partisi ile uzlaşma sağlarsa, koalisyon hükümetinin listesi TBMM’ye sunulacak. Tatilde olan Meclis toplantıya çağrılacak. Bakanlar Kurulu programı, hükümetin kurulduğu tarihten itibaren 1 hafta içinde TBMM’de okunacak ve güvenoylaması yapılacak.

        AZINLIK HÜKÜMETİ: AK Parti’nin, seçimin ne zaman yapılacağı konusunda bir muhalefet partisi ile anlaşarak hükümet kurmasına dayanan bir formül. Buna göre yeni hükümeti AK Parti tek başına kuracak. Anlaştığı muhalefet partisi, güvenoylamasında salona girmeyerek, ret oylarının 276’yı bulmasına engel olacak. Böylece, hükümet güvenoyu almış olacak. Üzerinde anlaşılan tarihte bu azınlık hükümeti Türkiye’yi seçime götürecek. Bu formülün de 23 Ağustos’a kadar hayata geçirilmesi gerekiyor.

        MECLİS’İN KARAR ALMASI: Koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmazsa 45 günlük süre dolmadan AK Parti’nin Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırması ve Meclis’ten erken seçim kararı çıkarması konuşulan senaryolar arasında. AK Parti’nin mevcut hükümetle seçime gitmenin yolunu arayacağı kulislerde dile getirilen bir iddia. Meclis’te erken seçim kararı, oylamaya katılanların salt çoğunluğu ile alınıyor. Erken genel seçim kararının Anayasa Komisyonu’nda görüşülmesinin zorunlu bir koşul olduğunu ifade eden Meclis yetkilileri, bunun aşılması için bazı yöntemlerin zorlanabileceğini belirtiyor.

        CUMHURBAŞKANI’NIN SEÇİMİ YENİLEMESİ: 23 Ağustos’ta dolacak 45 günlük süre içinde yeni Bakanlar Kurulu oluşturulamaz veya hükümet kurulsa bile güvenoyu alamazsa Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz’a danışarak, seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Türk siyasi hayatında bugüne kadar uygulanmamış bir yöntem olan seçim hükümeti, Anayasa’da yer alan formüllerden biri. Buna göre, Meclis Başkanı Yılmaz, siyasi parti gruplarından hükümete alınacak üye sayısını tespit edecek ve Başbakan’a bildirecek. Teklif edilen bakanlığı kabul etmeyen veya sonradan çekilen partililer yerine TBMM içinden veya dışarıdan bağımsızlar atanacak. Seçim hükümeti için güvenoyuna başvurulmayacak. Bu hükümet, 90 günlük süre içinde Türkiye’yi seçime götürecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ